22 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Darfur için yardımlar amacına ulaşabilmeli

İSLÂM Konferansı Teşkilâtı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Darfur için toplanacak yardımların amacına ulaşması için projelerin büyük dikkatle uygulanmasının önemine işaret etti.

İKT tarafından Türkiye ve Mısır’ın eşbaşkanlığında Kahire’de düzenlenen Uluslararası Darfur Donörler Toplantısının açılışında konuşan İhsanoğlu, uluslar arası kamuoyunun Darfur’a gösterdiği ilgiden çok memnun olduğunu belirtti.

İhsanoğlu, sorunun başından beri Darfur ile yakından ilgilendiklerini ve bölgeye barışı getirmek için çaba harcadıklarını söyledi. Bölgeye barış ve istikrar gelmesi için bugüne kadar birçok kez Sudan hükümetiyle direkt bağlantı kurduklarını ve Darfur bölgesine sayısız ziyaretlerde bulunduklarını kaydeden İhsanoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Darfur sorunu hem bölgedeki insanlara, hem de çevreye büyük zarar vermiştir. Bölgede kalkınma durmuştur. Yerlerinden olan insanlar nedeniyle sosyal yaşam kesintiye uğramıştır. İKT olarak 2008 yılından bu yana bölgedeki sorunun çözümü için uluslar arası kuruluşlar aracılığıyla donörler toplantısı düzenlenmesi için büyük çaba harcıyoruz.”

İhsanoğlu, Katar’ın geçen aylarda Darfur sorununun çözümü için tarafları bir araya getirmesinin önemine dikkati çekti ve bu girişime destek verdi. Bu girişimin bölgede olumlu etkilerinin hemen görülmeye, yerlerinden olmuş insanların geriye dönmeye başladığını kaydeden İhsanoğlu, bu gelişmelerin bölgede reform, eğitim, sağlık ve su alanında gelişmelerin desteklenmediği sürece tam amacına erişemeyeceğini belirterek şunları söyledi: “Bölgedeki sorunun çözümü için İKT üyesi ülkelerin yanında, Müslüman ve Hristiyan ülkelerin, uluslar arası kuruluşların büyük desteği gerekmektedir. Donörlerin yapacağı yardımların amacına ulaşması için söz konusu projelerin gerçekleştirilmesi büyük dikkatle yapılmalıdır. İKT olarak yakında Sudan’da yeni bir ofis açacağız. Ayrıca yapılacak olan yardımların amacına ulaşması için oluşturulacak komisyona katılıp Sudan hükümetiyle işbirliği içinde olacağız. Yapılacak olan yardımların katılımcı ülkelerin istediği projeye istediği gibi katılmasına ve şeffaflık içinde yapılmasına dikkat edeceğiz. Hazırlık komitesi donör ülkelere projeleri hazırladı. Bunlar Darfur’un temel ihtiyaçları için gerekli olan projeler. Bu toplantıdan alınacak sonuç, bölgedeki sorunun çözümü için çok önemli önemli bir yardımda bulunacaktır.”

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa da, toplantıda yaptığı konuşmada, Darfur’daki sorunun çözümü için yapılan donörler toplantısını desteklediklerini söyledi. Musa, toplantıdan sonra Darfur’daki sorunun kalıcı olarak çözümü için önemli bir adım atılacağını belirtti.

Darfur toplantısının açılış oturumundan sonra, katılımcı ülkeler yapacakları yardımlar hakkında açıklamalarda bulundular. İslâm Kalkınma Bankası Başkanı Muhammed Ali, önümüzdeki 5 yıl içinde banka olarak 350 milyon dolar katkıda bulunacaklarını söyledi. Uluslar arası Darfur Donörler Toplantısına katılan ülkelerden 2 milyar dolar proje bazlı yardım toplanması bekleniyor.

22.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail yine kan döktü

  İsrail, işgal planını şimdilik erteledi

  Darfur için yardımlar amacına ulaşabilmeli

  Irak Seçim Komisyonu: Oylar tekrar sayılmayacak

  Afganistan’da intihar saldırısı: 10 ölü

  Fransa'da, bölge seçimlerinin ikinci turu yapılıyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl