09 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Nurullah AKAY

Doğruluk dini


A+ | A-

İnsanoğlu en doğru bir şekilde yaratılmış ve kendisine her yönüyle faydalı doğru olan bir yol fıtratına yerleştirilmiştir. Yaratılışın her yerinde doğruluk vardır. Güneşler, aylar, yıldızlar, kuşlar, bütün hayvanlar doğruluk pergeliyle yaratılmış ve onlara en güzel bir hayat, en doğru bir istikamet verilmiştir. İnsan elinin bulaşmadığı bütün yerlerde doğruluklar en güzel şekilde yaşanmaktadır.

Yalanlar sadece şeytanların ve şeytana uyanların hayatında vardır. İmtihan dünyasında insanlar doğruluk ve yalanla imtihan edilmektedirler. Doğru olanlar ve doğruluğun hayatın hayatı olduğunu anlayanlar kazanmanın ip ucunu yakalamışlardır. Yalan ve dolanda ısrar edenlerin akıbetinde ise zarar ve ziyan görünmektedir.

Doğruluk güzelliklerin, yüceliklerin anahtarıdır. İnsan ancak doğru olmakla, doğru yaşamakla ve doğru düşünmekle “en güzel yaratılan” sıfatına kavuşabilir. Doğru olanlar, doğruluğun Rabbine iman ve itaat edenler “sırat-ı müstakîm” yani doğru yolun ehli olmuşlardır.

Allah’a iman doğruluğun kaynağıdır. Zira Kâinatın Rabbi “Emrolunduğun gibi dosdoğru ol” emrini vermiştir varlıkların en şereflisi olan insana... Kur’ân, insanlığı doğruluklarla huzura ve ebedî saadete erdirmek için hükümlerini vaaz eder. Ahirzaman Peygamberi (asm), doğruluğun en güzeliyle terbiye edilmiş ve “Muhammedü’l-Emin” lâkabını düşmanlarına bile tasdik ettirmiştir.

İnsanlığın medar-ı iftiharı olan Peygamberimiz (asm) herkesten çok doğruluğun değerini anlamış ve ümmetine “Aleyhinizde de olsa doğru söyleyin” emrini tebliğ ederek doğruluk üzerine hayatını sürdürecek bir ümmetin oluşmasına çalışmıştır. Doğruluk emrine uyanlar ona lâyık bir ümmet olmuş, yalanda ısrar edenler şefaat nurundan uzaklaşmışlardır.

Bütün bu gerçeklerden sonra bir mü’min nasıl olur da yalana tevessül eder? Asrın Alimi Bediüzzaman, “Her şeyden evvel bize lâzım olan nedir?” suâline cevap olarak ard arda “Doğruluk, yalan söylememek, sıdk, ihlâs, sadakat, sebat ve tesanüd” kelimelerini sıralamıştır Münazarat isimli eserinde. Ve o, sıdkın madeninin iman, kizbin kaynağının ise küfür olduğunu ifade etmiştir eserlerinin muhtelif yerlerinde.

Bazı maslahatlar için bir kısım İslâm âlimlerinin geçmişte verdikleri yalan söyleme fetvalarının da bu asırda geçerli olmayacağını söyleyen Üstad, Peygamberimizin (asm) “Ya doğru söyle, ya da sus” şeklindeki hadis-i şerifinin meâlinden hareketle, maslahat için yalan fetvasının bu zamanda rahatlıkla suîistimal edilebileceğini ifade etmiş ve bu zamanda doğruluktan başka yol olmadığını ifade etmiştir. Yine “Her söylediğin doğru olmalı, fakat her doğruyu her yerde söylemek doğru değil” şeklindeki bir ifadeyle, söylediğimiz doğrular zarara veya fitneye sebep olacaksa susmamız gerektiğini hatırlatmaktadır bize...

Doğru olmanın insan için ne kadar faydalı olduğunu hayattan da örnek vererek ispat edebilmek mümkündür. “Yalancının mumu yatsıya kadar yanar” şeklindeki kelâm-ı kibar da yalanın eninde sonunda ortaya çıkacağını ifade etmektedir. Bazılarının asırlar sonra, bazılarının yıllar sonra, bazılarının da çok geçmeden yalancılıkları ortaya çıkmaktadır.

Ne olursa olsun yalan söylemeyen bir insan her yerde alnı açık bir şekilde bulunma imkânına sahiptir. Ama yalan söyleyen insanlar her zaman yalanlarının ortaya çıkması korkusuyla yaşarlar. Nitekim korktukları başlarına gelmekte ve toplumda zor duruma düşmektedirler. Çevremize baktığımız zaman dünyanın maddî makamlarında bulunan bir kısım insanların aynı zamanda birer yalancı olduklarını görebilmek mümkündür. Bazılarının en büyük sermayesi yalandır. İnsanın en büyük bir değeri olan haya duygusunu yok eden yalanın günümüzde revaç bulması, zamanımızın ne kadar büyük fitnelerle iç içe olduğunu açık bir şekilde göstermiyor mu?

Ne mutlu, her şeye rağmen, Kâinatın Yaratıcısı olan Rabbine ve insanlara karşı doğruluk ve dürüstlükten ayrılmayan bahtiyar insanlara...




Gündemin nabzını tutmak için

tıklayın!
www.sentezhaber.com

09.03.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (23.02.2010) - Fitne ve fesat nereye kadar?

  (16.02.2010) - Ölümsüzlük arayışı

  (09.02.2010) - Yürümek bahaneydi o gün

  (02.02.2010) - Rahmete lâyık olabilmek

  (26.01.2010) - Fark ettiğim tehlike

  (19.01.2010) - Teferruât tuzakları

  (15.12.2009) - Haydi dar dairemize dönelim

  (08.12.2009) - Sonsuzluğun başlangıcı

  (24.11.2009) - Eyüp Sultan’da bir gün

  (17.11.2009) - Ölçümüz ve yolumuz

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl