05 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Nejat EREN

Bu asrın tahribatına karşı tamirde görev almak


A+ | A-

İnsanlığın maddi açıdan “sıhhat ve sağlığa” bu kadar sarf ettiği emek ve masrafa mukabil, manevi tahribat açısından çok büyük dehşet saçan ve gün geçtikçe her tarafa yayılma istidadı arz eden duruma çok dikkat etmek ve tedbir almak zorunluluğu vardır.

Bu sadece belli bir kesimin, milletin, ideolojinin değil bütün dinlerin ve tüm insanlığın ortak bir derdi ve baş belâsıdır. Âcilen de çözülmesi gerekmektedir. Çünkü tahribatın çok çabuk büyüme; tedbir alınmadığı takdirde de çok kolay yayılma istidadı vardır. Her konuda olduğu gibi bu konuda da yol gösterici ve kurtuluş reçetesi insanlık için de, Müslümanlar için de yine Kur’ân’da, Sünnette, yani İslâmiyet’tedir. Başka bir çıkar yolu görülmüyor. Çünkü mevcutlar hep denenmiş ve iflâs etmiştir.Bu konuda gerçek söz sahibi de asrın mânevî tabibidir.

Üstad Bediüzzaman Said Nursî, her alanda olduğu bu “tahribat” asrında da yapıcı ve tamircidir. Yol göstericidir. Metot ortaya koyucudur. Çözüm üreticidir. Çünkü tahribat bu asrın en büyük belâsı ve hastalıklarından birisidir. Ayrıca çok yönlü ve çok büyük bir hadisedir.İnsanoğlunu tahribata götüren genel sebepleri, Risale-i Nur Külliyatının bize kazandırdığı bakış açısıyla kısaca sıralamaya çalışalım:

Piyasaya sürülen ve ‘ilim/bilim’ adı altında ‘gaflet ve dalâletin’ yolları olan pozitivist, maddeci tabiat fikr-i sabitliği. Dünya hayatının faniliği, geçiciliği, medeniyet fantaziyelerinin aldatıcı ve uyuşturuculuğu.

Bütün fenalık, günah ve şerlerin esası olan ‘yok etmek, tahrip etmek, yıkmak, vandalizm.’

Sadece dünyevîlik açısından hayata bakan zihniyetten dolayı; “firak/ayrılık” ateşinin insan ruhunda ve his dünyasında meydana getirdiği çok şiddetli manevi yıkımlar. Gaflet ve dalâletin en boğucu, aldatıcı, en geniş perdesi olan siyasetin yeryüzündeki pek çirkin, pek gaddar yüzü. Zulümler, katletmeler, soygunlar, ateş ve kan sahneleri... İnsî ve cinnî şeytanların mütemadiyen ürettikleri tahripkâr oyun ve tuzaklar. Komünizm rejiminin, harplerin, istibdat ile merhametsizliğin, anarşistliğin, zalimliğin, hasetliğin, fenalık ve hevesât yollarının ve Süfyan komitesinin tahribatçı bid’atkâr rejimleri. Bazan çok küçük bir hata, ihmal ve isyanın çok büyük tahribata dönüşmesi. Şeytanlar ve şeytanlara uyanların çok küçük bir hareketle çok tahribat yapabilmeleri. Belli olan bir iş veya görevi yapmamakla veya bir şartın bozulmasıyla ortaya çıkan koca bir tahribat. Kalpte başlayan fesat ve fenalığın zamanla bir meyle dönüşüp; sonra da yıkıcı ve tahripkâr bir zevk uyandırmaya kadar gitmesi. Haset, gıybet, zan, iftira, yalan, kandırmaca, emniyetin sarsılması, şahsî menfaat gibi daha bir çok şey bu meyanda sayılabilir.

Bütün bunlara karşı çare nedir?

O da yine esas kaynaklarda zikredilmiştir.

Burada en mühim olan konu, bütün bunları birçoğumuzun ilmen ve teorik olarak bildiği halde ‘tatbikatta’ olan tembelliğimiz ve aymazlığımızdır. Bu önemli gediği ve tepeyi aşmadığımız müddetçe işimiz zorlaşmaya devam edecektir. Risâle-i Nur şakirtlerinin, bu zamanda en mühim vazifeleri, tahribata ve günahlara karşı takvâyı esas tutup davranmak gerektir. Bu müthiş tahribata karşı Risale-i Nur’un metoduyla mukavemet edip, tamir etmektir. Risâle-i Nur, yalnız bir cüz’î tahribatı, bir küçük haneyi değil dünyayı içine alan büyük bir tahribatı ve İslâmiyeti içine alan dağlar büyüklüğündeki geniş bir kaleyi tamir ettiğinin idrakine varmaktır. Bu duruma karşı ehl-i hak ve hakikatin Cenâb-ı Hakk’ın dergâhına ilticaya ve Kur’ân’ın himayesine girmesi gerekmektedir. Bunun da tek yolunun Sünnet-i Seniyyenin daire-i nurâniyesine seve seve dâhil olmaktan geçtiğini kabullenmektir. Cin ve ins şeytanlarının şerlerinden, Allah’a iltica etmekten başka çıkar bir yol olmadığına tam olarak iman etmek gerektiğini kabullenmektir. Bunun başka bir yolunun da takvayla, günahlardan kaçınmakla mümkün olacağını kavramaktır. Harap etmenin ve tahripçiliğin çok kolay; tamir ve yapıcılığın çok zor olduğunu anlamaktır. Tahribatçıların sayısının çok fazla olmasına karşı Risâle-i Nur gibi bir tamircinin yerinde kullanılmasıyla büyük fütuhâtların olabileceğine inanmak ve tatbikine geçmek lâzımdır. Çünkü bu alanda icrâ edilmiş olan geçmiş neticeler ve tecrübeler çok tesirli ve pek harikadır. Bir önemli konu da, imanın şartlarından olan kadere tevilsiz iman etmektir. İnsî ve cinnî şeytanların kâinattaki müthiş tahriplerine, küfür, dalâlet ve şerrin bu kadar tahripkâr icraatlarına rağmen Cenâb-ı Hakk’ın mülkünde icada ve hilkate müdahaleleri olmadığı âşikârdır. Onların yaptıkları sadece ve sadece bir terk ve atâlettir, yani tembelliktir. Hayrı yaptırmamakla şerleri yapıyor olmaktır. Şer olmaktır.Cenâb-ı hak bütün inanlara akıl, feraset, iz’an ve anlayış versin ve bütün ehl-i imanı bu tür şerlerden ve şerirlerden muhafaza etsin. Âmin.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

05.03.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (26.02.2010) - İkramlı sohbetler ve hizmete katkıları

  (21.02.2010) - Eğilmeyen baş, tükenmeyen nefes Yeni Asya’m

  (19.02.2010) - Okunan kitaplar, Okuyan insanlar

  (12.02.2010) - Kars hatıraları

  (05.02.2010) - Masaldan hakikat dersi çıkarmak

  (22.01.2010) - Açılıma kendi nefsinden başlamak

  (19.12.2009) - Hizmet erleri

  (09.12.2009) - Sağlam irade ortaya koymak

  (20.11.2009) - Dâvet, icabet ve dostluk üzerine!

  (13.11.2009) - Marangozu, “ulema” yapan sırrı kavrayabilmek!

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl