17 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

H. İbrahim CAN

Kıbrıs’ta seçimden önce anlaşma olur mu?


A+ | A-

Kıbrıs’ta cumhurbaşkanlığı seçimi sürecine girilirken, seçim öncesi anlaşmaya varılması için çabalar da sürüyor. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ‘Ben seçilmezsem, müzakereler kalır, sorun çözülmez’ tezi ile bir yandan Türkiye’yi müzakerelerdeki pazarlıklara daha esnek bakmaya zorlarken, öbür yandan da seçimlerde kendisinin desteklenmesini sağlamaya çalışıyor.

Geçen hafta bir gazetede yayınlanan röportajında Talat, seçim sonucunu kast ederek ‘Bu göreve gelecek kişi aynı anlayışta değilse sorun olur. Bu da çok açık ve nettir’ sözleriyle bu tezini savundu. Ancak bu arada araya daha önce Kıbrıs’ta çözümü engelleyen Ergenekonculardır imasını sıkıştırarak, rakibi Derviş Eroğlu’nu yıpratmaya çalıştı. Kulislerde Rum kesiminin Cumhurbaşkanlığı seçiminde Rum tarafının yüzde 20 etkili olması şartını, Talat’ın Türkiye’ye kabul ettirmeye çalıştığı söyleniyor. Ortada iki toplumca kabul edilmiş bir anlaşma olmaksızın böyle bir şartın kabul edilebilir yanı yok.

Bu arada Eroğlu da “iki halkın eşitliği,” “Türkiye’nin garantörlüğü” ve “Türk askerinin adadaki varlığının sürmesi” şartlarından vazgeçilemeyeceğini savunmaya devam ediyor. “Müzakere masasına benim alternatifim yoktur, tek alternatifim Kıbrıs’ın birleşmesidir diye oturursanız taviz vermeye mahkûmsunuz, taviz vereceğinizin mesajını veriyorsunuz demektir. İki ayrı devlet o adada yaşayabilir” diyor Eroğlu. Böylelikle kendisinin seçilmesi halinde, müzakerelerin çıkmaza gireceğinin de haberini vererek, bu görüşü savunanların desteğini almaya çalışıyor. Ancak bu değerlendirmelerinin seçime yönelik propaganda kapsamında olduğu unutulmamalıdır. Yoksa anlaşmaya dayalı olarak kurulmuş bir Federal Kıbrıs’ta garantör ülkelerin asker bulundurmasına elbette imkân kalmayacaktır.

Bu konudaki ilginç bir değerlendirme de Rum lider Dimitris Hristofyas’tan geliyor. Ekonomist’te atıf yapılan bir mülâkatında Hristofyas’ın ‘Kıbrıs’ta bir çözümün, Başbakan Erdoğan ile generaller arasındaki güç mücadelesine kurban gidebileceği’ imasında bulunduğu belirtiliyor.

Bütün bu değerlendirmelerin taraflı olduğu kuşkusuz. Ortada bir gerçek var. Müzakereler sürüyor ve bazı konularda mutabakat da sağlandı. Bunlar arasında iki kurucu devletten oluşan bir federal devlet kurulması da var. Ancak bu yönetimin ayrıntıları, devlet başkanının seçimi, parlamentonun oluşumu, toprak ve mülkiyet, garantörlük gibi çok önemli konularda henüz bir uzlaşmaya varılmadığı gibi yakın zamanda varılması da zor görünüyor. Tabiî bunda Rum kesiminin zaten acil çözüm arayışı içinde olmaması, AB tarafından Türkiye’ye baskı yapılarak limanların açılması halinde başkaca bir sorununun kalmayacağını düşünmesi de önemli yer tutuyor.

Bu yüzden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağı Nisan ayına kadar bir anlaşmaya varılması, bu anlaşmanın iki toplumca oylanarak kabul edilmesi imkânsız denecek kadar güçtür. Bu seçimleri Derviş Eroğlu’nun kazanması da büyük ihtimaldir. Öyleyse Türkiye’nin meseleyi bu gerçeklerin ışığında ele alması ve seçim sonrasında müzakerelerin sürmesini sağlayacak adımlar atması gerekmektedir. Talat’ın iddiasının aksine, Eroğlu’nun seçilmesi halinde, müzakereler kesintiye uğramayacaktır. Zira Eroğlu’nun Türkiye’nin politikaları ve taleplerine aykırı bir politika izleyerek, uzlaşmaz bir tutum benimseyeceğini düşünmek yanlış bir tavır olacaktır. Geçmişte Türkiye’nin Kıbrıs politikalarını belirleyen güç dengesinin değiştiği ve yeni durumda Kıbrıs’ta bir çözüme gidilmesini isteyen görüşlerin egemen olduğu, bu yüzden Eroğlu’nun da geçmişteki tavrını sergileyemeyeceği unutulmamalıdır.

Kısacası; çözümün seçim sonrasına kalması ihtimali yüksek olsa da, yeni cumhurbaşkanı müzakereleri Türkiye’nin politikaları doğrultusunda sürdürecek ve Kıbrıs’ta bir anlaşmaya çok da uzak olmayan bir gelecekte ulaşılacaktır.

17.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.12.2009) - Mübarek’in ziyareti

  (15.12.2009) - Dünyayı uyuşturucu tüccarları kurtarmış!

  (14.12.2009) - Afganistan’da panikleyen Amerika

  (12.12.2009) - Barış ödülünü savaşla savunan adam: Obama

  (11.12.2009) - Avrupa Birliği yeni başlıkları askıya alırken

  (10.12.2009) - Bir ‘one minute’ de Avrupa Birliği’nden!

  (09.12.2009) - İklim zirvesinde tarihî anlaşma olacak mı?

  (08.12.2009) - Tahriklere rağmen açılım sürmeli

  (07.12.2009) - Başbakan, Obama’dan ne isteyecek?

  (03.12.2009) - Dünyanın kirli para kasası: İsviçre

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl