31 Ocak 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Bir kültür yok oluyor

TÜRKİYE’NİN tek halı portre sanatçısı Ahmet Aksakal, Isparta’ya özgü dokuma halının teşvik edilmezse yok olan değerler arasındaki yerini alacağını belirtti.

Duvar halısının Isparta’ya özgü olmadığını belirten Ahmet Aksakal, “Asıl olan yazgı yani yer halısıdır. Duvar halısı kesinlikle Isparta’ya özgü değildir. Benim işim duvara asılacak nitelikte halı dokumak. Yer halısı çiğnenir, duvar halısına ise bakılır. İkisini asla karıştırmamak gerekir. Isparta’ya özgü olanı yere serilen dokuma halısıdır” dedi. Isparta’ya özgü bu kültürün yok olma noktasına geldiğini söyleyen Aksakal, şunları söyledi: “Isparta’da halıcılık kültürünün yaşaması için belediyenin, ticaret odalarının gayretleri olsa da bu girişimlerin yeterli olmayacağını hep savundum. Bu kültürün ayakta kalması için mutlaka devlet desteği gerekiyor. Ancak Van’da Ermenilerden kalan bir kültür varlığını 2 milyon lira harcayıp restore ederken, Isparta halı kültürünün yaşaması için 2 kuruş harcanmıyor. Bir kültürün yaşaması için özel teşebbüsten adım atmasını bekleyemezsiniz. Millete ait güzel varlıkların bekçisi ancak devlettir.”

GÜNLÜĞÜ 4 LİRA

Isparta’da halı dokuyanların sosyal güvencesi olmadığını hatırlatan Aksakal, günlüğü 4 liraya artık kimsenin halı dokumak istemediğini söyledi. “Bu paraya halı dokuyacak bir kişi bulmak mümkün mü?” diyen Aksakal, “Oysa devlet sadece bir kültürü yaşatmak adına, halı dokuyan istihdam edip asgarî ücretini verse, sosyal güvencesini sağlasa o zaman bu kültür ayakta kalır. Bugün MYO’ların Halıcılık Bölümü’nü bitiren, asgari ücrete razı olan kimseler dokuma halı kültürünü yaşatmaya devam eder” diye konuştu. Türkiye’ye Çin, Tibet, Hindistan ve İran’dan halı girerken, Isparta halıcısının bunlarla rekabet etmesinin mümkün olmadığını da sözlerine ekleyen Aksakal, “Doğudan giren halı ucuza mal ediliyor. Çünkü saydığımız ülkelerde insanlar karın tokluğuna çalışıyor. Bizim halı imalatçımızın bunlarla rekabet etmesi mümkün mü? Devlet, halıcılığı teşvik etmedikten sonra bu kültür yok olmaya mahkûmdur. 50 yıl sonra Isparta’da bir tane halı dokuyan kimse bulunmaz” dedi.

31.01.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Bir kültür yok oluyor

  ‘Ney’ kursuna büyük ilgi

  Afyonkarahisar’da öğrenci filmleri festivali düzenlenecek

  Yavuz Sultan Selim Camii ibadete açılıyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl