10 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

MİLLî İRADE HAKİM OLMALI

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfının çağrısı ile toplanan STK'lar, bir sonuç bildirisi yayınlayarak, millî irade üzerindeki vesayetin ancak yeni bir anayasa ile sona ereceği açıklaması yaptılar. “21. yüzyılda Sivil Toplum Vizyonu ve STK’ların İmkân ve Kabiliyeti” başlıklı toplantıya 50 STK ve 150 kanaat önderi katıldı.

ÇARE DEMOKRATİK BİR ANAYASA

Yayınlanan bildiride "Milletin üzerinden bürokratik, askerî ve yargı vesayeti kaldırılmalı, özgürlükler genişletilmeli, demokratik standartlar yükseltilmeli ve millî iradeyi mecraından çıkartan yapılanmalar ortadan kaldırılmalıdır. Sorun, yeni ve sivil anayasa ile milletin beklentisi istikametinde çözülmelidir" denildi.

Bürokratik vesayet sivil anayasa ile biter

TÜRKİYE Gönüllü Teşekküller Vakfı’nın çağrısı ile İzmit Kartepe’de Kurultay için bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, yayınladıkları sonuç bildirisi ile ülkemizde bir sistem ve rejim sorunu olduğunu ve bu sorunun sivil siyaseti etkinleştirecek yeni, sivil ve demokratik anayasa ile çözüleceğini söylediler.

“21.Yüzyıl’da Sivil Toplum Vizyonu ve STK’ların İmkan ve Kabiliyeti” ana başlığı ile yapılan kurultaya 50 STK ve 150 kanaat önderi katıldı. İki gün boyunca sivil toplum kuruluşlarının kurumsal yapılanmaları ile Türkiye ve dünya vizyonlarının gelişiminin hedeflendiği kurultay sonunda bir de “ Kurultay Bildirisi” yayınlandı. Kurultayda Prof. Dr. Hikmet Akgül, Prof. Dr. Burhanettin Can, Doç. Dr. Mustafa Özel, Doç. Dr. Kudret Bülbül, Murat Sayımlar, Ahmet Emin Dağ, Ayhan Ogan ve Ali Kurt tarafından yapılan sunumları sivil toplum kuruluşu temsilcileri müzakere ettiler. AKP Genel Başkan Yardımcısı, Hüseyin Çelik, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şeref Malkoç, Kültür Eski Bakanı ve TGTV kurucusu İsmail Kahraman’ın da katılım sağladığı kurultayın sonuç bildirisi hükümete ve sivil topluma çağrılar içeriyor.

21. yy’da soğuk savaş döneminin sona ermesi ile yeni bir dönem arayışı başladığı belirtilen bildiride, devletin, milletin hizmetinde olacak şekilde yeniden yapılandırılacağı, bütün kesimlerin kendilerini eşit, güvende ve huzur içinde hissedeceği bir demokratik ortama ihtiyaç olduğu vurgulandı. Bildiride sivil toplum kuruluşlarının, uluslar arası vizyonları gereği, İslâm dünyası başta olmak üzere, özellikle Orta Asya Cumhuriyetleri, Balkanlar, Kafkaslar ile Türkiye’nin akrabalık ve kültürel ilişkilerinin olduğu bölgelere öncelik veren, bölgesel barış ve istikrarı geliştiren, dünya ile yeni işbirlikleri kurabilen imkân ve kabiliyete sahip olması gerektiği belirtildi, şu ifadelere yer verildi:

nBürokratik, askerî ve yargı vesayet milletin üzerinden kaldırılmalı, özgürlükler genişletilmeli, demokratik standartlar yükseltilmeli ve millî iradeyi mecraından çıkartan tüm yapılanmalar ortadan kaldırılmalıdır.

nÜlkemizin yaşadığı sistem ve rejim sorunu; sivil siyaseti etkinleştirecek yeni, demokratik ve sivil anayasa ile milletin beklentisi istikametinde çözülmelidir.

nTürkiye sivil toplumu, küresel kamuoyunu ve kaynaklarını harekete geçirmekte, uluslar arası bir sivil güç olarak dünyanın dikkatini çekmektedir. Oluşan bu evrensel sivil gücümüz öncelikle bölgemiz ve bütün Müslüman halklar ile dayanışma ve entegrasyon için kullanılmalıdır.

nYeni anayasa ile oluşacak toplumsal mutabakatla iç sorunlarımızı çözerek millî birlik ve beraberlik sağlanmalıdır. Bu kapsamda referandum sürecinde olan anayasa değişiklik paketini sivil toplum kuruluşları olarak destekliyoruz.

nSivil toplum kuruluşları olarak, milletimizi tüm fertleri ile buluşturacak her türlü demokratikleşme çabasını destekliyoruz.

nAvrupa’da İslâma artan bir ilgi ve azalan İslam karşıtlığı vardır. Bu olumlu gelişmeyi Avrupa’daki sivil toplum kuruluşları ile işbirliğine dönüştürmeliyiz.

nAvrupa’da radikalleşen İslâm karşıtlarının dünya kamuoyuna pompaladığı İslamofobya ile medya eksenli yapılan sivil mücadele güçlendirilmelidir.

nSivil toplum kuruluşlarımız gönüllülüğü yaygınlaştırmalıdır. STK’lara olan ilginin arttırılması için millî eğitim müfredatı ile yüksek öğrenim mevzuatında değişiklikler yapılmalıdır.

nHükümet, STK’larımızın imkân ve kabiliyetlerini arttıracak hukukî düzenlemeleri gerçekleştirmelidir.

nSivil toplum kuruluşları kurumsal yapılarını, söylem ve özgüvenlerini güçlendirmelidirler.

10.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  AB: Olumlu, ama yetersiz

  MİLLî İRADE HAKİM OLMALI

  Halkın yetkisi elinden alınıyor

  Şehit asteğmen dualarla uğurlandı

  Kur’ân Kursu baskını Kıbrıs’a yakışmıyor

  Bağış: Profesyonel bir ordu gerekiyor

  Başbuğ hakkında suç duyurusu

  Memur maaş katsayıları değişti

  Tecrit iddiaları asılsız

  Teröristler araç yaktı

  Emekli albay eşi ve kızını öldürdü

  9 bin 406 öğretmen atandı

  Harçlara enflasyon zammı

  Gönüller Mi’rac’ta coştu

  SELİMİYE DOLDU TAŞTI

  Öğrenci pansiyonuna saldırı

  Postacılardan “yazlık kıyafet” protestosu

  AGİD’den yaz Kur’ân kurslarına destek

  30 yeni zabıta iş başı yaptı

  Çakmakla oyunda faciadan dönüldü

  Polis karakoluna taciz ateşi: 4 yaralı

  Srebrenitsa’da barış yürüyüşü

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.