08 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Yesevî İstanbul’da anılacak

BağcIlar Belediyesi, Türk ve İslâm dünyasının en önemli isimlerinden Hoca Ahmet Yesevi hatırasına ‘Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Sempozyumu’ düzenliyor. Sempozyuma 9 ülkeden uzmanlar katılarak tebliğler sunacak.

Hoca Ahmet Yesevi’nin hayatı, fikirleri ve Divan-ı Hikmet’in anlatılacağı Bağcılar’da Holiday İnn Otel’de gerçekleştirilecek sempozyumda, Ahmet Yesevi’nin Takipçileri, Orta Asya’dan Balkanlar’a Ahmet Yesevi’nin Tesirleri, dünden bugüne eserlerde Yesevilik, Yesevilik araştırmaları konu başlıkları altında beş oturum gerçekleştirilecek. 20-21 Şubat tarihleri arasında yapılacak sempozyuma Türkiye, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Arnavutluk, Tataristan, Doğu Türkistan ve Pakistan’dan çok sayıda uzman katılarak tebliğ sunacak. Sempozyumda, Hoca Ahmet Yesevi’nin Orta Asya’dan, Anadolu ve Balkanlara kadar uzanan geniş coğrafyadaki etkisi ile İslâm medeniyetine katkısı üzerine sunumlar yapılacak.

TEKKE EDEBİYATININ

İLK TEMSİLCİSİ

Kazakistan’ın Çimkent Şehri’nin Sayram bölgesinde 1093’te doğan Hoca Ahmet Yesevi, ilk eğitimini Babası Hace İbrahim Şeyh’ten almıştır. Daha sonra Buhara ve Semerkant’ta Şeyh Yusuf Hemedani’nin yanında eğitimini tamamlayan Yesevi’nin müritleri Anadolu başta olmak üzere bütün dünyaya dağılmıştır. Ahmet Yesevi Hazretlerinin en önemli özelliği, Arapça ve Farsça bilmesine rağmen çok sade bir Türkçe ile ‘Hikmet’ denilen eğitici sözleri, Türkistan Türkleri üzerinde büyük izler bırakmış olmasıdır. Bu hikmetli sözlerde şeriat erkânını ve tarikat adaplarını anlatmıştır. Ahmet Yesevi Hazretleri tekke edebiyatının ilk temsilcisidir. Bu vesileyle Anadolu’daki Türk edebiyatının yeşerip gelişmesine zemin hazırlamıştır.

ANADOLU’NUN MANEVÎ MİMARI

Anadolu’da Ahi Evran, Hacı Bektaş-ı Veli, Mevlânâ Celâleddin-i Rumî, Taptuk Emre, Yunus Emre gibi Allah dostları Yesevi Hazretlerinin çizdiği yolda ilerlemişler. Türk dilini, edebiyatını, özellikle İslâm dinini, tasavvuf kültürünü gelecek nesillere aktarmışlardır. İstanbul’da kurulan Özbek Tekkelerinde, Divanı Hikmetten şiirler okunmuş ve Yesevi kültürü yaşatılmıştı. SSCB devrinde Türklerin dini hayatlarını muhafazasında büyük önemi oldu. Yesevi Hazretlerinin Kazakistan’ın güneyindeki Türkistan şehrinde bulunan türbesi, dünyanın bir çok ülkesinden gelen yoğun ziyaretçi akınına uğruyor.

08.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Kurtulmuş: O iki maddeyi değiştirin

  BAŞBAKANLIK SIZLANMA YERİ DEĞİL

  İstanbul ve Bursa'da hastanelerde yangın çıktı

  Hastane yangınları için komisyon

  Sözleşmeli 4-5 bin din görevlisi alınacak

  Militarizme Meclis ödülü

  Bahçeli erken seçim için tarih verdi

  Kamu Düzeni Müsteşarlığı Meclis’in gündeminde

  CHP’den Alevileri araştırma teklifi

  Şimdi de Gazze’ye yardım filosu

  ULUABAT GÖLÜ’NDE SU SEVİYESİ YÜKSELDİ

  Kadın uzman doktor, hastanede ölü bulundu

  Yaban hayvanlarına 5 ton yem bırakıldı

  Cenaze yıkama kursuna yoğun ilgi

  Sağlıkta dil yeterlik belgesi şartı kaldırıldı

  Doğu Anadolu’da soğuk etkisini sürdürüyor

  Vize kalkınca, Hatay sağlık üssü oldu

  Sırıkla Zeytin toplama yağ kalitesini bozuyor

  Yesevî İstanbul’da anılacak

  Wirofon 160 ülkeye ulaşıyor

  Tuzu sınırlandırın kalbinizi koruyun

  Davos’a rakip köy

  Tayland, Türk mutfağı ile tanıştı

  Adana’da, kahvaltıda bile ciğer yeniliyor

  Karikatür provokasyonuna taksicilerden tepki geldi

  Isparta Tugay Camiinin temelini kim atmıştı?

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl