Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Çirkinlikler ön sayfada



Türkiye ve dünya gerçeklerinden kopuk ‘medya’nın yaptığı yanlışlardan biri de, müstehcenliği alabildiğine teşvik etmesidir. Pek çok ‘büyük gazete’ rahatlıkla alınıp; ailece okunabilecek seviyeden çok uzaktır.

Tabiî ki müstehcenliği teşvik eden ve bundan güya kâr elde eden sadece gazeteler değildir. Faydalı olma imkânı varken, yayınlarıyla insanları ‘çile’den çıkaran televizyon kanallarının yanlıştaki israrlarını da biliyoruz. O kadar ki, ailece izlenebilecek ne bir televizyon, ne de okunacak bir ‘büyük gazete’ kalmış durumda. (Bu genellemeye uymayan gazete ve televizyonlar da elbette vardır. Bizim şikâyetimiz medyaya rengini veren ‘bir kısım’ gazete ve televizyonlardır elbette.)

Geçmiş yıllarda “büyük gazete”ler; ‘arka sayfa güzeli’, ‘üçüncü sayfa güzeli’ gibi ünvanlar takarak müstehcenlik yaparlardı. Hatta bir büyük gazetenin genel yayın müdürü, ‘arka sayfa güzeli’ni bizzat kendisinin seçtiğini ilân etmişti, marifetmiş gibi... Son aylarda/günlerde ise, ‘arka sayfa’lardan yapılan müstehcen yayın ‘ifsat şebekeleri’ni tatmin etmemiş olacak ki, müstehcenlik çirkinliğini ‘ön sayfalar’a taşımış bulunuyorlar.

Belli başlı ‘büyük gazete’ler hemen her gün birinci sayfalarının başına, düne kadar ‘poşet’lenerek satılan dergilerin kullandığı fotoğraflar yerleştiriyorlar. Bir yandan bunu yaparken, öte yandan da ‘Eyvah! Gençlik uyuşturucunun tehdidi altında’ şeklinde ‘timsah gözyaşları’ akıtmaktan da geri kalmıyorlar. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?

Aslında yaptıklarından kendileri de memnun değil, ama nedense bu yanlıştan geri adım atamıyorlar.

Bakınız, bu gazetelerden birinde aynı gazetenin ‘başyazar’ının eşi olan bir bayan gazeteci ne yazmış: “İkinci sayfa skandalı! Evet hiç şüphesiz “skandal” denebilir buna... Bir zamanlar Türk filmlerinde “(...) furyası” vardı, şimdi gazetelerde “çıplaklık furyası” var.

“Gazetelerin 2. sayfasını aç, miden ağzına gelsin... Yemin ediyorum, sanatçıların veya onun bunun sevgilisinin fotoğraflarının, erkek dergilerinde çıkan (...) amaçlı çekilmiş fotoğraflardan hiç farkı yok.

“Sözüm ona “habersizce gazeteciler tarafından çekilenler”den tutun da (...) her türlü rezaleti bu sayfalarda görmek mümkün... Arayın dünya sinemasının, müziğinin, modasının ünlü isimlerinin fotoğraflarını, böylesini bulamazsınız. Türkiye ne zamana kadar birilerinin reklâmı adına bu skandal gidişe susacak ve basın ne zamana kadar bu fotoğraflarla tiraj bekleyecek? Ne zamana kadar her konuda “kadın kimliği”nin yerlerde süründürülmesine susmak zorundayız?” (Ruhat Mengi, 13 Temmuz 2006) (http://www2.vatanim.com.tr/root.vatan?exec=yazardetay&wid=4)

Tabiî ki çirkinlikler sadece 2. sayfalarda değil, bütün sayfalara yayılmış. Bu durumdan şikâyet eden hanım yazar çok haklı. Ancak, aynı yanlışların kendi gazetesinde ve dahil olduğu yayın grubu tarafından yapılıyor olmasına ne demeli?

Aslında bu beyan, müstehcenlik çirkinliğine karşı ‘fıtrat’ın bir karşı çıkışı olarak değerlendirilmeli ve desteklenmelidir. Evet, medya müstehcenliğe prim vermemeli ve ‘kadın haysiyeti’ ayaklar altına alınmamalı.

Bakalım, ‘kadın hakları savunucu’ları Mengi’ye bu noktada destek verecekler mi?

08.08.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.08.2006) - Demokrasi ile bölünmeyiz

  (01.08.2006) - ‘Ortadoğu hukuksuz!’

  (28.07.2006) - Çok yazık!

  (27.07.2006) - Sınıfta kalan medya

  (26.07.2006) - Adını da değiştirin!

  (25.07.2006) - Şaştım, neyi temsil ediyorsun İKÖ?

  (24.07.2006) - Böyle ‘dost’luk olur mu?

  (23.07.2006) - Yeni dokunulmazlıklar mı?

  (22.07.2006) - ‘Borç kamçısı’ zarar verir

  (21.07.2006) - “Gibi” yapmak

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004