25 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

AYM, kanun bekliyor

Anayasa değişikliğiyle üye sayısı 17’ye çıkarılan Anayasa Mahkemesi, Bakanlar Kuruluna sunulan mahkemenin kuruluşuna ilişkin kanun taslağının bir an önce yasalaşmasını bekliyor. Yüksek mahkeme, kuruluşuna ilişkin kanun çıkarılmadığı için çalışmalarında güçlük çekiyor.

Anayasa değişikliğiyle üye sayısı 17’ye çıkarılan Anayasa Mahkemesi, Bakanlar Kuruluna sunulan Mahkemenin kuruluşuna ilişkin kanun taslağının bir an önce yasalaşmasını bekliyor.

Alınan bilgiye göre, Anayasa değişikliğiyle yapısı değiştirilen Yüksek Mahkeme, kuruluşuna ilişkin kanun çıkarılmadığı için çalışmalarında güçlük çekiyor. Anayasanın bazı maddelerindeki değişikliklerin halk oylamasında kabul edilmesinin ardından getirilen yenilikler, bazı yasalarda değişiklik yapılması ve yeni yasaların çıkarılmasıyla hayata geçirilecek. Anayasada yapılan değişiklikle Anayasa Mahkemesi’nin üye yapısı ve işleyişi değiştirildi. Bu doğrultuda Mahkeme’nin kuruluş ve görevlerine ilişkin yasalarda değişiklikler yapılması gerekiyor. Yeni düzenlemeyle üye sayısı 17’ye çıkarılan Anayasa Mahkemesi, en az 13 üyeyle toplanabilecek, mahkemenin 14 veya 16 üyeyle toplanması ve 7’ye 7, 8’e 8 eşit oy çıkması durumunda ne olacağı henüz belli değil. Yüksek Mahkeme heyeti bu belirsizlikler sebebiyle şu anda yalnızca karar okuma yapabiliyor, elinde bekleyen 155 dosyanın incelemesini yapamıyor. Heyet bu sebeple Bakanlar Kurulu gündeminde bulunan Anayasa Mahkemesi’nin kuruluşuna ilişkin kanun taslağının bir an önce yasalaşmasını bekliyor. Bu arada, Mahkemenin yasa çıkana kadar çalışmama yönünde prensip kararı aldığı iddialarının da gerçeği yansıtmadığı öğrenildi.

150’DEN FAZLA BİREYSEL

BAŞVURU HAKKI BEKLİYOR

Anayasa’nın 148. maddesinde yapılan değişiklik ile ‘’bireysel başvuruları karara bağlama’’ yetkisi de Anayasa Mahkemesi’nin görevleri arasına eklendi. Mahkemenin ‘’bireysel başvuruları’’ gerekli yasal düzenlemeler yapılmadan sonuçlandırması da mümkün değil. Mahkeme, gerekli yasal düzenlemeler yapıldıktan sonra bireysel başvuruları sonuçlandıracak. Anayasa Mahkemesine şu ana kadar yazılı veya internet yoluyla 150’nin üzerinde bireysel başvuru yapıldı.

MAHKEMENİN

GÜNDEMİ YOĞUN

Anayasa Mahkemesi heyetinin gündeminde 155 dosya ilk veya esastan incelemeyi bekliyor. Danıştay’ın kahvehanelerde sigara yasağının kaldırılmasına ilişkin yasa maddesinin iptali talebini esastan görüşecek olan Mahkeme, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun, geçici personel çalıştırılmasına olanak sağlayan ‘’4/C’’ maddesinin iptali talebini de esastan görüşecek. Yüksek Mahkeme ayrıca, 1 Ekim 2008’de yürürlüğe giren 5754 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 18 maddesinin bazı hükümlerinin iptal talebini ve kamuoyunda özellikle ziraatçiler tarafından eleştirilen, yurt içinde sadece kayıt altına alınmış çeşitlere ait tohumlukların üretim ve ticaretine izin verilmesini öngören 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu’nun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açılan davaları da esastan karara bağlayacak. Heyetin önünde bekleyen dosyalar arasında, Hazine adına orman dışına çıkarılan 2B arazilerinin satışını öngören 5831 sayılı ‘’Tapu Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’’un bazı hükümlerinin iptal talebi de bulunuyor.

25.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Hacılar alışveriş yapıp dönüyorlar

  Aslında ölü sayısı 10 bin

  İDO, bayramda 1.3 milyon kişi taşıdı

  Batıda yağış etkili olacak

  Cansuyu Pakistan’daki kardeşlerini unutmadı

  Afgan mutfağı özünü koruyor

  Sudanlılar ışığa kavuştu

  Bayramda tabiat tercihi

  Denizin bilinmeyeni çok!

  Barınma evi evsizlerin umudu oldu

  Lüle taşıyla rehabilitasyon

  Haftada 60 saat çalışmak sakıncalı

  En uzun mangala tescil

  AYM, kanun bekliyor

  Kılıçdaroğlu fıtık ameliyatı oldu

  Tazminatı 4. Hukuk Dairesi belirleyecek

  Venedik Komisyonu, HSYK tasarısı için geliyor

  Mehmetçik artık garsonluk yapmayacak

  ÜÇ GENERAL AÇIĞA ALINDI

  Geç kalınmış doğru bir uygulama

  Onu da görevden alın

  CHP komutanlara sahip çıktı: Bu bir sivil darbe

  Şehit babası: Süreci takip edeceğiz, hesabını soracağız

  Fitch, Türkiye’nin kredi notunu yükseltti

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.