25 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Hacılar alışveriş yapıp dönüyorlar

YURDA dönmeye hazırlanan hacılar, Medine’de alış veriş telâşına düştü.

Çin mallarının hakim olduğu pazarda, inci, tespih, seccade ve oyuncak eşyalar ilgi görüyor. Mekke’de hac görevini yerine getirdikten sonra Medine’ye geçen hacılar, buradaki kutsal yerleri ziyaretin ardından, memleketlerinde bekleyen sevenlerine hediye almak için alış veriş yapmaya başladı. Mekke’de zamanlarını daha çok Kâbe’yi tavaf etmeye ayıran hacılar, Medine’de vakit namazlarını kılmanın dışında kalan zamanlarını alış verişe ayırıyor. Mescid-i Nebevi’nin etrafındaki alış veriş merkezlerini dolduran hacılar, burada her türlü hediyelik eşyayı bulabiliyor.

MALLARIN YÜZDE 95’İ ÇİN’DEN

Medine’de hurma ve bazı elektronik eşyanın dışında kalan bütün ürünler, Çin üretimi. Tespihten seccadeye, yüzükten hediyelik eşyaya varana kadar bütün ürünlerde Çin malı olduğunu belirten barkod bulunuyor. Hacıların aldığı eşyaların aynısının Türkiye’de de bulunmasına rağmen, alış verişin Medine’den yapılması dikkati çekiyor. Medine’de hediyelik eşya satan her beş iş yerinden en az birinde, Türkçe tabelâ bulunuyor. ‘’Erzurum Dostları’’, ‘’Marmara Birlik Pazarı’’, ‘’Konya Pazarı’’, ‘’Medine Türk Pazarı’’, ‘’Bursa Uludağ’’, ‘’Gölcük Kardeş Pazarı’’, ‘’Mevlana Pazarı’’ ve ‘’İstanbul Pazarı’’ yazılı tabelâlar, dikkati çekiyor.

ÖNCE PAZARLIK: KEM RİYAL

Daha önce hacca gelmiş olanların tavsiyesi üzerine hacılar, önce pazarlık yapıyor, sonra alış veriş yapıyor. Ürünün fiyatının ne kadar olduğunu sormak için ‘’Kem Riyal’’ sözcüğünü kullanan hacılar, alacaklarının fiyatını hesap makinesine veya cep telefonuna rakamları yazdırarak öğreniyor. Satış fiyatı üzerinden pazarlığa başlayan hacılar, indirim yapmayan esnaftan alış veriş yapmıyor. Hacıların pazarlık alışkanlığının, büyük marketlerde de sürdüğü gözlendi. Mekke ve Medine’de çok sayıda şubesi bulunan Bin Dawod marketlerinden alış veriş yapan hacılar, buralarda da pazarlık yapmaya kalkışıyor. İndirim yaptıramayan hacılar, zorunlu gıda ihtiyaçları dışında başka mal almayı tercih etmiyor.

DİYANET KARGO TAŞIYOR

Hacılar, hurma ve hediyelik eşyalarını Diyanet Kargo ile memleketlerine ulaştırmaya çalışıyor. 60 bin hacıya sıcak yemek DİYANET, hac organizasyonu kapsamında Mekke ve Medine’ye gelen hacılara, her gün sıcak yemek ikram ediyor. Büyük mutfaklarda pişirilen Türk yemekleri, ısıtmalı araçlarla otellere taşınarak, hacıların sıcak yemek yemesi sağlanıyor. Medine Ayniyat Ekip Başkanı Enver Şahinaslan, basın mensuplarını yemek hizmetleri konusunda bilgilendirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı Ayniyat Ekibi tarafından Mekke ve Medine’de kurulan merkezlerde yemek hizmeti verildiğini kaydeden Şahinaslan, bu hizmetlerin toplam 780 Diyanet görevlisince yerine getirildiğini ve 60 bin hacıyı kapsadığını anlattı. NAMAZ VAKİTLERİNDE KAPALI Mekke ve Medine’deki iş yerleri, vakit ezanının okunmasıyla kapatılıyor. Namaz bitene kadar kapalı tutulan iş yerleri, sabah namazından gün bitimine kadar açık kalıyor. Ezan duyulur duyulmaz iş yerlerindeki müşteriler uyarılarak dışarı çıkarılıyor. Kimi iş yeri kepenkle kapatılırken kimi iş yerlerine bez örtü çekilerek kapalı olduğu gösteriliyor. Hacılarla dolu iş merkezleri, ezanın duyulmasıyla en fazla 5 dakika içerisinde boşalmış oluyor. Lokanta ve restoranlarda ise namaz vaktinden 10 dakika önce müşteri alınmıyor.

25.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Hacılar alışveriş yapıp dönüyorlar

  Aslında ölü sayısı 10 bin

  İDO, bayramda 1.3 milyon kişi taşıdı

  Batıda yağış etkili olacak

  Cansuyu Pakistan’daki kardeşlerini unutmadı

  Afgan mutfağı özünü koruyor

  Sudanlılar ışığa kavuştu

  Bayramda tabiat tercihi

  Denizin bilinmeyeni çok!

  Barınma evi evsizlerin umudu oldu

  Lüle taşıyla rehabilitasyon

  Haftada 60 saat çalışmak sakıncalı

  En uzun mangala tescil

  AYM, kanun bekliyor

  Kılıçdaroğlu fıtık ameliyatı oldu

  Tazminatı 4. Hukuk Dairesi belirleyecek

  Venedik Komisyonu, HSYK tasarısı için geliyor

  Mehmetçik artık garsonluk yapmayacak

  ÜÇ GENERAL AÇIĞA ALINDI

  Geç kalınmış doğru bir uygulama

  Onu da görevden alın

  CHP komutanlara sahip çıktı: Bu bir sivil darbe

  Şehit babası: Süreci takip edeceğiz, hesabını soracağız

  Fitch, Türkiye’nin kredi notunu yükseltti

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.