04 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Ezberci eğitim değiştirilemedi

YAPILANDIRMACI yaklaşımın uygulanmasıyla öğrencilerin ezbere dayalı bir öğrenme anlayışını bırakıp bırakmadıklarına ilişkin soruya, öğretmenlerin yüzde 4,8’i “tamamen”, yüzde 32,9’u “çoğunlukla”, yüzde 59,2’si “orta ve çok az” düzeyde bıraktıklarını ifade ederken, yüzde 3,1’i ise “hiç” bırakmadıklarını söylüyor.

Öğretmenler, ezberciliğe dayalı öğrenme anlayışının terk edilmemesini, öğrencilerin ezberciliğe dayalı sınavlarla karşı karşıya kalmalarına bağlıyor.

Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (EBSAM) yaptığı araştırma, 2004-2005 eğitim-öğretim döneminde uygulamaya başlanan öğrenci merkezli olan ‘yapılandırmacı yaklaşım’ın hâlâ hedeflenen amaca ulaşmadığını ortaya çıkardı. 12 ilde, 242 okulda ve bin 532 öğretmenle yüz yüze yapılan “Sınıf Yönetimi ve Yapılandırmacı Yaklaşım” konulu anket çalışmasında, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin, sınıf yönetiminde yapılandırmacı yaklaşımı uygulama düzeyleri belirlenmeye çalışıldı.

Araştırmada öğretmenlerin sadece yüzde 13,9’u bilginin kaynağına yönelik varsayımlardan “Birey öğrenme sürecinde bilgiyi kendisi oluşturur” önermesine katılıyor. Söz konusu oran, öğretmenlerin, yapılandırmacı yaklaşımın temelinde yatan bilginin öğrenme sürecinde birey tarafından aktif olarak oluşturulduğuna yeterince inanmadıklarını gösteriyor.

Geleneksel sınıf yapısının mı, yoksa yapılandırmacı sınıf yapısının mı öğrencileri başarılı kıldığına ilişkin soruya öğretmenlerin yüzde 8,5’i “geleneksel sınıf yapısı”, yüzde 59,8’i “yapılandırmacı sınıf yapısı”, yüzde 21,5’i “fazla bir fark yok”, yüzde 7’si “ikisinin de işe yaradığını düşünmüyorum”, yüzde 2,7’si ise “İkisi de başarılı kılıyor” cevabını verdi.

“SINAVLAR YAPILANDIRMACILIĞA GÖRE

DÜZENLENMELİ”

ARAŞTIRMANIN sonuçlarını değerlendiren Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, öğretmenlerin, yapılandırmacı yaklaşımın temelinde yatan bilginin öğrenme sürecinde birey tarafından aktif olarak oluşturulduğuna yeterince inanmadıklarının görüldüğünü söyledi. Yapılandırmacı yaklaşımın temelinde yatan varsayımları benimsemeyen öğretmenlerin bu yaklaşımı hakkıyla uygulamasının mümkün olduğunu söylemenin güç olduğunu kaydeden Etyemez, “Yapılandırmacı yaklaşıma yönelik verilen hizmetiçi eğitimler yeterli değildir. Bu eğitimlerin yapılandırmacı yaklaşımın temelinde yatan ilkeler başta olmak üzere, iyice benimsetilerek verilmesi gerekmektedir. Genel anlamda, yapılandırmacı yaklaşımın planlanması, yürütülmesi ve değerlendirilmesi aşamalarında ilköğretim öğretmenlerinin ortaöğretim öğretmenlerine, 11 yıl ve üzeri meslekî kıdeme sahip öğretmenlerin de diğer öğretmenlere nazaran daha fazla aktif oldukları ortaya çıkmaktadır. Hizmetiçi eğitimlerde bunlar göz önünde bulundurulmalıdır. Yapılandırmacı yaklaşımın ve temelinde yatan ilkelerin öğretmenler tarafından benimsenmesi, uygulamada görülebilecek aksaklıkların zamanla daha hızlı bir şekilde düzelmesine imkân sağlayacaktır” dedi.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

FATİH KARAGÖZ

04.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: Yargı siyasallaşmadı, siyasete soyundu

  Yargı hem tarafsız, hem bağımsız olmalı

  Cindoruk: Demirel, hesap vermeye hazırlanıyor

  Savcı Zekeriya Öz hakkında suç duyurusu

  Doğuya verilen teşvikler Batı’da otel ve arsa oldu

  Hak-İş’ten mitinge katılmama kararı

  Kuruş tarifesiyle soygun

  Faili meçhuller Askerî Yargıtay’a

  2 yıllık mezunlar öğretmen olamayacak

  Yazar Ilıcak’a destek

  Siyasetin yargıyı kuşatma girişimi yok

  AB müzakerelerinde Türkiye’ye adil davranılsın

  Komşudan sıcak mesaj var

  Madımak Oteli istimlâk edilecek

  YİBO’da İnsan Hakları incelemesi

  Çocuklar neden sokakta yaşamayı tercih ediyor?

  Ezberci eğitim değiştirilemedi

  İzmir ve Eskişehir’de Bediüzzaman panelleri

  Hatay’da el yazması Kur’ân’lar bulundu

  ÖSYM’ye tepki

  PahalI teknolojİ enİyİsİ mİdİr?

  Mimar kuşlar

  Katırdan serum üretilecek

  Türkiye’de net 18 yaşında

  Çinko eksikliği akneye yol açıyor

  Fransa, çarşaf yasağında çifte standart uyguladı

  Çöpten sergiye

  ABD pilotlarına antidepresan izni

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl