Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

BM’de ateşkes pazarlığı

ABD ve Fransa’nın üzerinde uzlaştığı Lübnan’da ateşkesi öngören karar tasarısının BM Güvenlik Konseyi’nde bugün ele alınabileceği belirtildi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Lübnan’ın çekincelerini iletmek üzere Arap Birliği’nin New York’a gönderme kararı aldığı heyetle görüşme yapmayı planlıyor. Bu sebeple Konsey’in ABD’yle Fransa’nın üzerinde uzlaştığı karar tasarısını bugün oylayabileceği belirtiliyor.

Fransa’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Jean Marc Sabliere, Lübnan’ın tasarıyla ilgili çekincilerini dikkate alacaklarını söyledi. ABD Başkanı George Bush ise Lübnan’ın talep ettiği gibi İsrail askerlerinin Güney Lübnan’dan hemen çekilmesi halinde bölgede bir boşluk oluşacağını ve bunun Hizbullah’ın yeniden silâhlanmasına yol açabileceğini savundu.

Bush, tasarının bir an önce Konsey’de onaylanmasını istediklerini de belirtti. Tasarıda, Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmaların, tamamen sona ermesi çağrısı yapılıyor, ancak acilen ateşkes ilân edilmesi ve İsrail askerlerinin Lübnan’dan çekilmesine yönelik ifade bulunmuyor.

Lübnan’ın çekinceleri

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri tasarıyı reddettiklerini açıkladı. Berri, karar tasarısında İsrail güvenlik güçlerinin Lübnan’dan çekilmesi çağrısında bulunulmadığına ve ateşkes çağrısı yapılmadığına dikkat çekti.

Berri, tasarıda İsrail ve Hizbullah’ın karşılıklı olarak ellerindeki tutukluları serbest bırakmaları konusunda da bir ifade yer almadığını vurguladı. Tasarının Lübnan’ın çıkarına olmadığını belirten Berri, Lübnan’ın güneyinde İsrail askerleriyle mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti.

Lübnan askerine ‘ateşkes görevi’

Beyrut’ta önceki günkü Arap dışişleri bakanlarının toplantısının ardından Lübnan kabinesi olağanüstü toplandı. Kabine toplantısından, Güney Lübnan sınırına asker konuşlandırılması kararı çıktı. Buna göre, ateşkesin sağlanması ve İsrail askerlerinin Mavi Hat gerisine çekilmesinin ardından, 15 bin Lübnan askeri Güney Lübnan sınırına konuşlanacak. Hizbullah’ın da, hükümetin bu kararını kabul ettiği belirtiliyor.

Lübnan hükümet kaynaklarına göre, asker konuşlanması kararı, Fransa’nın Lübnan’da ateşkes sağlanması için başlattığı girişimler çerçevesinde alındı. 2000 yılında İsrail’in Lübnan’ın güneyinden çekilmesiyle bölge Hizbullah’ın denetimine geçmişti.

Karar incelemeye değer

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Lübnan hükümetinin ülkenin güneyine 15 bin asker yerleştirme kararını ‘’ilginç ve incelenmeye değer bir adım’’ olarak değerlendirdi. Olmert, yaptığı açıklamada, şunları söyledi: ‘’Öneriyi inceliyoruz. Bütün sonuçlarına, ne derece uygulanabilir olduğuna ve hangi takvimle uygulanabileceğine bakıyoruz. Güney Lübnan’ı ne kadar erken terk edersek o kadar mutlu oluruz, özellikle de hedeflerimize ulaşırsak. Lübnan’ı işgal etmek istemiyoruz. Lübnan’da kalmak istemiyoruz. Operasyonun amaçlarını uygulamak istiyoruz: Roket saldırılarını önlemek ve Hizbullah’ı bu bölgelerden uzaklaştırmak’’ dedi.

İsrail Başbakanı, Lübnan hükümetinin güneye asker yerleştirmesinin Hizbullah örgütünün silâhsızlandırılmasıyla el ele yürütülmesi gerektiğini belirtti.

Saldırılar 28’inci gününde

İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları da 28’inci gününe girdi. İsrail savaş uçaklarının Beyrut’un güneyi ile Baalbek’e yönelik bombardımanında 30’dan fazla Lübnanlı yaşamını yitirdi. İsrail ordusu, önceki akşam ilk kez Beyrut’un güneyindeki Şeyya semtini vurdu. Saldırıda bir bina tamamen yıkıldı, çok sayıda bina da hasar gördü. İsrail bombardımanında 20 kişi hayatını yitirdi, 50 kişi de yaralandı. Arama-kurtarma ekipleri ise, halen enkaz altında olan aynı aileden 25 kişiyi arıyor.

64 İsrail askeri öldü

Lübnan’da Hizbullah’ın sert direnişiyle karşılaşan İsrail işgali güçlerinin kaybı her geçen gün artıyor. İsrail ordusunun açıklamasına göre, Lübnan’ın güneyindeki Dabel köyünde dün erken saatlerde Hizbullah ile İsrail ordusu arasında çıkan şiddetli çatışmalarda 1 İsrail askeri öldü, 5 asker yaralandı. Çatışmaların 28 gününde Hizbullah ile çatışmada ölen İsrail askeri sayısı 64’e yükseldi.

Peretz: Saldırılar artacak

Öte yandan, İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, Hizbullah’a karşı savaşı sürdüreceklerini ve Güney Lübnan’ın İsrail topraklarına roket saldırılarının düzenlendiği yeni bölgelerini işgal etmeye hazır olduklarını belirtti. Orduya, kara harekâtının bir sonraki aşamasına hazır olması talimatı verdiğini ifade eden Peretz, ordu komutanlarından, roket saldırılarının düzenlendiği bölgelerin denetimini ele geçirmek için operasyona hazır olmalarını istediğini kaydetti. İsrail Güvenlik Kabinesi’nin, ordunun, Lübnan’ın daha içlerine ilerleyebilmesine nihai onayı vermek için bugün toplanacağı da bildirildi.

/ BEYRUT/KUDÜS/NEW YORK

09.08.2006


 

İddia: TSK K. Irak’a top ateşi açtı

Kuzey Irak sınırdaki yuvalanan PKK’lı teröristlere yönelik TSK tarafından operasyon başlattıldığı iddia edildi.

Irak Kürdistan Demokrat Partisi’nin yarı resmi haber ajansı Peyamner News Agency (PNA), Türk askerinin Amediye kazasının Beduhe köyü yakınlarındaki terörist yuvalarını top ateşine tuttuğunu iddia etti. PNA’nın haberine göre, “Türk ordusu, Federal Kürdistan Bölgesi sınırlarını yine top ateşine tuttu” başlıklı haberinde, TSK’nın son 1 ay içinde Amediye kazasının Kanimasi nahyesine bağlı Beduhe köyü yakınlarındaki dağlara 4 defa top ateşi açıldığı ileri sürüldü. Haberde Köy sakinlerinden edinilen bilgilere göre, top ateşlerinin çok ağır olduğu bildirildi. Ajansın haberinde, TSK bağlı kuvvetlerin, PKK terör örgütünün Türkiye’yi geçişlerini ve sızmalarını engellemek için 1996 yılından bu yana Kanimasi ve Bamerni bölgesinde bulunduğu ifade ediliyor.

/ BAĞDAT

09.08.2006


 

Sınırsız katliam ve işgal talimatı

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail Silahlı Kuvvetleri’nin kuzeyde, füzelere karşı savaşta herhangi bir sınırlaması olmayacağını söyledi. Ehud Olmert, buralardaki birçok insanın sığınaklarda yaşamaya itilmesinin kabul edilemeyeceğini bildirdi.

İsrail ordusunun kuzeydeki Safed şehrindeki kuzey kuvvetleri karargahını ziyaret eden Olmert, ‘’Füzeleri durdurmamız gerekiyor’’ derken, bu konuda ordunun sınırlamaları olmayacağını dile getirdi.

/ KUDÜS

09.08.2006


 

Lübnan’a saldırı önceden planlandı

Guardian gazetesi yazarlarından George Monbiot, “Lübnan’a düzenlenen gereksiz saldırı önceden planlanmıştı.

İki askerin kaçırılması sadece bir bahaneydi. BM kayıtlarına göre İsrail, 2000 yılının Mayıs ayında Güney Lübnan’dan çekilmesinden sonra, sınırı defalarca ihlal etti” diye yazdı.

09.08.2006


 

Vahşete şahit oldu

İsrail saldırılarının yoğunlaşması nedeniyle dün güney Lübnan’a yapacağı inceleme gezisini iptal eden AKP Balıkesir milletvekili Turhan Çömez, Beyrut’ta onlarca kişinin hayatını kaybettiği bir bombalama olayına şahit oldu. Güney Beyrut’taki Sayda bölgesinde beş katlı bir binanın da yıkıldığı saldırıdan sonra bölgeye giden Çömez, kurtarma çalışmalarını izledi, fotoğraf çekti.

Lübnan’da incelemeler bulunan Çömez, önceki gün akşam saatlerinde yaşadıklarını anlattı. Bulundukları binanın çatı katında şiddetli bir patlamayla sarsıldıklarını belirten Çömez, ‘’Ardı ardına iki patlama bize yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaydı. Bulunduğumuz noktadan görülebilen havaya yükselen dumanlarla ürperdik’’ dedi.

Bir süre sonra saldırının yapıldığı bölgeye gittiklerini belirten Çömez, gördüklerini şöyle anlattı: ‘’Gördüğüm manzara korkunçtu. 5 katlı bir bina yerle bir olmuştu. Yanındaki binalar ise hasarlıydı. Semtte bulunan arabalar paramparça olmuştu. Zor koşullarda sürdürülen kurtarma çalışmalarına tanık olduk. Çıkarılan cesetler yürekleri burkuyordu. Bazıları da sağ olarak çıkarıldı. Sivillerin yaşadığı bu semtin vurulacağı kimsenin aklına bile gelmemişti. Her gece geç saatlerde bomba sesleri yükseliyor kentten. Bir korku şehri haline dönen Beyrut’ta, insanlar endişeli.’’

Savaşta ölenlerin büyük bölümünün siviller olduğuna dikkati çeken Çömez, ‘’Karşılıklı misillemelerle giden bu savaşta insanlık dramı yaşanıyor. Beyrut’a yapılan bu saldırılara, Hizbullah da İsrail’de yeni bombalarla cevap verecek olursa şiddet daha da tırmanacak. Bu şekilde, bu savaşın sonu gelmez. Dünya bu vahşete seyirci kalamaz’’ dedi.

/ BEYRUT

09.08.2006


 

Gurbetçi işsizlik kıskacında

Ortalama işsizlik oranının yüzde 8,8 olduğu Belçika’da bu oranın, yabancılar arasında yüzde 23’ü bulduğu, bu rakamın Türklerde ve Faslılarda yüzde 45’e ulaştığı belirtildi.

Belçika sosyal sigortalar kurumunun verilerine göre, yaklaşık 10 milyon nüfuslu ülkede faal işgücünün yüzde 8,8’i iş arıyor ve işsizlik tazminatı ile yaşıyor. Faal işgücünün yüzde 9’u ise yabancılardan oluşuyor. Belçika’da, sayıları 150 bin kadar olan Türklerin yarıdan fazlası bu ülkenin de pasaportuna sahip olduğu için istatistiklerde ‘’Belçikalı’’ gözüküyor. Verilere göre Türklerde işsizlik oranı yüzde 45’i bulurken bu oran kadınlarda yüzde 56’yı geçiyor. İşsiz sayısının 451 binin üzerinde olduğu belirtilen Belçika’da işverenlerin yabancılara ayrımcılık yaptığı, yabancı ve yabancı asıllıların istihdam alanında daha fazla sorun yaşadığı ifade ediliyor

/ BRÜKSEL

09.08.2006


 

THY uçağı türbülansa girdi: 6 yaralı

Türkiye’den kalkarak Japonya’ya giden Türk Hava Yolları’na (THY) ait bir uçağın yolda türbülansa girmesi sonucu en az 6 kişinin yaralandığı bildirildi.

THY Basın Müşavirliğinden alınan bilgiye, THY’nin 190 yolcusuyla İstanbul-Tokyo seferini yapan TK 50 sefer sayılı Airbus 340 ‘’Mersin’’ isimli yolcu uçağı, Narita Uluslararası Havaalanı’na inişe geçtiği sırada türbülansa girdi. Bu sırada yaralanan 2 kabin görevlisi ve 4 yolcu, inişten sonra hastaneye kaldırıldı.

