22 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

Yıldızlar ve engeller


A+ | A-

Geçen Salı günü bazı gazetelerin Ankara temsilcileri ile birlikte Çankaya Köşkü’ndeydik. Köşk’te bu yıl ikincisi yapılan “81 ilden 81 yıldız” eğitim projesinin tanıtım toplantısı vardı. Köşk’ün tören salonu hınca hınç öğrenciler ve aileleri ile doluydu. Hem geçen yılın, hem de bu yılın “yıldız”larını temsilen konuşmalar yapıldı.

Öğrencilerin “manevî anne” dediği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül, ev sahipliğinde gerçekleşen programda, ailelere “çocuklarınızı okutun”, çocuklara da “okuyun, mutlaka eğitiminizi tamamlayın” dedi ve ekledi: ”Çünkü bugün karşı karşıya olduğumuz pek çok sorunun nedeni cehalet…”

Salonda gerek Bayan Gül’ü gerekse diğer konuşmaları dinlerken aklımıza çeşit çeşit (bazılarının cevabını veremesek de) sorular geldi.

Meselâ; bu sözler yasaklar veya imkânsızlıktan okuyamayanları aklımıza getirdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, Türkiye genelinde 4 milyon 640 bin kişi okuma yazma dahi bilmiyor. Okur-yazar olmayan nüfusun 3 milyon 730 bin 553’ünü kadınlar oluşturuyor. Yine, eğitim durumuna göre Türkiye’de en çok ilkokul mezunu bulunuyor. 18 milyon 204 bin kişi ilkokul mezunu olarak kayıtlara geçti. Kadınların okuyamama sebebini sadece ailelerin okutmamasına bağlamak doğru değil. Yasakların da büyük payı var. Bunu kimse yabana atamaz.

«««

Bu projenin yanı sıra Hayrünnisa Hanımın himayesinde “Eğitim her engeli aşar”, “Bilişim Teknolojisi Sınıfları”, “Konuşan Kitap” projeleri de devam ediyor. Bu projeler tebrik edilmesi gereken projeler. Ancak eğitimin, eğitimcilerin, öğrencilerin önünde “engel” olan daha birçok mesele var. Bunların da unutulmayıp, çözümünün bulunması gerekiyor.

Sinop’tan ilin yıldızı seçilen öğrencinin “Gelecekten umudumuzu kesemeyiz. Hiçbir engel başarma hırsımızın önüne geçemez” sözü bir takım çağrışımlar yaptırdı kafamızda. Her ilden bir öğrenci belki yıldız oldu, ama daha pek çok yıldızlar böyle ödüllendirmeyi bekliyor. Öğretmeni olmayan okullar, 50-60 kişilik sınıflarda okumak durumunda olan öğrencilerin varlığı bu çağda hâlâ mevcut. Katsayı engeli dolayısıyla meslek liselerinin durumu ortada.

«««

Hayrünnisa Gül’ün “Sizlerden söz vermenizi istiyorum. Derslerinize çok çalışacak, hedeflerinizi yüksek tutacaksınız... Başarı, bilgi ve ahlâkınız ile herkese örnek olacaksınız. Bana söz veriyor musunuz?” şeklindeki soruya salondan gelen “Söz veriyoruz” sesleri insanları tebessüm ettirirken, Bayan Gül “Herkes şahit oldu” diye konuşmasını sürdürdü.

Burada da “ahlâk” derken, aklımıza internet ve televizyonlardaki öğrencilerin psikolojisini etkileyen yayınlar geldi. Bunlarla ilgili artık bir şeyler yapma vakti geldi de geçti bile.

Programdan sonra verilen resepsiyonda öğrencilere kendi deyimiyle “manevî anne şefkati” ile yaklaştığını gördüğümüz Hayrünnisa Gül’ün, seçilen “yıldızların” dertleri ile tek tek ilgilendiğini müşahede ettik. Ancak Hayrünnisa Hanım da biliyordu ki, bunun gibi milyonlarca öğrencinin maddî ve manevî anlamda yaşadığı birçok sorunu var ve çözüm bekleniyor.

«««

Buraya küçük bir not düşelim: Millî Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun programda olmaması bizim gibi birçok kişinin de dikkatini çekti. Bazı ünlü şarkıcı ve sporcuların olması öğrencileri mutlu etti, imza alma yarışına girdiler. Ancak Çubukçu’nun böyle bir törende olmasının gerekli olduğu söylendi. (Sayın Bakanın başka bir programı var mıydı? bilemiyoruz.)

«««

Öğrenci ailelerinden bazılarının başörtülü olması dikkatimizi çekti. Bazı başı örtülü gazeteciler de programa dâvetliydi. Bunları görünce, geçmişte kendisi de mağdur olan Hayrünnisa Gül’ün yıllardır binlerce mağdur üreten ve hâlâ devam eden başörtüsü yasağı konusunu düşünüp düşünmediği aklımıza getirdi. Çünkü bu kanunsuz “engel” yüzünden birçok öğrenci hâlâ okuyamıyor, birçok memure görevini yapamıyor. Yapmaya kalksalar hâlâ cezalar alıyorlar.

Bu projeler devam etmeli. Bunun yanında gençleri tehlikelerden korumak için tedbirler alınmalı. Onların önünde engel olan, eğitimde fırsat eşitliği önünde set olan yasaklar kaldırılmalı. Buna da birileri ön ayak olmalı…

Bir projenin tanıtım toplantısını izlerken aklımıza bunlar geldi.

22.05.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (21.05.2010) - CHP’deki “fitne, fesat”

  (16.05.2010) - Ankara nefes alacak

  (15.05.2010) - Veto yerine “şerh” çözüm mü?

  (14.05.2010) - Siyasete yeni dizayn mı?

  (09.05.2010) - Polemikler üzerinden siyaset

  (08.05.2010) - Liderliğin test edilmesi ya da hür irade

  (07.05.2010) - 367’den sonra 327

  (02.05.2010) - İkinci tur başlarken, ilk turdan kalanlar

  (25.04.2010) - “Başlarına belâ alacaklar!”

  (24.04.2010) - Yeni anayasaya kimin gücü yetecek?


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.