22 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Nurullah AKAY

İnsana ve imana hizmet


A+ | A-

Hemen her insanın toplumu ilgilendiren bir görevi vardır. Özellikle idealist insanlar, kendi şahsî görevlerinin yanında, toplumu ilgilendiren birçok hususta da bir şeyler yapma arzusu içine girmektedirler. Çünkü biz insanlar birlikte yaşamak üzere programlandırılmışız. Bir insanın toplum hayatını bırakıp tek başına hayatını sürdürmesi mümkün değildir.

İnsanın toplumla olan sıkı münasebetindendir ki, Kâinatın Yaratıcısı Rabbimiz bizlerden insanlara faydalı işler yapmamızı istemiştir. “Biz insanı ahsen-i takvîm üzere yarattık” diyen Hâlık-ı Teâlâ insanı kendine yeryüzünde halife kıldı. O insanlığın en mükemmel şeklinin bir örneği olan Hz. Muhammed’e (asm) “Sen olmasaydım (Ey Habibim) bu kâinatı yaratmazdım” diyerek insana verdiği ehemmiyeti ifade buyurmuş oldu.

İnsanoğlunun Rabbine karşı önemli sorumlulukları olduğu gibi, Rabbin yarattığı diğer mahlûkata karşı da sorumluluklar taşımaktadır. İnsanlar, yaratılanı Yaratandan ötürü sevmek göreviyle görevlendirilmişlerdir. Allah’ın, biz insanların kendi huzuruna kul hakkıyla gitmemizi istememesi de kulların üzerimizdeki haklar konusunda bizlere çok önemli bir mesaj vermektedir.

Peygamber Efendimiz (asm) bir hadis-i şerifinde “Allah’ın insanlara faydalı olmaları için özellikle nimet verdiği topluluklar vardır. Onlar bu nimetlerden verdikleri sürece Allah o nimetleri onlarda bırakır. Esirgedikleri zaman ise Allah onlardan alır, başkalarına verir” demektedir. Elbette bu nimet hem maddî hem de manevî olabilir. Ne suretle olursa olsun Allah’ın bize verdiği nimetlerden insanları istifade ettirmemiz gereği aşikâr bir şekilde görülmektedir.

İnsanlar ellerindeki mallardan başka insanları nimetlendirmekle mükellef oldukları gibi, sahip oldukları mânevî zenginliklerden de insanları istifade ettirmeleri gerekir. Bu sebepledir ki Kur’ân’ı öğrenmek kadar Kur’ân’ı öğretmek de tavsiye edilmiştir. Yine asrımızın, Kur’ân ve iman hizmetinde büyük çığır açan İslâm âlimi Bediüzzaman Said Nursî de, ortaya koyduğu hizmet metoduyla insanların önce imânlarını kurtarıp kuvvetlendirmeleri, arkasından da başkalarının imânının kurtulması için gayret gösterilmesi hedefini gütmüştür.

Risâle-i Nur adlı eserlerle açılan imânî hizmet metodu bugün dünyanın her köşesinde varlığını devam ettirmektedir. Bu hizmetler elbette gönüllülük esasına göre yapılmaktadır. Bir kısım insanlar hayatlarını bu imân ve Kur’ân hizmetine adamışlardır. Allah’ın rızasını kazanma karşılığında yürütülen bu hizmetlerin bir neferi olmak şüphesiz Allah’ın büyük bir mazhariyetidir. Acizâne bizler de bu hizmetlerin bir hizmetkârı olma hedefini önümüze koymuşuz. Rabbimizden bizleri imân ve Kur’ân hizmetinin fedakâr bir eri yapmasını temenni ediyoruz her zaman...

Kur’ân ve imân hakikatlerinin olabildiğince insanlar arasında yayılması ve insanların imânını bu suretle kurtarması hizmetini kendilerine asıl hedef gören insanların elbette bu görevlerine dört elle sarılmaları gerekmektedir. Dünyanın kendilerini birinci derecede ilgilendirmeyen veya ilgilenmekle bir şey elde edilemeyen meselelerine dalarak iman ve Kur’ân hizmetinde başarılı olmak herhalde mümkün olmayacaktır. Bilhassa teknik imkânlarla evimizin içine kadar giren içtimaî ve siyasî hadiselerle iman ve Kur’ân hizmeti zararına fazla meşgul olmamak gerektir.

Eğer imâna hizmet yolunu kendimiz için hedef ittihaz etmişsek, bilhassa tarafgirliği netice veren günlük olaylara kapılmamamız gerekir. Çünkü dünyevî meselelerde tarafgirlik gerçeklere gözleri kör eder, çoğu zaman haklıyı haksız, haksızı da haklı şeklinde gösterir. Bu durum çok tehlikeli bir yaklaşım olan, zalime meylettirmeye kadar bile götürebilir insanı.

Bizler ancak önce kendimizi ıslâh etmeye çalışmalıyız. Ondan sonra da ihtiyacı olan insanlara Kur’ân hakikatlerini ulaştırmaya gayret etmeliyiz. Netice olarak, eğer iman ve Kur’ân hizmetinde bulunan fedakâr insanlara arkadaş olup rıza-ı İlâhiyi kazanmak istiyorsak, öncelikle kendi işimize bakalım ve bizleri bu hizmetlerden alıkoyacak meşguliyetlerle zamanımızı harcamayalım...

22.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.12.2009) - Haydi dar dairemize dönelim

  (08.12.2009) - Sonsuzluğun başlangıcı

  (24.11.2009) - Eyüp Sultan’da bir gün

  (17.11.2009) - Ölçümüz ve yolumuz

  (10.11.2009) - Nice insanlar vardı dünyamızda

  (03.11.2009) - İnsanî hürriyete muhtacız

  (27.10.2009) - Misafir olduğumuzu unutmadan

  (25.10.2009) - Mutlak sona doğru ilerlerken

  (20.10.2009) - Dünyamdan yansımalar

  (13.10.2009) - İnsan olmayı çözebilmek

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl