24 Ocak 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Suna DURMAZ

Kışı özlüyorum


A+ | A-

Bir çok insanın mevsimlerle ilgili unutulmaz hatıraları vardır. Sonbaharın sarı yaprakları, kışın bembeyaz örtüsü, baharın rengârenk çiçekleri, kelebekleri ve uğur böcekleri, yaz güneşinin ısıttığı ılık deniz, yine yaz aylarında çeşit çeşit leziz meyve ve sebzelerle dolu olan bağ ve bostanlar insanı çok farklı âlemlere götürürler. Her birinin kendine has efsunu vardır insanı büyüleyen.

Çocukluğum kış aylarının çok soğuk olduğu Ağrı’nın Eleşkirt ilçesinde geçti. Bu yüzden kış mevsimiyle ilgili çok güzel unutulmaz hatıralarım vardır. Yıllardır bir çöl ülkesi olan Kuveyt’te yaşadığımdan, kış ayları geldiğinde, geçmişe özlem duyarak hayalen bir nostalji yaşarım... Toprak damlı ve taş duvarlı olan evimizin arkasında genişçe bir çukur vardı. Gece boyu yağan kar burayı doldururdu. Çukurun karla dolması beni ve mahalle çocuklarını çok sevindirirdi. Çünkü, kış mevsiminde arkadaşlarla oynayabildiğimiz tek oyun, damın üzerine çıkıp yaklaşık iki metre derinliğinde olan kar yığının içine atlamaktı. Hiç üşenmeden, duvara dayatılmış olan merdiven basamaklarını koşa koşa çıkar, hep bir ağızdan ‘hoppaa!’ diye bağırarak pamuk gibi yumuşak olan karın kollarına atardık kendimizi. Bu oyundan o kadar zevk alırdık ki, oyunu defalarca tekrarladığımızdan dolayı kan ter içinde kalırdık. Çoğu zaman kapımızın önü karla kapanırdı. Okula gidebilmek için evin önünde birikmiş olan karın temizlenmesi gerekirdi. Ellerimize aldığımız küçük küreklerle kapının önünü birazcık açar, sonra da en az yarım metre yüksekliğinde olan karlara saplana saplana okula giderdik.

Okula giden iki yol vardı. Biri uzun olan çarşı yolu; diğeri dere yolu. Annelerimizin “Sakın dere yolundan gitmeyin ayaklarınıza su dolar” diye tembih etmelerine rağmen, biz kestirme yol diye buzla kaplı olan dere yolunu seçerdik. Derenin üzerini şeffaf bir elbise gibi örten buzların altında, nazlı bir gelin edasıyla süzülerek akan küçücük balıklar görürdük zaman zaman. Okula geç kalma durumu olsa da, büyük bir zevkle onlara bakardık. ‘Nereden geliyorlar ve nereye gidiyorlar? Buzların altında nasıl yaşıyabiliyorlar?’ diye merak ederdik.

Buzlar, genellikle üzerine basabileceğimiz kadar kalın olurdu. Bazen de bastığımız yer ince olduğundan ‘çattt!’ diye kırılır, lastik çizmelerimize soğuk su dolardı. Okula vardığımızda ilk yaptığımız iş, soğuktan donmuş olan ellerimizi ve ıslanmış ayaklarımızı sobaya doğru tutarak ısıtmak olurdu.

Soğuk günlerde okulda geçirdiğimiz en güzel saat beslenme saatiydi. Beslenme saati gelince, hademeler sıcak sıcak süt dağıtırlar, yanında da askeriyenin fırınlarında pişirilmiş olan çörek verirlerdi. Ahh o çörekler! O çöreklerin lezzetini hiç unutamadım. Bir de, kuruması için dışarıdaki çamaşır iplerine serilmiş olan elbiselerin donup kaskatı kesildiğini hatırlıyorum. Ayazdan sertleşen elbiseler içeri girince, eve mis gibi bir koku saçılırdı. Lavanta, gül, karanfil, yasemin kokularını aratmayan güzel bir kokuydu o.

Karla yaptığımız ev temizliğini de unutamıyorum. Annem hergün bir kaç kürek kar getirip bunları halıların ve kilimlerin üstüne serper sonra süpürürdü. Halılara serpilmiş olan kar hiç erimediği gibi, kömür kokusunu ve isini de alıp götürürdü.

Çocukluğumun taşıtları taksi, minibüs veya otobüs değildi. Karlarla kaplı olan yolların taşıtları, atların çektiği kızaklardı. Köye, dayımların yanına giderken kızağa binerdik. Açık havada, yün battaniyelere sarılarak lapa lapa yağan karın altında yolculuk yapardık. Bazen de tipiye tutulurduk. Böyle zor şartlar altında yapmış olduğumuz yolculukların birinde el ve ayaklarım donma tehlikesi atlatmıştı.

Köye vardığımızda dayımlar hayli telâşlanmışlar, el ve ayaklarımı önce karla oğuşturmuşlardı, sonra da sıcak yünlere sarmışlardı. Sıcakla temas eden ellerim çok acımıştı.

Hatıralarımdan hiç silinmeyen o acıya rağmen, Ağrı’nın ilikleri donduran zemheri soğuğunu çok özlüyorum.

24.01.2010

E-Posta: [email protected]@hotmail.com


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (17.01.2010) - Vladimir Jabotinsky’nin Demir Duvar’ı

  (13.12.2009) - Petrol, Kuveyt’i şişmanlatıyor!

  (22.11.2009) - Bir milet, iki devlet

  (14.11.2009) - Kudüs’teki Osmanlı eserlerine sahip çıkın!

  (27.09.2009) - Ramazan’da Kur’ân-ı Kerim hakkında görülen bir rüya

  (20.09.2009) - Kuveyt’te bir Kadir Gecesi ve Emir’in bayram hediyesi

  (13.09.2009) - Uhuvvet ayı Ramazan

  (30.08.2009) - Araplar: “Bediüzzaman’ın müsbet iman hareketi örnek alınmalı”

  (23.08.2009) - Kur’ân-ı Kerim Yahudi iddialarına cevap veriyor

  (16.08.2009) - Yahudiler ‘seçilmiş’ kullar mı?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl