Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Özgürlüklerde 84. sıradayız

Türkiye, Dünya Ülkeleri Özgürlük Endeksinde 159 ülke arasında 84’üncü sırada yer alıyor. Türkiye’deki özgürlük, 100 üzerinden 58.82 puan aldı. Listenin, ülkelerdeki ekonomik ve bireysel özgürlükler, hükümetler ve vergilendirme, Gayrı Safi Millî Hasıla ile ekonomik eşitlik gibi konular göz önüne alınarak hazırlandığı bildirildi.

Dünyanın en özgür ülkesi, aldığı 85.25 puanla Estonya olurken, bu ülkeyi İrlanda, Kanada, İsviçre ve İzlanda izledi. Listenin en alt sırasında ise Kuzey Kore yer aldı. Listede Almanya 76.52 puanla 21’inci, Yunanistan 69.18 puanla 46’ıncı, Ermenistan 59.46 puanla 79’uncu, Bosna Hersek 57.01 puanla 89’uncu sırada bulunuyor.

09.08.2006


 

40 günlük bilanço

Terörle Mücadele Kanununun 29 Haziran’da Meclis Genel Kurulunda kabul edilip, 17 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanmasını takip eden günlerde terör olayları hız kesmedi, aksine daha da arttı. Son günlerde meydana gelen terör olaylarında 30 güvenlik görevlisi şehit olurken, 21 güvenlik görevlisi yaralandı.

TMK'nın Mecliste kabulünden bu yana geçen 40 gün zarfında meydana gelen terör olayları, kanun çıkmadan önce kamuoyundan, sivil örgütlerden ve AB mahfillerinden gelen “Özgürlükleri kısıtlayan kanunlarla terör önlenemez, güvenlik sağlanamaz, aksine terörü daha da azdıracak bir ortam oluşturulur” uyarılarını haklı çıkarır nitelikte.

Astsubayı evinde şehit ettiler

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde, evinde terör örgütü üyelerinin silahlı saldırısına uğrayan astsubay başçavuş Levent Çevik şehit oldu, oğlu ağır yaralandı. Oğlunun şehit olduğu haberini alan İbrahim Çevik de kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Operasyon dönüşü pusu

Gümüşhane’nin Şiran ilçesinde operasyondan dönen askerî konvoya terör örgütü PKK militanlarınca ateş açılması sonucu 1 astsubay ile 2 er şehit oldu, 4 asker de yaralandı.

PKK’dan mayın tuzağı

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde terör örgütü PKK tarafından yola yerleştirilen mayın patladı. Patlama sonucu, bir geçici köy korucusu şehit oldu.

Tabur Komutanı binbaşı şehit oldu

Bingöl’ün Genç ilçesinde terör örgütü PKK üyelerince yerleştirilen mayının patlaması sonucu İl Jandarma Komutanlığı Harekât Taburu Komutanı Binbaşı Adil Karagöz şehit oldu. Patlamada, Yarbay Hayati Aydın ve Uzman Çavuş Hüseyin Kılınç’ın yaralandı. Bingöl’de teröristler tarafından görev yaptığı karakola düzenlen silahlı saldırı sonucu Uzman Çavuş Özkan Öztürk, şehit oldu. Bingöl’ün Genç İlçesinde teröristlerin döşediği mayın uzaktan kumandayla patlatmaları sonucu astsubay Kâzım Faydacı ile bir asker şehit oldu. Olayda 5 asker de yaralandı. Tunceli’ye bağlı Dinar Deresi bölgesinde, terör örgütü PKK üyesi bir grup terörist tarafından güvenlik güçlerine açılan ateş sonucu çıkan çatışmada bir er şehit oldu.

Bitlis’te mayın faciası

Bitlis merkeze bağlı İçgeçit köyü yakınlarında askerî aracın geçişi sırasında mayın patladı. 5 asker şehit olurken 4 asker de yaralandı. Siirt’’in Eruh ilçesine bağlı Dağdüşü köyü Yassıdağ bölgesinde çıkan çatışmada, 7 er ve erbaş ile 1 geçici köy korucusu şehit oldu.

Tezkeresi elindeydi

Hakkari’de terhis olan askerleri taşıyan helikoptere PKK örgütlerince ateş açılması sonucu er Hüseyin Ay şehit oldu. Van-Başkale karayolunda, 19 Temmuzda akşam saatlerinde yol kesen terör örgütü PKK üyelerine yönelik Jandarma Komutanlığı ekiplerinin 20-21 Temmuz tarihlerinde Çalya Yaylası bölgesinde sürdürdüğü operasyonlarda, Uzman Çavuş Süleyman Danacı şehit oldu, 3 asker yaralandı. Operasyonda 4 terörist silahlarıyla birlikte ele geçirildi.

Teröristler karakolları hedef aldı

Bingöl’ün Genç ilçesi, Van’ın Özalp ve Batman’ın Gercüş ilçelerinde jandarma ve polis karakollarına teröristlerce saldırı düzenlendi. Polis memuru Serdar Özkılınç olay yerinde şehit oldu, bir polis memuru ile bir uzman çavuş yaralandı. Tunceli ise merkez Cumhuriyet Mahallesindeki Şehit Cemalettin Özdemir Polis Karakoluna teröristler tarafından yapılan silahlı saldırıda, 1 polis memuru yaralandı. Şırnak’ın İdil ilçesinde, caddede yürümekte olan İdil Emniyet Amirliğinde görevli polis memurları Mehmet Yardımcı ve Sait Bal silahlı saldırı sonucu şehit edildi

Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesinde teröristlerce bırakılan bombanın imhası sırasında meydana gelen patlamada bir polis memuru şehit oldu. Batman’da terör örgütü mensupları tarafından düzenlenen saldırıda özel harekata mensup polis memuru Erkan Serdar Sallar şehit oldu.

YENİ ASYA / İSTANBUL

09.08.2006


 

İşsizliği düşüremedik

AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, “Üzülerek söylemek gerekirse, işsizliği düşüremedik. Ama mevcut işsizlikte de artış olmadı. Her yıl 650 bin gencimiz çalışma hayatına geçiyor” dedi.

Ergin, Hatay’da merkeze bağlı Tahta Köprü, Uzunalıç ve Alahan köylerinde vatandaşlarla toplantı yaparak sorunları dinledi. İktidara geldiklerinde öncelikle alınan borçların faizlerinin doğurduğu sıkıntıların çözümüne yöneldiklerini bildiren Ergin, “Geçmiş yıllarda topladığımız vergilerin yüzde 103’ü kadar faiz ödeyen bir ülke konumundaydık. Bugün neredeyiz? Topladığımız vergilerin yüzde 38’i ile faizleri ödüyoruz, yani eskinin yaklaşık üçte biriyle bunu yapıyoruz. Ayrıca toplanan vergilerin kalanı milletimize hizmet olarak dönüyor’’ dedi Öğrencilere 3 yıldır okul kitaplarını bedava dağıttıklarına dikkati çeken Ergin, şunları kaydetti:

“Bu yıl liseye gidecek öğrencilerin kitaplarını da ücretsiz vereceğiz. Bunun yanında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kanalıyla, çorbası kaynamayan, hasta olan, eğitim harcamasına ihtiyacı bulunan vatandaşlarımıza hem nakdi hem de erzak yardımı noktasında çalışmalar yapıyoruz.’’

Ergin, 2002 yılında varili 22 dolar olan ham petrolün bugün 75-80 dolar arasında değiştiğini söyleyerek, “Yani petrol alışımız yaklaşık 4 kat artmış. Biz bunun yaklaşık yüzde 70’ini vatandaşa yansıtmışız. Aradaki farkı da vatandaş mağdur olmasın diye hükümet karşılamış. Üzülerek söylemek gerekirse, işsizliği düşüremedik. Ama mevcut işsizlikte de artış olmadı. Her yıl 650 bin gencimiz çalışma hayatına geçiyor’’ dedi.

/ HATAY

09.08.2006


 

“Şiddete son” seferberliği

Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, toplumu ve çocukları şiddetten uzak tutmak amacıyla “Reklam Vermeyin Şiddet Dizileri Bitsin” seferberliği başlattı.

Şiddetle mücadele kapsamında, büyük firmaların temsilcilerinin de katılımıyla Başbakanlık’ta yapılan toplantıda, “şiddet içerikli dizilere reklam verilmemesi” konusunda ilke kararı alındığı öğrenildi. Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nün başlattığı “şiddete son” seferberliği kapsamında yapılan ve Ülker, İş Bankası, Halk Bankası, Hyundai gibi büyük firma temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, şiddet içerikli programlara reklam verilmemesi konusunda prensip kararı alındığı bildirildi.

Şiddet içeren filmlere ve dizilere reklam vermeme taahhüdünde bulunan bazı firmalar da, Başbakanlık’a, “Türkiye’nin önde gelen reklam verenlerinden biri olarak, şiddet içerikli yayınların toplum hayatımızı ne derece olumsuz etkilediğinin bilincindeyiz. Bu bilinçle şiddet içerikli dizilere, hatta daha sonra bu dizilerin devamı olarak yapılan sinema filmlerine de reklam vermiyoruz. ‘Reklam Vermeyin Şiddet Dizileri Bitsin’ önerisiyle başlatılan toplumsal seferberliğe katılıyoruz. Bu konudaki duyarlılığımızı ve hassasiyetimizi sürdüreceğimizi bilgilerinize sunarız.” ifadelerini içeren bir yazı gönderdi.

/ ANKARA

09.08.2006


 

Selimiye hayran bırakıyor

Edirneli araştırmacı yazar Oral Onur, Mimar Sinan’ın 80 yaşında yaptığı Selimiye Camii’nin güzellikleriyle ziyaretçileri cezbettiğini belirtti.

Oral Onur, dünyaca ünlü mimar Sinan’ın kalfalığını İstanbul’daki Şehzadebaşı Camiinde, ustalığını Süleymaniye Camiinde ve tüm hünerlerini de Selimiye Camiinde sergilediğini söyledi.

Selimiye Camiinin mimarî tarzı, 8 sütun üzerine oturtulan dünyanın en büyük kubbesi ve minareleriyle insanları adeta büyülediğini ifade eden Onur, kubbenin altında 2 metre yüksekliğindeki 12 mermer sütuna oturtulmuş ‘’Müezzin Mahfeli’’ndeki Edirnekari kalem işlerinin ise devrin en güzel örneklerinden olduğunu bildirdi. Hünkâr mahfelindeki İznik çinileri, çiniden yapılma meyve veren ağacın renk ve kompozisyonunun ise görülmeye değer olduğunu belirten Onur, şunları kaydetti:

‘’Mimar Sinan’ın 80 yaşında yaptığı Selimiye Camii güzellikleriyle ziyaretçileri cezbediyor. Caminin her bir köşesi hayranlık uyandırmakta.

Caminin ince ve zarif minareleri uzaktan göründüğü için de görenleri kendisine hayran bırakıyor. İstanbul istikametinden şehre girişte Selimiye Camiinin 4 minaresi iki minare gibi de görünüyor. İçinin güzelliği kadar dış güzelliği de insanları manevî bir atmosfere sürüklüyor.’’

SELİMİYE CAMİİNİN TARİHÇESİ

Osmanlı İmparatorluğunun en parlak döneminde inşa edilen Selimiye Camii, Türk mimarî san’atının ‘’doruk noktası’’ olarak nitelendiriliyor. Temelleri 1568’te atılan ve 1575’te tamamlanan caminin sağında ve solunda iki medrese bulunuyor. 4 köşesinden 70.89 metre yüksekliğinde 4 minare ile çevrili cami, mimarî özelliklerinin erişilmezliğinin yanı sıra taş, mermer, çini, ahşap ve sedef işlemeleriyle dikkati çekiyor. Caminin özellikle yekpare mermerden yapılan ve büyük bir emekle işlenen minberi, ilgi görüyor. Edirne’nin simgesi olan Selimiye Camii’nin avlusuna, 3. Murat zamanında eklenen arasta, bugün de ticaret merkezi olma özelliğini koruyor.

09.08.2006


 

Konyalı imam: Hakkımı aramaya devam edeceğim

11 Eylül saldırılarından sonra ABD’de tutuklanarak cezaevine konan, daha sonra haksız yere tutuklandığı ve kendisine kötü muamele yapıldığı gerekçesiyle ABD yönetimine karşı dava açan Konyalı eski imam İbrahim Türkmen, hakkını aramayı sürdüreceğini söyledi.

09.08.2006


 

Sıcak hava büyük fırsat

İnsanlar bunaltıcı sıcaklardan şikâyet ederken, uygun şartlarda güneş ışığı almanın insan sağlığı için faydalı olduğu bildirildi.

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Nurten Budak, özellikle bebeklik döneminde güneşten yeterince yararlanmanın kemik oluşumu ve gelişimi açısından önemli olduğunu belirtti.

09.08.2006


 

Gülle iyileşiyor

AKP Genel Başkan Yardımcısı Akif Gülle’nin, ağızdan sınırlı miktarda sıvı ile beslenmeye başlandığı bildirildi.

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinden yapılan yazılı açıklamada, Gülle’nin hastaneye yatışının 23. günü olduğu hatırlatılarak, sağlık durumunun uzman heyet tarafından bugün yeniden değerlendirildiği belirtildi. Açıklamada, Gülle’nin ‘’klinik gün geçtikçe iyileşme yönünde ilerlediği’’ ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

‘’Sayın Gülle’nin etrafıyla ilgisi artmış, gözlerini kendiliğinden açık tutarak çevresindekileri izlemeye başlamıştır. Yüz ifadeleri ve el hareketleri ile iletişim kurma çabasındadır. Yakınlarını ve kendisini takip eden tıbbi ekibi tanımaktadır. Ağızdan sınırlı miktarda sıvı ile beslenme başlamıştır. Günde iki kez fizik tedavi ile rehabilitasyon uygulaması tatbik edilmektedir. Metabolik ve laboratuvar bulguları normal sınırlarda dengeli şekilde devam etmektedir. Hastamızın yoğun bakım ünitesinde tedavisi devam etmektedir.’’

/ ANKARA

09.08.2006


 

Bakanlık istemeyince Rice’a soruşturma açılamadı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Irak harekâtında insanlık suçu işlediği iddiasıyla suç duyurusunda bulunulan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verdi.

Edinilen bilgiye göre Ankara Basın Savcısı Kürşat Kayral, Rice’ın Türkiye’ye geldiği 25 Nisandan bir gün önce Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi tarafından yapılan suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturmayı tamamladı. ÇHD İzmir Şubesi’nin suç duyurusu dilekçesinde, ABD’nin Irak’a yönelik askerî harekâtında hukukun temel ilkelerine aykırı davranıldığı, binlerce Iraklının hukuk dışı şekilde gözaltına alındığı ve kötü muameleye tabi tutulduğu belirtilmişti. Dilekçede, ABD Dışişleri Bakanı Rice’ın insanlığa karşı suç işlediği ve işkenceden sorumlu olduğu kaydedilerek, Türkiye’ye geldiğinde hakkında yasal işlem yapılması talep edilmişti. Cumhuriyet Savcısı Kayral, söz konusu suçlar bakımından yabancı bir kişi tarafından başka bir ülkede işlenen suçlarla ilgili soruşturma yapılabilmesi için Türk Ceza Kanunu’nun 13. maddesinin 2. fıkrasına göre Adalet Bakanının talebi bulunması gerektiğine işaret etti. Kayral, Adalet Bakanı talebi bulunmaması sebebiyle Rice hakkında soruşturma şartı gerçekleşmediğinden, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

/ ANKARA

09.08.2006


 

Arınç, Filistinli parlamenterlerin serbest bırakılmasını istedi

TBMM Başkanı Arınç, İsrail’in tutukladığı Filistin Yasama Konseyi Başkanı Aziz Dweik ile Filistinli bakan ve parlamenterlerin serbest bırakılmasını istedi.

Arınç, İslâm Konferansı Örgütü Parlamenterler Birliği (İKOPAB) Dönem Başkanı sıfatıyla yaptığı yazılı açıklamada, Dweik’in 5 Ağustos Cumartesi günü İsrail tarafından tutuklanmasını esefle karşıladı ve bu durumu süratle düzeltilmesi gereken vahim bir hata olarak nitelendirdi. TBMM Başkanı Arınç, şunları kaydetti: ‘’Filistin Ulusal Yönetimi Hükümetinin 8 bakanı ve 20 parlamenterini 28 Haziran 2006 tarihinden beri gözaltında bulunduran İsrail, bu eylemiyle Filistin demokrasisini ve kurumlarını zayıflatmaya yönelik girişimlerini kaygı verici bir boyuta taşımıştır. Filistin halkının özgür iradesiyle seçtiği temsilcilerinin maruz kaldığı bu muamele, Filistin’in demokratikleşme süreci üzerinde yıkıcı etkiler yaratmakta ve Ortadoğu barış sürecinin canlandırılmasına yönelik umutları gölgelemektedir. Filistin halkının barış sürecine inancını sarsan bu tür gelişmeler, uzun vadede hiç kimsenin çıkarına hizmet etmeyecektir. Bu çerçevede, başta Yasama Konseyi Başkanı Sayın Dweik olmak üzere, tutuklu bulunan tüm Filistinli parlamenter ve bakanların ivedilikle serbest bırakılmalarını önemle talep ediyorum.’’

/ ANKARA

09.08.2006


 

İsrail'e kitlesel tepki şart

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Köksal Aydın, emek örgütlerinin, hem kendi ülkelerinde hem de uluslar arası alanda İsrail’in saldırılarının durması yönünde çaba göstermeleri gerektiğini söyledi.

Köksal Aydın, sendika genel merkezinde yaptığı açıklamada, ‘’İsrail’in saldırılarının durdurulması yönünde çaba göstermesi talebiyle’’, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a verilmek üzere imza toplayacaklarını ifade etti. Aydın, ayrıca, aynı talebi içeren bir mektubu da üyesi oldukları Kamu Emekçileri Enternasyonali’ne gönderdiklerini anlattı.

İsrail saldırılarının başladığı günden bu yana Türkiye’de birçok sivil toplum örgütünün protesto gösterileri düzenlediğini hatırlatan Aydın, işgal karşıtı eylemlerin etki gücünün artması ve sonuç alınabilmesi için ortaklaştırılarak, 1 Mart benzeri kitlesel eylemlerin yapılmasına çaba göstereceklerini söyledi. Aydın, şöyle devam etti:

‘’Türkiye’de ise AKP hükümeti, İsrail’in, Lübnan ve Filistin’e saldırısı karşısında tavır almak bir yana, olağan diplomatik ilişkilere devam ediyor. Askerî işbirliği ve ikili anlaşmalara devam ederek fiilen İsrail ve ABD’nin yanında yer alıyor. Her gün onlarca çocuğun, insanın yaşamını kaybettiği insanların göçe zorlandığı insanlık tarihinin utanç sayfasında yer alacak olan bu saldırılara karşı sessiz kalıp seyretmek, insanlık değerlerine ihanettir. Emek örgütlerinin hem kendi ülkelerinde hem de uluslar arası alanda İsrail’in saldırılarının durması yönünde çaba göstermeleri gerekiyor.’’

/ ANKARA

09.08.2006


 

İsrail çevrenin de katili

Hatay Valisi Ahmet Kayhan, bir süre önce İsrail’in Lübnan’da rafineriye yaptığı saldırı sonucu denize dökülen akaryakıtın Hatay sahillerinde kirlilik oluşturmaması için gereken tedbirin alındığını bildirdi.

Kayhan, yaptığı açıklamada, rafineriye yapılan saldırı sonrasında denize dökülen petrolün çevreye zarar verdiğini, şu anda Suriye’yi olumsuz etkileyen bu durumun Türkiye’yi tehdit etmediğini kaydetti. Akdeniz’in uluslar arası bir deniz olması sebebiyle çevresinde bulunan tüm ülkelerin tedbir alması gerektiğine dikkat çeken Kayhan, şunları kaydetti:

‘’Çevre ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda Samandağ Çevlik mevkisinde muhtemel akaryakıt kirliliğine karşı önlem almaya başladık. Bu konuda İskenderun Liman Başkanlığı ve Sahil Güvenlik ekiplerinden de yardım istedik. Şu anda asla korkulacak bir şey yok. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla denize girebilirler. Öyle bir kısıtlama ve yasaklama söz konusu değil. Özellikle Çevre ve Orman İl Müdürlüğü oluşturduğu ekiple bölgeyi yakından izliyor. Dileğimiz, diğer ülkelerin de aynı duyarlılıkta davranarak akaryakıtın çevreye zarar vermeden giderilmesini sağlamaları.’’

GÜLER, FELÂKETİ TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

Bu arada Anavatan Partisi Mersin Milletvekili Hüseyin Güler, İsrail’in bombaladığı Lübnan’daki depolardan denize dökülen petrol konusunu soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. Güler, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe tarafından cevaplaması amacıyla TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, şu sorulara yer verdi: ‘’Son birkaç gündür dünya gündemini işgal eden bu konuya bakanlığınızın hala duyarsız kalmasının nedeni nedir? Bakanlığınız tarafından konu ile ilgili herhangi bir önlem alınması düşünülmekte midir? Çevreye verilen zararın önüne geçilmesi, olayın ekolojik dengeyi bozacak bir ‘çevre faciası’ boyutuna ulaşmadan çözümlenmesi için Birleşmiş Milletler ve uluslar arası çevre komisyonları nezdinde girişimleriniz olacak mıdır? Olacaksa bunlar nelerdir?’’

/ HATAY

09.08.2006


 

Maganda yine düğünde

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde düğünde av tüfeğiyle ateş eden bir kişi, 2’si çocuk 3 kişinin yaralanmasına sebep oldu.

Alınan bilgiye göre, ilçeye bağlı Eşen köyünde Fatih ve Nimet Türkmen çiftinin düğününe katılan Ahmet Eski (50), av tüfeğiyle ateş açtığı sırada, seken saçmalar düğün alanında oynayan 11 yaşındaki Mustafa Şimşek ve 12 yaşındaki Hamza Temel ile çocukları alandan uzaklaştırmaya çalışan Ramazan Sargın’a (45) isabet etti.

Tavşanlı Devlet Hastahanesine kaldırılan yaralılardan, Mustafa Şimşek ile Hamza Temel’in sağlık durumlarının ciddiyetini koruduğu, bu sebeple çocukların Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastahanesine sevk edildiği bildirildi. Olaydan sonra jandarma tarafından gözaltına alınan Ahmet Eski, sorgulamasının tamamlanmasının ardından, sevk edildiği nöbetçi mahkemece tutuklandı.

Bu arada, Tavşanlı Devlet Hastahanesinde tedavi altına alınan Ramazan Sargın’ın sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

/ KÜTAHYA

09.08.2006


 

Genelkurmay önünde gözaltı

Genelkurmay Başkanlığı önünde, şüpheli görülen 1 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişinin üzerinden 1 tabanca ile 2 tüfek çıktığı bildirildi.

Alınan bilgiye göre, Genelkurmay Başkanlığı güney nizamiyesi çevresinde görev yapan askeri personel, nizamiye çevresindedolaşan ve şüpheli gördükleri bir kişiye kimlik sordu. Askerî personel tarafından, şüpheli davranışlarda bulunan bu kişinin üzerinde yapılan aramada, 6.35 milimetre çapında bir silah, mavzer marka bir tüfek ile bir av tüfeği bulundu.

Genelkurmay Başkanlığı çevresinde görev yapan Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltınan alınan 45 yaşlarındaki Mustafa B. adlı şahsın yapılan ilk sorgusunda, ‘’Gebze’den geldiğini ve ‘mehdi’ olduğunu’’ söylediği öğrenildi.

Aklî dengesinin yerinde olmadığı iddia edilen Mustafa B’nin, hastahanede sağlık kontrolünden geçirileceği bildirildi.

/ ANKARA

09.08.2006


 

Dostluk Grubundan bir istifa daha

AKP Bartın Milletvekili Asım Kulak, Türkiye-İsrail Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı.

Kulak, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail’in Lübnan’a karşı başlattığı ve tüm uyarılara rağmen sürdürdüğü askeri operasyona tepki olarak, üyesi bulunduğu Türkiye-İsrail Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyeliğinden istifa ettiğini belirtti. Parlamentolararası dostluk gruplarının, iki ülke parlamentoları arasındaki dostluğun ve işbirliğinin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla kurulan çalışma grupları olduğunu kaydeden Kulak, şöyle dedi:

‘’Ama görüyoruz ki İsrail, BM başta olmak üzere tüm barışçıl girişimleri, ateşkes taleplerini reddetmekte ve harekâtını sürdürmektedir. Özellikle de sivillere yönelik harekatı dünyada tepki görmektedir. Katkıda bulunamayacağımız bir çalışmanın içerisinde yer almamızın bir anlamı yoktur. Bundan dolayı TBMM Türkiye-İsrail Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyeliğinden istifa ederek, dilekçeyi TBMM başkanlığına verdim.’’

/ BARTIN

09.08.2006


 

Ağar: Terör yeni saldırı evresine girdi

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, “İktidarı uyarıyorum: Terör yeni bir saldırı evresine girmiştir. Amaçları, yılgınlık yaratmak, toplumsal öfkeyi artırmak, her iki konuyu da sürekli canlı tutmaktır. İktidara sesleniyorum: Teröre karşı iktidar ol” dedi.

Mehmet Ağar, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde peşpeşe hain pusular kurulduğunu hatırlatarak, “Kırsal’daki olayların ardından, Beytülşebap’ta bir astsubayın evinde şehit edilmesini, her açıdan vahim bir gelişme olarak görmekteyiz. Olay, saldırganlık ve azgınlığın nerelere uzandığının bir işaretidir” dedi.

Terörün karşısında geri çekilerek, sessiz kalarak, sorunu lafa boğarak çözümün mümkün olmadığını, bunu iktidarın açıkça anlaması gerektiğini vurgulayan Ağar,şunları söyledi: “Başbakan daha birkaç gün önce öfkeli konuşmalar yapmaktaydı.O günden bugüne teröre karşı yeni bir yaklaşım, yeni bir mücadele stratejisi ortaya konmuş değildir. Milletin beklediği öfke konuşmaları değil, mücadele kararlılığı ve bunun sahadaki somut karşılığıdır. İktidar bugüne kadar terör sorununa yönelik hiçbir strateji geliştirememiş, dikkatleri sadece Kuzey Irak’a çevirmiş ve nihayet topu Amerika’ya atmıştır.Bu yanlış ve çarpık bir bakıştır. Amerika, Kuzey Irak’ta inisiyatif sahibi olabilir ama insaf, Beytüşşebap’ta inisiyatifin iktidarda olması gerekir.” DYP Lideri Ağar, Türkiye’nin bu terörün üstesinden gelecek bilgiye, birikime, donanıma, iradeye sahip bir ülke olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: “Bu iktidar Türkiye’yi temsil etmemektedir. Kafası karışık kadrolarla terör sorununun çözülemeyeceği ortadadır. Sorunun nezaketi dolayısıyla boğazımız dokuz boğumdur. Ama bu hassasiyetin gölgesinde kimsenin kış uykusuna yatmasına da müsaade etmeyiz. Millet bugün iktidardan çok sert açıklamalar değil akılcı, sorun çözücü tedbirler beklemektedir.”

09.08.2006


 

Haladan şehide: Kalk ve şaka yaptım de...

Gümüşhane’nin Şiran ilçesinde, operasyondan dönen askeri konvoya terör örgütü PKK üyelerince açılan ateşte şehit olan er Hüseyin Özdemir için Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Merkezinde tören düzenlendi.

