28 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

H. İbrahim CAN

Rusya’nın değişen Ortadoğu politikası


A+ | A-

Rusya, Orta Doğu’da Sovyetler Birliği döneminde sahip olduğu nüfuza yeniden kavuşabilmek için çeşitli yollar deniyor. Türkiye’yi de ilgilendiren bu çabaların bu ülkeye bölgedeki eski etkinliğini sağlayacağı kuşkulu olsa da, bölgedeki dengeleri etkileyeceği kuşkusuz. İran, Suriye, Irak ve Filistin yönetimi gibi Amerika’dan uzak duran ülkelerle işbirliğine dayalı, İsrail-Filistin anlaşmazlığında hep Arap tarafını tutan eski politikanın değişmesi, aslında Rusya’nın bölgedeki güvenilirliğini de etkileyecek.

Bu yeni çabalar önce İran’la ilişkilerin geliştirilmesi şeklinde ortaya çıktı. İran’ın Buşehri şehrinde inşa ettiği nükleer enerji santrali bu açıdan bir gösterge oluşturuyordu. 1 milyar dolarlık projenin bu yılın sonunda tamamlanacağı duyurulmuştu. Şimdi ise işi savsaklıyor. İran’a S-300 füze savunma sistemi satacaktı; askıya aldı. Şimdi ise Batının İran’ın nükleer programı dolayısıyla uygulamayı düşündüğü yaptırımlara katılmayı düşündüğünü gösteren açıklamalar yapılıyor.

Ortadoğu sorunlarının taraflarını bir araya getirecek bir Ortadoğu Konferansı düzenlemeyi üç yıldır planlayan Rusya, bir türlü bunu gerçekleştiremedi. Maksat Rusya’nın Ortadoğu’da uzlaştırıcılık rolünü üstlenmesini sağlamaktı.

Bunun üzerine Rusya yeni politikasını İsrail’le ilişkileri güçlendirmek üzerine kurdu. Bunda da İsrail nüfusunun yüzde onbeşini oluşturan Rusya’dan göçen Yahudilere güveniyor. Putin bunu “bu durum bizi İsrail’le dünyada başka hiçbir ülkeyle olmadığı kadar birleştiriyor” sözleriyle ifade ediyor. Eski Sovyet cumhuriyeti olan Moldova’dan göçmüş olan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, ilişkilerin geliştirilmesinde önemli bir rol oynuyor. Sık sık Rus diplomatlarla görüşüyor. Daha bu yıl Rusya’yı ziyaret etti. İki ülke arasında ticaret hızla gelişmeye başladı. Turistik vizeler kaldırıldı. İsrail, Rus turistlerin gözde merkezlerinden biri haline geldi.

Geçen Ekim ayında BM İnsan Hakları Konseyi’nin Gazze saldırılarında İsrail’i savaş suçları işlemekle suçlayan Goldstone raporunu Rusya’nın da onaylaması bir anda İsrail’in sert tepkisine sebep olunca, Ruslar hemen tutum değiştirdiler ve rapora karşı çıkmaya başladılar. Kalan tek sorunlu konu ise Rusya’nın Hamas’la ilişkileri. İsrail bu konuda Rusya’yı görünüşte eleştirse de, İsrailli diplomatlar Kremlin’in Hamasla aralarında arabuluculuk yapma imkânını arttırdığı için bu ilişkiden rahatsız değiller.

Rusya ile İsrail arasındaki ticarî ilişkilerin gelişmesinde Türkiye’yi ilgilendiren yön ise; Rusya’dan Ortadoğu’ya doğal gaz taşıyacak Mavi Akım-2 Boru hattı konusunda işbirliği yapmaya karar vermiş olmaları.

Rusya’nın bu şekilde İsrail’le yakınlaşarak bölgede nüfuz sahibi olma çabalarının, İsrail’in konumunu güçlendirmek ve sorunların çözümünü zorlaştırmaktan başka yararı olmayacaktır. Rusya artık bölgede Amerika’ya karşı antitez ya da denge unsuru olma konumunu kaybetmiştir. Bundan sonra yalnızca taraf olabilir; bu da barışa katkı sağlamaz. Özellikle de İran gibi eski bir müttefikini terk ederek, Amerika himayesindeki İsrail’le yakınlaşması, güvenilirliğini de sorunlu hale getirmektedir.

Umarız bu gayretler yeni bir Gazze saldırısına hazırlandığı iddiaları ortalıkta dolaşan, yardım kapılarını kapatarak Gazze’yi açlığa mahkûm eden İsrail’i daha fazla şımartmaz. Dileriz Putin de yanlış ata oynadığını kısa süre içinde fark eder.

28.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (26.12.2009) - Nabucco Projesi ne durumda?

  (25.12.2009) - Gazze’nin feryadını kim duyacak?

  (24.12.2009) - Kaçak göçmenleri geri almayı kabul etmek bir başarı mı?

  (23.12.2009) - Üçlü mekanizma PKK’yı tasfiye edebilecek mi?

  (22.12.2009) - Hariri’nin Suriye ziyareti

  (18.12.2009) - İran’ın yeni füzesi ve süper güçlerin eskiyen başlıkları

  (17.12.2009) - Kıbrıs’ta seçimden önce anlaşma olur mu?

  (16.12.2009) - Mübarek’in ziyareti

  (15.12.2009) - Dünyayı uyuşturucu tüccarları kurtarmış!

  (14.12.2009) - Afganistan’da panikleyen Amerika

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Ekrem KILIÇ

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl   oktay usta yemek tarifleri