15 Aralık 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

AMERİKA'DA YÜZDE 14, BİZDE YÜZDE 64

Dünyada en ucuz benzinin Amerika'da olduğunu ve oradaki vergi oranının yüzde 14 olduğunu belirten Opet Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, Avrupa ülkelerindeki ortalama vergi oranının yüzde 53, Türkiye'de ise yüzde 64 olduğunu kaydetti. Öztürk, fiyatın ucuzlaması için bu verginin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

BAYİ VE ŞİRKET KÂRININ TOPLAMI YÜZDE 10

Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda 4 liranın 38 kuruşu, bayi artı dağıtım şirketinin kâr marjı. Burada vergileri unutuyoruz. Devlet hiçbir zaman vergiyi indirmedi. Geçen yıl benzinde yüzde 20, motorinde yüzde 30 arttırdı. Yüzde 10'la uğraşmak yerine yüzde 64 vergi var, onunla uğraşın.”

Akaryakıtta vergiyi düşürün

OPET Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, bir bayinin ve dağıtım şirketinin kar marjının benzinde brüt yüzde 4,8, motorinde ise 6,1 olduğunu belirterek, ‘’Şu anda 4 liranın 38 kuruşu, bayi artı dağıtım şirketinin kar marjı. Burada vergileri unutuyoruz. Devlet hiçbir zaman vergiyi indirmedi. Geçen yıl benzinde yüzde 20, motorinde yüzde 30 artırdı. Ham petrol fiyatının artması ya da azalması aynı oranda pompa fiyatına yansımaz. Yüzde 10’la uğraşmak yerine yüzde 64 vergi var onunla uğraşın’’ dedi.

Öztürk, Koç Holding Enerji Grubu Başkanı ve OPET Yönetim Kurulu Üyesi Erol Memioğlu ve Opet Genel Müdürü Cüneyt Ağca ile birlikte Four Seasons Otel’de düzenlenen toplantıda, akaryakıt sektörü ve Opet’in 2010 yılını değerlendirdi. Öztürk, basın mensuplarının benzin fiyatlarındaki artışı sorması üzerine de, ‘’Benzinde bir bayinin ve dağıtım şirketinin kar marjı brüt yüzde 4,8, motorinde ise 6,1’dir. Dağıtım şirketleri tavan fiyat açıklar. Bu en yüksek satılacak fiyattır. 95 oktanlı benzinin litre fiyatı 99 kuruş, ÖTV 1.89 lira, EPDK payı 1.74, KDV de 587.29 ve vergilerin toplamı 2 lira 48 kuruş. Bu yüzde 64,4’e tekabül ediyor’’ bilgisini verdi. Buna navlun (0,28) ve kara nakliyesinin de eklendiğini belirten Fikret Öztürk, şöyle konuştu: ‘’Bayi ve dağıtım şirketi payı toplandığında da 95 oktanlı benzinde 9,6 kar marjı var. Bu da 36,7 kuruşa denk geliyor. Şu anda kar marjları bir litrede 38 kuruş civarında. 4 liranın 38 kuruşu, bayi artı dağıtım şirketinin kâr marjı. Burada vergileri her şeyi unutuyoruz, dağıtım şirketi ve bayi hiç almamış olsa 38 kuruş. Yani yüzde 9,6 eksilecek. Bayi ne yapacak. 97 oktanlı benzinde ise kar marjı yüzde 4,9, motorinde ise yüzde 12,2. Tüpraş, dağıtım şirketleri, artı bayiler topladıkları kâr ve verdikleri vergilere bakın, bir bankanın kârı kadar. Sanki petrol fiyatını pompadaki fiyatları artıran dağıtım şirketleri ve bayiler.’’

“TAVAN FİYAT UYGULANACAKSA UYGULANSIN’’

ÖZTÜRK, önceden dağıtım şirketi sayısı 3-5 tane iken şimdi 50’yi geçtiğini belirterek, ‘’Rekabet 50’yi geçen şirkette olmayacak da nerede olacak? Biz birbirimizin elimizden gelse gözünü oyacağız. Rekabetse sonuna kadar varız. Daha girecek varsa girsin. Kamu da girsin. Tavan fiyat uygulanacaksa uygulansın. Ticarette az da olsa para kazanmadan ticaret olmaz’’ diye konuştu. Bir gazetecinin petrol fiyatları ne kadar düşerse düşsün benzin fiyatlarındaki düşüşün birkaç kuruş olduğunu belirtmesi üzerine Öztürk, geçen yıl tavan fiyat uygulandığını, yıl sonunda toplam benzinde yüzde 20 ÖTV artışının, motorinde yüzde 30 artışın olduğunu anlattı.

Benzin zammı maliyetleri arttırdı

AKARYAKIT fiyatlarında yapılan son artışla 97 oktan benzinin litresi 4 TL’yi aştı. Maliyetleri katlayan bu fiyat artışı, tüketiciler kadar otomotiv ve nakliye sektörünü de kaygılandırıyor. Zamların ardından kendi giderlerinin arttığını aktaran sektör temsilcileri, ürün ve hizmetlerine olan taleplerde hissedilir bir gerileme gördüklerini belirtiyor. Benzin fiyatlarındaki gidişatı, gelişmiş ülkelerdeki pazar sıkıntısına rağmen bu yılı 80 binlik satış rakamına ulaşarak kapatmayı hedefleyen otomotiv sektörünü endişelendiriyor. Mercedes-Benz Türk Satış ve Pazarlama Direktörü Süer Sülün, “Biz de hem kullanıcı olarak, hem yönetici olarak, hem de bir otomotivci olarak dünyadaki en pahalı yakıtı kullanmaktan hoşnut değiliz” dedi. Lojistik sektöründe faaliyet gösteren Barsan Global de fiyat artışlarını yakından izliyor. Şirketin yönetim kurulu üyesi ve TIR Direktörü Sedat Geyik, en büyük giderlerinin akaryakıt olduğuna işaret etti. Zamların her zaman nakliye sektöründe kaygıya sebep olacağını belirten Geyik, “Devlet, gümrüksüz akaryakıt alımındaki kısıtlamaları kaldırmalı. Hiç değilse revize etmeli. Bu olursa ülkemizin uluslararası nakliyatta rekabet gücü artacaktır.” şeklinde konuştu.

15.12.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Sıcak para riski

  AMERİKA'DA YÜZDE 14, BİZDE YÜZDE 64

  Erdoğan: Polisimizi kimseye ezdirmeyiz

  HADEP kararı da AİHM’den döndü

  Venedik Komisyonu, HSYK Kanunu konusunda görüş bildirecek

  Kamu uzmanları hükümete tepkili

  Camide patlama: 1 ölü, 12 yaralı

  Ankara-Konya YHT test sürüşü bugün

  Balıkçı ağına mermi takıldı

  Üniversitelerdeki sıkıyönetim Türkiye’yi olumsuz etkiliyor

  SAHAB, “WikiLeaks sızmalarını” engelleyecek

  Roman semineri 2 gün sürecek

  “Kenan Evren” yerine “Erdal Eren” ismi verilsin

  Rapor yırtan Fahrettin Yokuş’a 8 bin TL ceza

  “Balyoz” ve “Dink” hakimleri değişti

  DP, kongre tarihini yarın belirleyecek

  Motosikletle PTT soygunu

  Cansuyu’ndan Arnavutluk’a sel yardımı

  Müslümanlara güveni arttırmalıyız

  Uyuşturucuyla mücadelede sadece ikaz etmek yetmez

  Diyanet’in 'sandalyede namaz' kararı

  Magandalara 3 yıl hapis

  Selzedelere psikolojik destek

  Sağlık Bakanlığı 2011’de de sınav açacak

  İzmir’de Ulaşım Bilgi Sistemi

  Denizlere acil müdahale

  Yorgun arılar hata yapabiliyor

  Karpuz kadar limon

  Güneşteki patlama NASA’nın gözünü açtı

  Voyager-1, güneş sistemine yaklaştı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.