25 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

“Başlarına belâ alacaklar!”


A+ | A-

Anayasa değişikliğinin Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi sırasında CHP ve MHP’nin engellemeleri devam ederken, kavgalara varan sert tartışmalar da yaşanıyor. Günlerdir verilen önergelerle, usul tartışmalarıyla ve yoklama istemekle görüşmeler geciktirilmeye uğraşılsa da, sabah 7’ye kadar çalışılarak o gün planlanan sayı kadar madde görüşülüyor. Bir günlük verilen aradan sonra bugün de çalışmalar devam edecek.

18 saati bulan görüşmelerde sinirler geriliyor. Uykusuz kalan vekiller iyice agresif oluyor. Meclis’in en kıdemli milletvekillerinden olan Tunceli Bağımsız milletvekili Kamer Genç her önergede, her madde de konuşuyor, konuştukça da başka konulara giriyor ve AKP’lileri kızdırıyor. Yine bunlardan birinde AKP’liler üzerine yürüyünce MHP’li vekiller devreye girip, Genç’i aradan çekip çıkardılar. Meclis televizyonu görüntüleri vermedi, ancak fotoğraflarda tartışmaların çok sert olduğu anlaşıldı. MHP’li Osman Durmuş’un kavgayı ayırırken AKP’li bir milletvekilinin boğazına sarılması ilginç bir görüntü oluşturdu.

Bunlar olurken MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, AKP’lilere bir hatırlatmada bulundu. Geçtiğimiz günlerde Bahçeli’nin bir tartışmadan sonra, “MHP’nin sıralarına 1 metre yaklaşan bundan sonra görecektir” sözünü hatırlatarak, adeta gözdağı verdi. Ve “100 kişi bir kişiyi linç etmeye kalkıyor. Başlarına belâ alacaklar, ilân edilmiş mesafeyi aşıyorlar. Aşmamalarını da tavsiye ediyoruz. Bıraksak Sayın Genç’i linç edeceklerdi…” demesi çok kaygı verici bulundu.

Önümüzdeki günlerde bu tartışmaların daha fazla ilerlememesi ve tatsız olaylara meydan verilmemesi milletin dileği. Aman dikkat!..

«««

ANAYASA VE İZAFİYET…

Siyasete ünlü fizikçi Albert Einstein’ın da adı karıştırıldı. Önce CHP Genel Başkanı Baykal, anayasa paketiyle ilgili “Einstein gelse bu işin içinden çıkamaz” sözünü söyledi. Peşinden tartışma başladı. Erdoğan, “Einstein gelse zikzaklarınızı görse, izafiyet teorisini rafa kaldırır ya da üzerinde ciddî değişiklik yapardı” diye cevap verdi. Sonra Baykal buna cevap verdi: “Einstein’ın izafiyet teorisini anlamak Başbakan’ın esprisini anlamaktan daha kolay…”

Tartışmaya konu olan Einstein’in izafiyet teorisine göre, “Bütün varlıklar ve varlığın fiziki olayları izafidir. Zaman, mekân, hareket birbirlerinden bağımsız değildir. Cisim zamanla, zaman cisimle, mekân hareketle, hareket mekânla ve dolayısıyla hepsi birbiriyle bağımlıdır…”

Buradan hareketle Baykal mı, yoksa Erdoğan mı birbirlerini anlamıyor? Ne garip bir tartışma…

«««

“KARAKUŞİ”DE NE OLA Kİ?

Anayasa değişikliği görüşmelerinde yaşanan ilginç bir tartışma da, “karakuşi” tartışması oldu. Değişikliğin tamamı hakkında konuşan Deniz Baykal öyle bir söz söyledi ki, herkes ansiklopedilerde veya internette bu konuyu araştırma ihtiyacı hissetti.

Anayasa değişikliğini sert sözlerle eleştiren Baykal, “Başbakan ‘yargıya cüppenizi çıkarın’ diyor. Ama değişikliğe bakınca görüyoruz ki başbakan yargıçlara Tayyip Erdoğan cüppesi giydirmek istiyor. Bu Karakuşi düzenleme. Bunun sonucunda önümüzde artık Türkiye’nin bağımsız yargı oluşturmak konusundaki büyük tarihî mücadelesi noktalanacaktır” derken, bahsettiği “karakuşi’nin “yasa, kural, mantık ölçülerine dayanmayan” anlamına geldiği ortaya çıktı.

Nitekim internete “Karakuşi nedir?” diye sorduğumuzda şunları öğrendik. Karakuşi hüküm anlamına geliyormuş. Osmanlı döneminde, yöneticileri eleştirmek için uydurulan bir kişilikmiş. Karakuşi, en olmayacak zamanlarda, en olmayacak kararları veren, toplumun içinde bulunduğu durumların anlatımında önemli bir figürmüş.”

Siyasî literatür iyice genişlerken, yeni yeni kelimeler siyasî lügatlerde yerini alıyor. Erdoğan yakıştırmaya şimdilik cevap vermedi, ama bu yakıştırmadan pek hoşlanacağını sanmıyoruz.

Son iki notumuza bakıldığında Türkiye’de siyaset artık icraattan ziyade lâf üretme yeri olmaya başladı. Hâlbuki politikacıların böyle lâflar üretecekleri ve birbirlerine lâkaplar takacakları yerde, Türkiye’nin kökleşmiş sorunlarına çözüm üretmeleri gerekmez mi?

«««

2 KERE 2…

İki ikiyi toplasanız da, çarpsanız da dört eder. Ama siyasette öyle olmuyor. Gerek anayasa, gerekse kanunlardan herkesin anladığı farklı olabiliyor. Bu da metinler hazırlanırken “net” şekilde hazırlanmamasından kaynaklanıyor.

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, geçenlerde öyle bir lâf etti ki, CHP’lilerin buna cevap vermeleri gerekir. “Sayın Baykal’ın tek formülü var, o da ‘iki kere iki beş’tir diyor. En büyük sıkıntı da burada” dedi. Matematik biliminde sorunun dört, bakalım siyasetteki karşılığı nedir?

Anlaşılan o ki, Meclis’te siyaset, bilinmeyen ve çözülmesi zor denklemler şeklinde devam edecek.

25.04.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (24.04.2010) - Yeni anayasaya kimin gücü yetecek?

  (23.04.2010) - Değişikliğin seyri

  (19.04.2010) - Meğer “güçleri bu kadar”mış

  (18.04.2010) - “İma” mı, değil mi?

  (17.04.2010) - Muhalefet boşluğu ya da alternatifsizlik

  (16.04.2010) - Gündem yoğun o zaman…

  (11.04.2010) - ‘Ciğere ihtiyacımız yok!’

  (10.04.2010) - Değişikliğin akıbeti

  (09.04.2010) - Yargıda “sorun” nerede?

  (04.04.2010) - Ankara’nın havaları “serin”

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım