10 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Srebrenitsa’da barış yürüyüşü

Bosna-Hersek’tekİ savaşta en acı trajedinin yaşandığı Srebrenitsa’dan kaçanların kullandığı “ölüm yolu” olarak bilinen güzergâhta 5 bin kişinin katılımıyla 3 gün sürecek “Barış Yürüyüşü” Nezuk Köyünde başladı.

Bosna’daki savaş sırasında Birleşmiş Milletler tarafından “güvenli bölge” ilân edilen Srebrenitsa’nın Ratko Mladiç’e bağlı birliklerce 11 Temmuz 1995’te işgal edilip sivil halka karşı katliâmların başlaması üzerine, bu şehirden kaçan sivil halk, yaklaşık 110 kilometre uzaklıktaki Tuzla şehrine varmak için orman yolunu kullanarak kaçmaya çalıştı. Ormandan kaçan sivillerin birçoğu bu yolda Çetniklerce yakalanarak katledildi. Srebrenitsa’dan kaçan çok az kişi ise bu güzergâhtan Tuzla’ya sağ salim varabildi. Yürüyüşe katılanların çoğunluğunu gençler oluşturuyor. Aralarında yaşlı, kadın ve çocukların da bulunduğu binlerce kişi, günde yaklaşık 35 kilometre yol kat ederek sürdürecekleri zorlu yürüyüşü, 11 Temmuzda Srebrenitsa soykırımını anma faaliyetlerinin yapılacağı Potoçari Mezarlığında tamamlayacak. Gece ormanlık alanda konaklayacak yürüyüşçülere, organizasyon ekibi tarafından Srebrenitsa soykırımıyla ilgili sinevizyon gösterisi sunulacak. Ayrıca o dönemde bu yolu kullanarak hayatta sağ kalabilen ender kişiler de bu faaliyette katılımcılara yaşadıkları sıkıntıları anlatacak.

Yürüyüşe katılanlardan Srebrenitsalı Bego Bektiç (34), 19 yaşındayken Srebrenitsa’dan babası ve arkadaşlarıyla birlikte kaçtıklarını ifade etti. Yolda mayına basan babasını kaybettiğini ifade eden Bektiç, daha sonra arkadaşlarıyla yollarına devam ettiklerini söyledi. Bu yolculuklarının çok zor şartlar altında 61 gün sürdüğünü belirten Bektiç, yolda ağaç kabukları ve çeşitli bitkiler yiyerek hayatta kalmaya çalıştıklarını söyledi. Bektiç, 27 kişi olarak yola çıktıkları gruptan sadece 9 kişinin sağ salim Tuzla’ya vardığını ifade etti.

Yürüyüşe katılanların Bosna Hersek’in şu anki ve bağımsızlığında kullandığı bayrağının yanı sıra Türk Bayrağı taşıdıkları da görüldü. Gençlerin çoğunun ise o sırada kaybettikleri yakınlarının resimlerini tişörtlerine bastırdı. Yürüyüşe katılanlar, köylerde Boşnaklarca karşılandı ve kendilerine çeşitli ikramlarda bulunuldu. Bölgedeki camilerin hoparlöründen ise ilâhîler ve Kur’ân-ı Kerim okunduğu duyuldu.

HOLLANDALI BİR GRUP ESKİ ASKER İLK KEZ

YÜRÜYÜŞE KATILDI

Yürüyüşe, savaş yıllarında Srebrenitsa’da görev yapan ve “Boşnakları Sırplara teslim etmekle suçlanan” Hollandalı askerlerden bir grup da katılıyor. Savaştan sonra birçoğunun ilk kez Srebrenitsa’ya bu yıl geldiğini ifade eden eski askerler, sadece vicdanî sorumluluklarını yerine getirmek için bu yürüyüşe sivil olarak katıldıklarını söyledi. Yürüyüşe katılanların kendilerini bu kimlikleriyle tanımasını arzu etmediklerini belirten eski askerler, bu sebeple fotoğraflarının çekilmesini istemedi. Grup arasında bulunan eski bir asker ise yürüyüşün tamamlanmasının ardından kendisinin ve arkadaşlarının adına gerekli açıklamayı yapacağını ifade etti.

10.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  AB: Olumlu, ama yetersiz

  MİLLî İRADE HAKİM OLMALI

  Halkın yetkisi elinden alınıyor

  Şehit asteğmen dualarla uğurlandı

  Kur’ân Kursu baskını Kıbrıs’a yakışmıyor

  Bağış: Profesyonel bir ordu gerekiyor

  Başbuğ hakkında suç duyurusu

  Memur maaş katsayıları değişti

  Tecrit iddiaları asılsız

  Teröristler araç yaktı

  Emekli albay eşi ve kızını öldürdü

  9 bin 406 öğretmen atandı

  Harçlara enflasyon zammı

  Gönüller Mi’rac’ta coştu

  SELİMİYE DOLDU TAŞTI

  Öğrenci pansiyonuna saldırı

  Postacılardan “yazlık kıyafet” protestosu

  AGİD’den yaz Kur’ân kurslarına destek

  30 yeni zabıta iş başı yaptı

  Çakmakla oyunda faciadan dönüldü

  Polis karakoluna taciz ateşi: 4 yaralı

  Srebrenitsa’da barış yürüyüşü

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.