08 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Militarizme Meclis ödülü

MHP Genel Merkezindeki konuşmasında, sivil siyasetin kendisini geliştirmemesi halinde darbenin kaçınılmaz olduğunu, antimilitarist bir topluma gidişin körüklendiğini, dinin de hiçbir zaman kendi başına bırakılmayıp devletin bir parçası olacağını öne süren Prof. İlber Ortaylı'ya, AKP-MHP uzlaşması ile, 2010 TBMM Onur Ödülünün verileceği haberi tepki çekti.

TBMM Genel Kurulu’ndaki kavga ile AKP ve MHP arasında zirveye çıkan gerilim “TBMM Onur Ödülü’nünün kime verileceği konusunda varılan anlaşma” ile yerine sükûnete bırakmaya hazırlanıyordu. Ödülün, Topkapı Müzesi Müdürü ve Uluslararası Osmanlı Etütleri Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya verilmesi için AKP ve MHP’nin ortak görüşte olduğu Meclis kulislerinde konuşuluyordu.

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı, MHP’nin Siyaset ve Liderlik Okulu eğitim faaliyetleri çerçevesinde, parti genel merkezinde düzenlenen ‘’Türk Devleti’nin Tarihi Temelleri’’ konulu söyleşiye katıldı. Prof. Dr. İlber Ortaylı, ‘’asker millet’’ olmanın Türklerin en önemli vasfı olduğunu belirterek Avrupa’nın bu vasfın yok olması için uğraştığını söyledi. Ortaylı, “sivil siyasetin kendini geliştirmemesi halinde darbenin kaçınılmaz olduğunu” söyledi. Prof. Dr. Ortaylı, MHP’nin Siyaset ve Liderlik Okulu’nda yaptığı konuşmada, ordunun siyasete karışmasının da kaçınılmaz olduğunu, bu tezin tarihsel gerçeklik taşıdığını savundu. Ortaylı, ‘’Sivil siyasetin kendini geliştiremediği ortamda darbe kaçınılmazdır. Bugün hiçbir siyasî parti gençleri eğitmiyor, gençlik kolları yok. Yeni yeni siyasî akademileşme başladı. Buralardan yetişen gençler partileri yönetirse, partiler kapatılmaz’’ diye konuştu.

Din ve devlet ilişkilerine ilişkin de konuşan Ortaylı, dinin hiçbir zaman kendi başına bırakılamayacağını, devletin bir parçası olacağını öne sürdü. Bu durumun laiklikle alâkası olup olmadığının tartışılabileceğini belirten Ortaylı, İsrail’in bu duruma örnek teşkil ettiğini söyledi.

Türk devlet yapısının kabiliyetli insanlara dayandığını, Osmanlı Devleti’nin egemenliği altındaki topraklarda kabiliyetine inandığı kişileri Enderun’da eğiterek, devlet yönetimine kazandırdığını anlatan Ortaylı, Enderun’da elit bir eğitimin verildiğini, günümüzde elit eğitim veren kurumların azaldığını ve bu kurumların korunması gerektiğini kaydetti. Milliyetçiliğin, ‘’mensubu olduğun ve içinde yaşadığın toplumu sevmek olduğunu’’ belirten Ortaylı, son yıllarda Türkiye’de milliyetinden utanma duygusunun, antimilitarist, asker düşmanı bir topluma doğru gidişin körüklendiğini iddia etti. Ortaylı, ‘’Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki üniversiteye giriş sınavlarında açık şekilde kopya çekildiğini’’ öne sürerek, ‘’Böylelikle iyi okullara ehil olmayan öğrenciler geliyor. Bunun açtığı gediği Galatasaray Üniversitesinde ben hissediyorum. İmtihanların asayişini iyi kontrol etmeliyiz’’ dedi. Demokratik açılım çalışmalarını da eleştiren Ortaylı, şöyle konuştu: ‘’Açılım boş lâftır. Açılım isteyenler gitmez de durmaz da. Ekonomik olarak Fransa olabilirdik ama bütçemizi 30 yıldır götüren bir durum var. Kimse kimseye kitle dalkavukluğu yapmak için, sempatik görünmek için konuşmasın. İran Kürtleri ile Türkiye’deki Kürtler arasındaki farkı görmeden adam genocidten söz ediyor. Bunun ne olduğunu bilmeden üstelik. Türklere karşı tez geliştirmek için arşive giren kaçıncı ecnebi Türk taraftarı oldu, onlar anladı, bizdekiler anlamıyor. Çünkü hakikati görmüyorlar. Çünkü okumuyorlar. Bunlar tehlikeli işler, belediyeciliğe benzemez.’’

ONUR ÖDÜLLERİ KİMLERE VERİLİYOR?

Meclİs Başkanvekili Nevzat Pakdil, önceki gün Cihan haber ajansına TBMM 20010 Onur Ödülü’nün İlber Ortaylı’ya verilmesinden büyük memnuniyet duyacaklarını söylmişti. Pakdil, “İlber Ortaylı hocamız ülkemizin yetiştirdiği uluslar arası şöhrete sahip çok değerli bir bilim adamı. Tarihi sevdiren ender tarihçilerimizden biri. Bu alanlardaki hizmetleri tartışılmaz. Böyle bir ödülün kendisine verilmesinden büyük memnuiyet duyarız” dedi. Ayanı habere MHP Adana Milletvekili Kürşat Atılgan da parti olarak İlber Hoca’nın ismine sıcak baktıklarını söylemişti. Atılgan, özellikle tarih konusunda ulusal ve uluslar arası çapta çok sayıda kitabı ve çalışması bulunan Ortay’lının bu ödülü fazlasıyla hak ettiğini sözlerine ekledi. TBMM Onur Ödülü, her yıl ulusal ve uluslar arası düzeyde üstün hizmetlerde bulunmuş, Türkiye’nin temsiline ve tanıtımına katkı sağlayan kişilere veriliyor. TBMM Onur Ödülü’nün ilki 2005 yılında Prof. Dr. Gazi Yaşargil’e; ikincisi 2007’de Prof. Dr. İhsan Doğramacı’ya verildi. Bu ödüle 2008 yılında Prof. Dr. Halil İnalcık lâyık görüldü. TBMM 2009 Onur Ödülü ise Prof. Dr. Kemal Karpat’a verildi. Prof. Dr. Karpat, kendisine verilen ödülün hayıtında aldığı en anlamı ödül olduğunu söylemişti.

08.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Kurtulmuş: O iki maddeyi değiştirin

  BAŞBAKANLIK SIZLANMA YERİ DEĞİL

  İstanbul ve Bursa'da hastanelerde yangın çıktı

  Hastane yangınları için komisyon

  Sözleşmeli 4-5 bin din görevlisi alınacak

  Militarizme Meclis ödülü

  Bahçeli erken seçim için tarih verdi

  Kamu Düzeni Müsteşarlığı Meclis’in gündeminde

  CHP’den Alevileri araştırma teklifi

  Şimdi de Gazze’ye yardım filosu

  ULUABAT GÖLÜ’NDE SU SEVİYESİ YÜKSELDİ

  Kadın uzman doktor, hastanede ölü bulundu

  Yaban hayvanlarına 5 ton yem bırakıldı

  Cenaze yıkama kursuna yoğun ilgi

  Sağlıkta dil yeterlik belgesi şartı kaldırıldı

  Doğu Anadolu’da soğuk etkisini sürdürüyor

  Vize kalkınca, Hatay sağlık üssü oldu

  Sırıkla Zeytin toplama yağ kalitesini bozuyor

  Yesevî İstanbul’da anılacak

  Wirofon 160 ülkeye ulaşıyor

  Tuzu sınırlandırın kalbinizi koruyun

  Davos’a rakip köy

  Tayland, Türk mutfağı ile tanıştı

  Adana’da, kahvaltıda bile ciğer yeniliyor

  Karikatür provokasyonuna taksicilerden tepki geldi

  Isparta Tugay Camiinin temelini kim atmıştı?

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl