31 Ocak 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Tedbir alınmazsa hayvancılık çöker

Türkİye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu, et fiyatlarındaki artış dolayısıyla ‘’koyunculuk’’tan sonra, ‘’sığır yetiştiriciliği’’nin sorunlarını içeren bir rapor hazırladı.

Edinilen bilgiye göre sorunların acil çözümüne yönelik önerilerin de yer verildiği rapor, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık yanında ilgili bakanlıklara, kurumlara, TBMM’ye, siyasî partilere de gönderildi. Türkiye Kasaplar Federasyonu olarak bilinen federasyona bağlı 52 odaya kayıtlı toplam 15 bin kasap bulunuyor. Daha önce de koyunculuğun sorunları hakkında bir rapor hazırlayan federasyon, bunu da söz konusu kurumlara göndermişti. Federasyonun hazırladığı ‘’sığırcılık’’ raporunda, et fiyatlarındaki hızlı artışı önlemek için ithalat yapmanın hayvancılık sektörüne zarar vereceği belirtilirken, öncelikle hayvansal üretimin arttırılması gerektiği vurgulandı. Raporda ayrıca, süt sığırcılığına olan talep dolayısıyla Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, TİGEM vb. kuruluşlarca düve temini arzı karşılamıyorsa, belirli bir dönem için, damızlık kapasitesi yüksek gebe düve, besi danası ve yüksek kaliteli et ithalatı yapılabileceği önerildi.

Süt inekçiliğinin sürekliliği açısından süt tozu ithalatının yapılmaması gerektiği vurgulanan raporda, mevcut hayvancılık politikası aynen devam ettiği ve üretimi arttırmaya yönelik önlemler şimdiden alınmadığı takdirde, gelecek 10 yılın sonunda ülke ihtiyacı olan etin ancak yarısının karşılanabileceğine dikkat çekildi.

Türkiye’de hayvansal üretimi arttırmak için muhtelif çalışmalar yapılmasına rağmen uygulanan projelerin sonuçları ve etkileri ölçülmediğinden hataların tekrar edildiğine işaret edilen raporda, hayvancılık sektöründe uzun vadeli çok yıllık hedefe dönük politika ve stratejilerin olmaması, karar verici konumdaki yöneticilerin ve hayvancılık politikalarının sıkça değişmesi nedenleriyle beklenen gelişme sağlanamadığı, bunun da hayvancılığın sürdürülebilir olmasını engellediği belirtildi. Önemli bir üretim potansiyeli bulunmasına karşın, Türkiye’nin kişi başına hayvansal üretimi düşük ülkeler arasında yer aldığına dikkat çekilen raporda, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 1970-2004 yılları arasında hayvan sayılarında önemli azalmalar olduğu hatırlatılırken, özellikle sığırcılıkta hayvan başına verimde artış kaydedilmesine rağmen, bu artışın sayıca azalmayı karşılayacak düzeyde olmadığı vurgulandı.

31.01.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Başlıklar

  Serbest bölgelerde ticaret azaldı

  Tedbir alınmazsa hayvancılık çöker

  Türkiye’nin birden fazla nükleer santrale ihtiyacı var

  Muş Ovasında verimliliğin artması bölge için önemli

  Güney Akım hattı için yeni firma kuruldu

  Dünyanın en büyük hipodromunda, Türk müteahhit imzası

  “Bakkal amca”lar marketlere karşı birleşti

  25 ülkede GDO'lu ekim yapılıyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl