21 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Tandırımın dumanı astım yapıyormuş

KONYA’DA kırsal kesimde ekmek pişirmek için kullanılan geleneksel tandırların dumanı dolayısıyla köylü kadınlarda astım ve bronşit gibi rahatsızlıkların görülmesi üzerine bölgedeki 30 yaş üstü 2 bin kadına solunum fonksiyon testi yapılacağı bildirildi.

Başkent Üniversitesi Konya Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Ruşina Doğan, hastanelerine astım ve bronşit rahatsızlığı dolayısıyla başvuran hastaların önemli bölümünün köylerde yaşayan kadınlardan oluşmasının dikkatlerini çektiğini söyledi. Hastalarla yaptıkları görüşmeler sonunda bu rahatsızlığa kırsal kesimde yaygın olarak kullanılan ekmek tandırlarının sebep olduğu düşüncesine vardıklarını ifade eden Doğan, ‘’Kapalı ortamlardaki bu tandırlarda daha çok hayvan dışkısından yapılan tezekler yakılıyor. Köylü kadınların ortaya çıkan zararlı gaz ve dumandan etkilendiklerini düşünüyoruz’’ dedi.

Doğan, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle merkez Selçuklu, Meram ve Karatay ilçelerine bağlı köy ve beldelerde 30 yaş üstü kadınlarda solunum fonksiyon testi yapmaya karar verdiklerini ve çalışmalarına başladıklarını bildirdi. Sağlık taramasının iki ay boyunca sürdürüleceğini ifade eden Doğan, şunları kaydetti: ‘’Kadınların çoğu zamanında doktora gidemiyor. Bu süreçte 2 bin kadın kontrolden geçirilecek. Kadınlarımız bazen etkisi sigaradan bile fazla olabilen tandır dumanının zararlarının pek farkında değil. Tandır dumanındaki zararlı gazlardan ekmek pişiren kadın direkt etkileniyor. Yaptığımız taramada, kadınların belirli şikâyetlerini dinleyeceğiz. Astım ya da bronşit olduğunu tesbit ettiğimiz kadınları tedavi sürecinde yönlendireceğiz. Çalışma öncesinde tandır kullanan kadınlarda bu tezimizi güçlendiren bazı bulgulara rastladık.’’

21.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Tandırımın dumanı astım yapıyormuş

  Sivaslılar Vakfında sıla geceleri başladı

  XII. Kur’ân Sempozyumu Ankara’da yapılacak

  Eflani’nin çember bezleri, internetten satılıyor

  Ve Diğer Şeyler Sadabad sahnesinde

  ‘’Sultan III. Selim” müzayedeye çıkıyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.