08 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Nurullah AKAY

Sonsuzluğun başlangıcı


A+ | A-

Biz insanlar için sonun başlangıcı gibi görünen ölüm, aslında sonsuzluğun başlangıcıdır. Bu başlangıcın ilk adımı da kabirlerdir. Kabirler, kültürümüzde daha çok “mezarlar” şeklinde yerini almaktadır. Mezarların toplu bulunduğu mezarlıklar, aslında hayatımızın vazgeçilmez bir parçası durumundadırlar.

Küçüklüğümde yaşadığım köyümdeki mezarlık, köyün en yüksek noktasında bulunmaktaydı. Bu durum yöremizde bir gelenek idi adeta. Çünkü tepesi bulunan bütün köylerin mezarlıkları o tepenin en yüksek yerinde bulunmaktaydı. Bu durum, mezarlıkların hayatımızda ne kadar önemli bir yere sahip olduğunun göstergesiydi şüphesiz.

Bayram günlerinde camide toplu halde kılınan bayram namazından sonra ziyaret edilen ilk yerler yine mezarlık idi köyümüzde. Bugün bu gelenek halen birçok yöremizde devam etmektedir. Peygamberimizin (asm) mezarlıkları sık bir şekilde ziyaret etmemiz gerektiğini bize tavsiye buyurması, mezarlıkları ziyaret geleneğinin bütün İslâm âleminde yaygınlaşmasına sebep olmuştur. Elbette bu ziyaretin sebebi, ölümü her zaman akılda tutmak ve dünyanın faniliğine dalmamak içindir.

Şu bir gerçektir ki, ölüm hatırlanmadığı zaman insanlar azmakta, ebedî bir şekilde dünya hayatını yaşayacaklarını sanmaktadırlar. Bu da insanların hırsla dünyaya sarılmalarına ve bütün insanî münasebetlerini menfaat üzerinde şekillendirmelerine sebep olmaktadır. Netice olarak insanlar arasında çekişmeler, çatışmalar ve vuruşmalar meydana gelmekte, toplumdaki huzur ve sükûn asgariye inmektedir.

Mezarlıkların umumiyetle yolların kenarlarında ve yüksek yerlerde olmasının temelinde de herhalde insanların sürekli görmeleri ve ibret almaları içindir. Çünkü Rabbimiz Kur’ân-ı Azimüşşan’ında bizleri sürekli ibret almaya davet etmektedir.

Bir kısım insanlar ne kadar ölümü hatırlamak istemese de, ne kadar mezarlıklar gibi ölümü hatırlatan görüntülerden kaçınırsa da bu konuda başarılı olması mümkün değildir. Çünkü mutlaka yolu zaman zaman mezarlıklara düşecek, bazen tanıdıklarının ve yakınlarının ölümüne şahit olacaktır. Yani hiç kimsenin deve kuşu gibi kafasını kuma sokmasına gerek yoktur. Ölümle de, mezarlıklarla da ünsiyet tesis etmekten başka çıkış yolu yoktur aslında.

Mezarlıkların sadece Müslümanların hayatında değil, diğer inançlara mensup olanların hayatında da önemli olduğunu söyleyebiliriz. Dünyadaki insanların çok az bir kısmı dışındakiler hep ölülerini mezarlara gömerler. Çoğunlukla her topluma ait mezarlıklar bulunmaktadır. Elbette mezarlıklara bakış tarzları konusunda ayrılıklar bulunmaktadır. Ama herhalde herkes kendi inancına göre mezarlıkları kendi dünyasına almak zorundadır.

Yalnız mezarlıklarla ve ölümle ünsiyet kurma konusunda büyük bir sıkıntı başımızda bulunmaktadır. Bu sıkıntıdan dolayı ölümlere şahit olduğumuz halde, mezarlıkların yanından veya içinden geçtiğimiz halde bir türlü yeteri kadar ibret alamıyoruz. Şüphesiz bizleri ibret almaktan alıkoyan içimizdeki nefs-i emmâredir. Aksi takdirde mezarlıkların yanından ve içinden geçerken ürperip kendimize gelmemiz gerekecekti. Ama nefis olabildiğince başkalarının ölümünü hatırlatsa bile, bize kendi ölümümüzü hatırlatmamaya çalışmaktadır.

İstanbul’un en eski ve ibret dolu Eyüp Mezarlığının içinden geçerken insanların mezarlara olan ilgisizliğini daha fazla düşünmüştüm. Çünkü mezarlıkların içinden Piyer Loti Tepesine çıkan yoldan insanların oldukça kalabalık bir şekilde geçtiğini görmüş ve onların ölümü düşünüp ibret aldığı konusunda bir emareye kendimce rastlamamıştım. Bu durum gerek tavırlarından, gerekse giyim ve hareket tarzlarından belli oluyordu ne yazık ki.

Kendimde de hissettiğim gaflet hâletinin insanlar içinde oldukça yaygın olduğunu düşünmem beni oldukça etkilemişti. Mezarların içini ve içinde kendimi düşünmekle gaflet halinden kurtulmaya çalışmıştım bir an. Çünkü bir gün ben de, bir zamanlar hayat dolu olan bu insanlar gibi toprakla kucaklaşacaktım. Ben de ölenler sınıfına dahil olacaktım... Bu durumun başka bir alternatifinin olmadığını bütün gerçekler bize anlatmaktadır. Rabbimin bizleri, kabirleri ebedî saadetin başlangıcı olan kullarından etmesi temennisiyle...

08.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.11.2009) - Eyüp Sultan’da bir gün

  (17.11.2009) - Ölçümüz ve yolumuz

  (10.11.2009) - Nice insanlar vardı dünyamızda

  (03.11.2009) - İnsanî hürriyete muhtacız

  (27.10.2009) - Misafir olduğumuzu unutmadan

  (25.10.2009) - Mutlak sona doğru ilerlerken

  (20.10.2009) - Dünyamdan yansımalar

  (13.10.2009) - İnsan olmayı çözebilmek

  (29.09.2009) - "Said Nursî" ülkemizin medar-ı iftiharı

  (22.09.2009) - Kur’ân okumak, anlamak ve yaşamak

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl