26 Ocak 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Nurullah AKAY

Fark ettiğim tehlike


A+ | A-

Her insan ayrı bir âlemdir. Zahiren insanların birbirine benzeyen çok yönleri olmakla birlikte, bilhassa düşünce bazında ve zihnin meşguliyeti açısından hiçbir insan birbirinin aynısı gibi değildir. Zira bir kısım insanların birbirine yakın düşünceleri olmakla birlikte, oldukça fazla birbirinden ayrı düşüncelere sahip oldukları da bir gerçektir. İnsanların kafasından neler geçtiğini sadece her şeyi bilen Allah bilmektedir.

Her yönüyle birbirinden oldukça farklı özelliklere sahip olan insanların iyi veya kötü olarak değerlendirilebilen düşünceleri, hareketleri ve alışkanlıkları bulunmaktadır. Çoğunlukla her insan kendisini iyi görmektedir. Ölçü sadece insan iradesi olursa elbette kimse ‘Ayranım ekşidir’ demeyecek ve doğrularda bir mutabakata varmak mümkün olmayacaktır.

Ama mahlukatın en güzeli olarak yaratılan insanoğluna, iyi veya kötü olan davranışlar, Kâinat Yaratıcısı olan Allah tarafından peygamberler vasıtasıyla bildirilmiştir. Tarih boyunca insan topluluklarına gönderilen peygamberlerin görevi, insanları yaratışlarına ters olan kötü davranışlardan uzak tutmak ve onları güzelliklerle buluşturmak olmuştur.

Madem insanoğluna akıl gibi doğru ve yanlışı birbirinden ayıracak bir âlet verilmiş ve bunun arkasında akla hitap edecek peygamberler ve kitaplar gönderilmiş, elbette insanlar yaptıklarından sorumlu olacaklardır. Bu gerçeği anladığımız zaman imtihanın ne kadar gerekli olduğunu anlayabileceğiz. Çünkü mutlaka iyi insanlar mükâfatlandırılmalı, kötüler de cezalandırılmalıdır.

Bu imtihan gerçeğini insanoğlu hayatının her safhasında hatırlamalıdır. Bilmelidir ki, yapılan her hareketi kaydedilmektedir. En küçük iyilikler de, en küçük kötülüklerden de insanlar hesaba çekilecektir. Devamlı bir murakebe altında olduğunu hisseden insan elbette olabildiğince kötülüklerden uzak duracak ve iyiliklerini arttırma gayreti içine girecektir.

İyiliklerle anılmak ve kötülüklerden uzak durmak istiyorsak öncelikle zihnimizi gereksiz şeylerden temizlememiz gerekir. Çünkü zihnimize yerleşen bilgilere göre hareket etmek durumunda kalıyoruz. Bundan dolayı, ‘Dervişin fikri neyse zikri de odur’ denilmektedir. Aklımızla hareket ve davranışlarımızı birbirinden ayrı tutmak neredeyse mümkün değildir. Aklımızda başka düşünceler varken bu düşüncelere aykırı bir iş yapmamız başarısız olmamızı netice verecektir.

Demek öncelikle zihnimize güzellikleri almamız, aklımızı insanlığımıza yakışır bilgilerle meşgul ettirmemiz gerekir. Bunun için de merakımızı, bize ne dünyada ne de ahirette faydası olmayan meşguliyetlere yönlendirmememiz gerekmektedir. Bunu gerçekleştirebilmemiz için öncelikle okuyacağımız kitaplara, seçeceğimiz arkadaşlara dikkat etmemiz gerekir.

Ne kadar kendimizi sağlam görsek de okuyacağımız kitaplardan etkilenmememiz mümkün değildir. Yine ne kadar kendimize güvensek de iyi düşünce ve davranışlara sahip olmayan insanlar mutlaka bizleri güzelliklerimizden ayırmaya çalışacaktır. Bu durumla elbette insanlarla hiç temas etmememiz gerektiğini ifade etmek istemiyorum. Gerek lisan-ı hâlimizle, gerekse lisân-ı kalimizle elimizden geldiği kadar insanlara faydalı olmak çok önemli bir görevimiz olmalıdır. Burada önemli olan etkilemeye çalışırken etkilenmemektir.

Bediüzzaman Hazretlerinin “Risâle-i Nur başka eserlere ihtiyaç bırakmıyor” derken ve bizlere “Yüz elimiz de olsa ancak nura kâfî gelir” şeklinde tavsiyelerde bulunurken, zihnimizi ve aklımızı dünyevî, afakî bilgilerle meşgul ettirmememiz gerektiğini bize söylemek istemiştir şüphesiz. Bazen sair kitaplar veya mevkutelerle hemhâl olduğum zaman, zihnimin safiyetinin bozulmaya doğru kaydığını hisseder gibi oluyorum. Belki bana bu satırları yazdıran bu tehlikeyi hissetmiş olmam oldu. Tehlikeyi fark eder gibi olduktan sonra, artık Kur’ân’ı, tefsirlerini (elbette Risâle-i Nur’u) ve Peygamber Efendimizin (asm) hadislerini okumakla zamanlarımı geçirmemin her şeyden daha öncelikli olduğuna karar verdim. Çünkü Rabbimin rızasını kazandırmayacak okumalarla zamanımı geçirecek kadar zaman zengini olmadığımı bir kere daha anlamış bulunmaktayım.

26.01.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (19.01.2010) - Teferruât tuzakları

  (15.12.2009) - Haydi dar dairemize dönelim

  (08.12.2009) - Sonsuzluğun başlangıcı

  (24.11.2009) - Eyüp Sultan’da bir gün

  (17.11.2009) - Ölçümüz ve yolumuz

  (10.11.2009) - Nice insanlar vardı dünyamızda

  (03.11.2009) - İnsanî hürriyete muhtacız

  (27.10.2009) - Misafir olduğumuzu unutmadan

  (25.10.2009) - Mutlak sona doğru ilerlerken

  (20.10.2009) - Dünyamdan yansımalar

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl