"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

100 lira borcun 48 lirası faize

28 Kasım 2023, Salı 00:15
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Nas’ ve ‘faiz sebep enflasyon sonuç’ çıkışının ardından başlayan düşük faiz politikası 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Merkez Bankası 6 kez üst üste faiz arttırdı. Seçimlerden önce yüzde 8.5 olan faiz seçimlerden sonra yüzde 40’a yükseltildi.

Erdoğan, “Bu kardeşiniz burada olduğu sürece faiz düşecek. Nas neyi emrediyorsa onu yapacağız” sözlerinin ardından faiz hızla yüzde 8.5’e düşürülmüştü. Yüzde 8.5’lik faiz döneminde dolar kuru rekor üstüne rekor kırmıştı döviz kurlarının artışı enflasyonu tetiklemişti.  Yükselen enflasyon nedeniyle alım gücü düşen yurttaşlar pazarda markette en temel ürünlere dahi ulaşamaz hale geldi. Seçimlerin ardından faizler yaklaşık 6 kat artarken döviz 29 liraya dayandı.

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, 2024 yılında, sadece faiz giderleri için 1 trilyon 254 milyar lira öngördüğüne dikkat çekerken, MEB için ayrılan bütçenin 1 trilyon 90 milyar lira olduğunu belirterek tepkisini dile getirmişti. Türkiye 2023 yılında neredeyse anapara kadar faiz ödedi. Anapara için 564 milyar lira, faiz için ise 519 milyar lira ödeme yapıldı. Buna göre ödenecek 100 liranın 52 lirası anaparaya, 48 lirası ise faize gitti.

Ankara - Mehmet Kara

Okunma Sayısı: 1589
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • S.topuz

    28.11.2023 01:29:13

    Boşuna ZAMAN kaybediyoruz Millet ve Vatandaşlar olarak ve Millî servetimiz hergeçen gün mum gibi erimekte!. Ve çekilen EKONOMIK ve Siyasî sıkıntılar da işin cabası! Hükümet kendiliğinden istifasını yüce Meclise sunabilir, acele "MİLLİ MUTABAKAT HÜKUMETİ" kurulabilir, başka çıkış yolu yoookkk, yoook, yine yoook ki! Şayet duyan kaldıysa!?

  • S.topuz

    28.11.2023 01:26:57

    Bunlardan artık UMUT ve ümit kesilmiş ve büyük bir "DEĞİŞİM ZAMANI" çoktaaan gelmiş ve geçmektedir de! Ne yaparsa yapsınlar, hepsi boş ve sadece zaman kaybı! Çünkü içerde ve Dış Yatırımcılarda çok büyük bir GÜVEN kaybı söz konusu! Üstelik yanlış EKONOMIK Politikalar ve SIYASÎ dev hata ve falsolar sebebiyle geçmişte kazanılan itibar ve GÜVEN tamamen sarsılmış durumda! Halihazır Hükümeti idare eden siyasî yapı bütünüyle değişip , yeni bir Hükümet kurulmadıkça hiç bir yatırımcı bu Memlekete kendi isteğiyle ve severek gelmez. Çünkü o çok lazım olan GÜVENİ bir kez yitirdikten sonra, onu tekrar kazanabilmek o kadar zor ki, ağzınla KUŞ yakalasan yine de geri gelmez, getiremezsin! Onun için, kökten bir DEĞİŞİM ve YENİ ve TAZE bir İKTİDAR LÂZIMMM! Bu kadar basit.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı