Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

İttifak ya da ittifak



İttifak, ittihat etmeyi başaran kitlelerin daha büyük buluşma stratejisidir. İç yapısında, misyon üstlendiği ideal ortaklığında bütünleşmiş yapısını geliştirmek isteyenlerin geniş mutabakat zeminleridir. Parçaların birbirine monte edilmesidir. Her parça kendi içinde ittihadını ve iç bütünlüğünü gerçekleştirdiği için, bütünde oluşan kuvvet, her parçanın iç dinamizmini ve dış desteğini arttırır.

İttifak, vizyon ortaklığıdır. Büyük amaca yönelik irade birlikteliğidir. Farklılıkların buluşma serbestisinin nihaî sınırlarında kabullenme ve ötekileşmeden beraberliği sağlama düşüncesidir. İrademiz ve tercihlerimiz dışında oluşan beraberliklerin ve paylaşımın zorunlu ittifakıdır. Sonuçlar, farklılıkları tatmin edecek beraberliklerin büyük konsensüsüne hazırlanmaktır.

Aile içi iletişim ittihad ise, büyük aile çatısında beraberlik ve ortak hedefi belirleme de ittifaktır. Özel, içe dönük ve bir öteki açılıma göre daha çekirdek olan ittihad, evrensel ölçeğe ve geniş katılımın ilkeli birliğine giden uzlaşma zeminlerinde ittifaka dönüşür.

İttifakta, kurumsal farklılıkların kabulü esastır. Ne aynı ne de gayrı bileşeninde buluşma arayışıdır. Ötekileşmeden ve berikileştirmeden kendi iç özgünlüğünü ve dokusal karakterini koruyan birey/topluluk/cemaat/ülke/kurum/bölge/kıt’a v.b eksenlerin çerçeve buluşmasıdır.

İttifak, ittihadın altyapısı üzerine inşa edilir. İçten dışa doğru kademeli ve prensipli fayda bakışlı yeni kimyanın teşekkülüdür. Genleşme ve genişlemenin elastikiyet sınırlarında, amacına ve niyetine halel getirmeden kendi ruhunu inkişaf ettirme, kendi idealini ve hedefini yaygınlaştırma ve etkinleştirme arzularının ortak bileşkesinde kendini yapılandırmadır.

Plastikiyet anlamında, kendi varlığını, yeni şartlar karşısında kaybederek deformasyona uğrayan ve mukavemet değerini kaybeden yapılar ne kadar sağlıksız ise, aslî varlığına sadık kalarak bunun geniş açısını ve bir başka nazarın niyet ortaklığında yeniden inşa ve maksat birliğinde yürümek de o kadar elzemdir.

İttifakta yüksek hedefler vardır. Hazmetme kapasitesini sağlayan bilge ufuk ve kuşatıcı hafızanın eseridir. İdealini sonsuzlaştırma heyecanı ve sürekliliği içinde var olma idrakidir.

İttifak, aynı olmayanların gayrileşmeden ve kaderin sevk ettiği ortaklıklar içinde bunu realize etme arayışıdır. Ülke içinde farklılıkların ittifakı, cemaatler içinde ayrı tonların ittifakı, kıt’alar içinde fayda esaslı beraberliklerin ittifakı gibi örnekler düşünülebilir.

İttifak büyük resmi tamamlayan karelerin toplamıdır. Özelimizin özelliklerini farklı fonda ve tonda bir başkasının farklılık ve değişimi içinde yeni bir koalisyonla kuvvetlendirme zaruretidir.

Avrupa Birliği bir ittifak ise, İslâm Birliği bir ittihaddır. İç dünyamız ittihadla müttehidse, bir başkası ile beraberliğimiz ve ortaklığımız ittifaktır. Bir başkası ile anlam ve dâvâ ortaklığımız kökleşmiş bir ittihad ise, kurumsal bütünleşmenin sonrasında, bir başka arkadaş grubu ile ittifak kazanır.

Her insan hem ittihad, hem de ittifak içindedir. Bunlar birbirinin mütemmimi ve biri ötekini oluşturan konu, kişi, olay, ortam ve konuma göre değişen tamamlayıcı niyet ve duâ ile davranış ortaklığıdır.

Birlikteliğin ruhen, kalben, fikren, cismen, vicdanen ve hissen en çok yaşandığı duyarlılık, mezc halinde dışa doğru genişledikçe, birbirini açan halkalar misali bir sonraki, bir öncekinin tutarlı ittifakını sağlar.

Bazen iç içe kapanan yapı, ittifakı ittihad düzeyine çekerken, bazen de iç içe açılan büyümeler de ittihadı ittifak ve ötesine taşıyarak katlanan değerler oluşturmaktadır. Birincisi gizli bir iltihakın ip uçlarını verirken, ikincisi beraberliğin büyüyen hafızasına ortak olmanın mutluluğu ile bir başka kümeyi de mutlu etme cesaret ve kararlılığıdır.

İttihadın teorisi kolay, pratiği zaman alır ve ciddî anlamda zihnî istikrar ve fedakârlık ister. İttifakın ise sembolle ifadesi ve pratik yaklaşımı kolay, teorisini kurma ve fikri temellerini sağlamlaştırma oldukça zordur. Bilgi, deneyim, hikmet ve idrakin “Küçük olsun benim olsun” fikrinden kurtulması kolay değildir. Güven tesisi zaman alır. İnanıldığı takdirde, yeni tarih yazdıracak evrensel düşünce kalitesini yaşatır ve hayata hâkim kılar. Her anı, yeni ödevlerle kendini inkişaf ettirme ve yenilenmeye adar.

Dünyanın, her seviyede bu yolu açacak yürekli ve akil insanların samimiyet ile insanlığa adanmış ihlâslı zekâlara ihtiyacı var.

İttifakı yazmaya devam edeceğiz.

08.08.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (07.08.2006) - “Yeni Ortadoğu” oyunu

  (06.08.2006) - Yazmak üzerine

  (03.08.2006) - Yüzyılımıza bakış ve Risâle-i Nur - 3

  (02.08.2006) - Yüzyılımıza bakış ve Risâle-i Nur - 2

  (01.08.2006) - Yüzyılımıza bakış ve Risâle-i Nur-1

  (31.07.2006) - Olmak mı, yapmak mı?

  (30.07.2006) - İki yarım bir tam etmez

  (27.07.2006) - Filistin acısı

  (26.07.2006) - Risâle-i Nur'da sistem-2

  (25.07.2006) - Risale-i Nur'da sistem-1

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004