Yolculardan 3’ünün tedavileri ayakta yapılırken, boynundan yaralanan bir Japon yolcu ile 2 kabin memurunun tedavilerinin ise sürdüğü bildirildi. THY yetkilileri, türbülans sebiyle uçakta herhangi bir hasar meydana gelmediğini kaydettiler.

/ TOKYO

09.08.2006


 

‘Kana katliâmı’ hukuka aykırı

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, İsrail’in Kana kasabasına düzenlediği saldırının uluslar arası hukuka aykırı olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri Annan, İsrail ve Lübnan arasındaki çatışmalara dair Güvenlik Konseyi’ne bir rapor sundu. Annan, hem İsrail hem de Hizbullah’ın insan hakları ve uluslararası hukuku ihlal ettiğine dair deliller bulmak için kapsamlı bir soruşturmaya ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Kana saldırısıyla ilgili olarak da görgü şahitlerinin ifadelerinin de yeralacağı bir soruşturmanın yapılması gerektiğini söyleyen Annan, “Bu saldırıya, mevcut şiddet olayları esnasında meydana gelen uluslar arası hukukun bir dizi ihlâli bağlamında bakmak gerekir” dedi.

09.08.2006


 

Bütün dünyadan ateşkes çağrısı

Dünyanın 21 ayrı ülkesinde toplanan Uluslararası Af Örgütü (Amnesty Internatıonal) sivillere yönelik katliâm uyguladıklarını belirttikleri İsrail ile Hizbullah’a acilen ateşkes çağrısında bulundular.

Fransa’nın başşehri Paris’te 100’e yakın Amnesty International üyesi bir grup sembolik olarak gösteri tertiplediler. Siyahlar giyen göstericiler, ‘acil ateşkes çağrısının’ yer aldığı bir bandrol etrafında toplanarak, İsrail ve Hizbullah’a sesli olarak ateşkes çağrısı yaptılar. Göstericiler, Lübnan ve İsrail’de sivillerin korunmasına yönelik çağrılara İsrail ve Hizbullah’ın uymadığını belirttiler. İsrail’in sivilleri ve insanî yardım ekiplerini hedef aldığını belirten göstericiler, İsrail’in uçaklarını sivil yerleşim bölgelerine doğru yönlendirdiğini ve sivillerin ihtiyacı olan köprü, yol elektrik santralleri, hava limanları gibi yerleri bombalayarak kullanılmaz hale getirdiğini açıkladılar.

Amnesty International üyeleri, Lübnan’da binlerce kişinin evlerinden kaçarak ülkeyi terk etmek zorunda bırakıldığını, buna karşılık Hizbullah’ın da İsrail’in sivil hedeflerine yöneldiğine dikkat çektiler. Kasıtlı olarak saldırıya geçmek veya kasıtlı olarak sivilleri hedef almak ve sivillerin zarurî ihtiyaçlarının hedef alınmasın savaş suçu olduğunu hatırlatan göstericiler, uluslar arası toplumu acilen ateşkes çağrısı yapmaya davet ettiler. Dağıtılan bildiride ise bazı devletlere çağrıda bulunularak İsrail ve Hizbullah’a silah ambargosu uygulanmasını istendi.

/ PARİS

09.08.2006


 

Irak’ta kanlı gün: 27 ölü

Iraklılar güne saldırılarla uyandı. Polis, Bağdat’ta El Şurca pazar yerinde yola yerleştirilen bombaların patlaması sonucu 10 kişinin öldüğünü, 69 kişinin de yaralandığını belirtti.

Bağdat’ın kuzeyinde de silâhlı kişiler de bir bankaya soygun düzenledi; soygunda 5 kişi öldü.

Bu sabah Bağdat’ta farklı bölgelerde yol kenarına yerleştirilen 3 bombanın patlaması sonucu da 9 kişi hayatını kaybetti. Bağdat’ta 2 Iraklı gazetecinin farklı olaylarda öldürüldüğü de bildirildi. ABD ordusunun da kaybı sürüyor. El Anbar bölgesinde, girdiği çatışma sonucu ağır yaralanan bir ABD askerinin öldüğü açıklandı. Bu askerle birlikte Irak’ta bu ay içinde meydana gelen çatışmalarda 9’u El Anbar şehrinde olmak üzere 15 ABD askeri hayatını kaybetti.

/ BAĞDAT

09.08.2006


 

Türkiye’den çok uluslu güce katkı

Güney Lübnan için oluşturulması planlanan çokuluslu güce kaydadeğer sayıda asker gönderebilecek ülkeler arasında Türkiye, Fransa ve İtalya ilk sıralarda sayılıyor.

NTV’de yer alan habere göre, diğer Avrupa ülkelerinden İspanya, Norveç, Romanya ve Portekiz ile Müslüman ülkelerden Endonezya ve Malezya da katılmaya istekli. Askerî uzmanlar, Türkiye’nin bu güce katılması durumunda Türk birliğinin, İstanbul’da konuşlu NATO kolordusu niteliğindeki Üçüncü Kolordu’nun unsurlarından oluşabileceğini belirtiyor. Bu uzmanlara göre, gücün komutasını Fransa’nın üstlenmesi durumunda Türkiye’nin geniş bir tabur boyutunda, yani yaklaşık 1000 askerle güce katılması muhtemel görülüyor.

/ WASHINGTON

09.08.2006


 

ABD’li belediye başkanı Müslümanlardan özür diledi

Lübnan’daki çatışmalarla ilgili olarak Amerikalı Müslümanlar tarafından İsrail’in tarafını tutmakla suçlanan ABD’nin en büyük şehirlerinden Los Angeles’in belediye başkanı Antonia Villaraigosa, Müslümanlardan özür diledi.

Müslüman dernekleri, Villaraigosa’nin, bir Musevi kuruluşunun geçen ay sonlarında düzenlediği bir gösteride yer aldığını ve Hizbullah’ı kınadığını, ancak Müslümanların gerçekleştirdiği ve her dinden katılanların iki taraftan da ölenleri andığı toplantılara katılmaktan kaçındığını belirterek, belediye başkanını eleştiriyordu. Bu eleştiriler üzerine Villaraigosa, 10 Müslüman liderle biraraya geldi ve özür diledi. Müslüman lilderler de, belediye başkanının özür ve açıklamalarından tatmin olduklarını kaydettiler.

/ WASHİNGTON

09.08.2006


 

Vanuatu’da 6.7 şiddetinde deprem

Güney Pasifik Okyanusu ülkelerinden Vanuatu’da Rihter Ölçeği’ne göre 6.7 büyüklüğünde şiddetli bir deprem meydana geldi.

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) yerel saat ile 21.18’de meydana gelen Rihter Ölçeği’ne göre 6.7 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün Santo adası olduğunu bildirdi.

Avustralyalı sismolog David Jepsen, 6.7 büyüklüğündeki bir depremin tsunamiye sebep olma riskinin çok az olduğunu söyledi. Depremde can ve mal kaybı olmadığını belirten Vanuatu Ulusal Felâket İdaresi, tsunami uyarısında bulunmuştu.

/ SYDNEY

09.08.2006


 

Almanya ve İngiltere iyimser

Rusya’nın BM Güvenlik Konseyinde masada bekleyen karar tasarısı projesini veto edeceği sinyalini vermesine karşın, İngiltere ve Almanya bu konuda iyimser mesajlar veriyorlar.

İngiltere Başbakanı Tony Blair, tasarı üzerinde uzlaşmanın sağlanacağına güveninin tam olduğunu söyledi.Blair, yaptığı açıklamada, ‘’Arap Birliği ve Lübnanlılar tarafından ileri sürülen haklı çekinceleri göz önüne almalıyız. Tasarıyı yarına kadar sonuçlandırmalı ve ardından sorunlara saldırmalıyız’’ dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de Ortadoğu ülkelerine yapacağı geziye çıkmadan hemen önce yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin, karar tasarısı üzerinde uzlaşmış göründüklerini söyledi. Steinmeier, İsrail ve Lübnan Güney Lübnan’a uluslararası istikrar gücü yerleştirilmesine onay verseler bile ateşkesin ancak iki tarafın onayıyla mümkün olduğunun altını çizdi.

/ LONDRA

09.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004