Törene, şehit Hüseyin Özdemir’in babası Hıdır Özdemir, annesi Menşure Özdemir, Almanya’dan gelen halası Meryem Özdemir ile çok sayıda yakını katıldı. Bu arada, şehit erin halası Meryem Özdemir, törende ağıt yaktı. Meryem Özdemir, yeğeni daha önce hiç göremediğini belirterek, şöyle yakındı:

‘’Ben senin yüzünü göremedim. Damatlık içinde görmeyi beklediğim yeğenimi kefen içinde gördüm. Ben senin cesedini görmeye mi geldim? Ben sana ölümü yakıştırmam bir tanem. Kalk yiğidim... Ölüm sana yakışmıyor. Kalk ve şaka yaptım de...’’

Öte yandan Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesindeki evinde terör örgütü üyelerinin silahlı saldırısı sonucu şehit olan Astsubay Başçavuş Levent Çevik’in cenazesi, Tokat’ta toprağa verildi. Levent Çevik’in Antalya’da yaşayan babası İbrahim Çevik (59), oğlunun şehit olduğu haberini alınca kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti.

/ MERSİN

09.08.2006


 

Başoğlu: Türkiye artık ABD’yi beklememeli

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, terörle mücadelede ABD’yi beklemenin sadece vakit kaybı olduğunu söyledi.

Başoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, dağdaki terörün önce sokağa ardından da evlere inecek kadar hız kazandığını belirterek, “Terörle mücadelede ABD’yi beklemek sadece vakit kaybıdır. Türkiye sınır ötesine geçerek terör yuvalarını dağıtmalı, hem güvenlik güçlerinin daha fazla kayıp vermesinin önüne geçmeli, hem de kandırılarak dağlara çıkartılmış olan Türk çocuklarının şehre inmesine fırsat vermelidir” dedi. Türkiye’nin hâlâ terörle mücadele konusunda ABD’nin kendi yanında olacağını bekleyerek vakit kaybettiğini söyleyen Başoğlu, şöyle devam etti: “Kardeşi kardeşe vurdurmaya kadar giden acımasız terör faaliyetleri karşısında ABD sadece kendi çıkarlarına uygun olan yöntemi tercih etmekte ve Türkiye’ye ‘senin terörün ayrı benim terörüm ayrı’ anlamına gelecek telkin ve tavsiyelerde bulunmaktadır. Devletimiz artık bu gerçeği görmeli ve buna göre gerekeni yapmalıdır.”

Recep GÖREN / ANKARA

09.08.2006


 

Şırnak’ta 8 terörist teslim oldu

Şırnak’ta terör örgütü PKK üyesi 8 kişi teslim oldu.

Şırnak Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, terör örgütü PKK mensubu 8 kişinin Silopi ilçesinde kendiliğinden silahsız olarak güvenlik güçlerine teslim olduğu belirtildi. Örgüt mensuplarının, terör örgütü içerisindeki baskı ve insanlık dışı uygulamalardan rahatsız oldukları için teslim olduklarını ve kendileri gibi kaçmak isteyen çok sayıda arkadaşlarının bulunduğunu söyledikleri kaydedildi.

Bu arada, Sivas’ta, terör örgütü PKK üyelerine yönelik düzenlenen operasyonda, örgüt mensubu 1 kişi ölü ele geçirildi.

/ ŞIRNAK

09.08.2006


 

Öğretmenlik başvuruları bugün başladı

Millî Eğitim Bakanlığının (MEB), 10 bin kadroya yapacağı öğretmen ataması için başvuru süresi bugün başlıyor.

MEB, resmî eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere ilk atamayla 9 bin 800, açıktan ve açıktan ilk atamayla 150 ve kurumlararası ilk ve yeniden atamayla 50 olmak üzere toplam 10 bin öğretmen ataması gerçekleştirecek. Kadrolu öğretmen ataması yanında 7 bin sözleşmeli öğretmen görevlendirmesi de yapılacak. Atama başvuruları bugün başlayacak ve 23 Ağustosta sona erecek.

İlk defa başvuracak adaylarda, 2004, 2005 veya 2006 yıllarında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan birine girmiş olma şartı aranacak. Adaylar, başvuruya ilişkin bilgileri, MEB’in ‘’http://personel.meb.gov.tr’’ internet adresinde yarın yayımlanacak ‘’2006-2 Öğretmenlik İçin Başvuru ve Atama Kılavuzu’’ndan öğrenebilecek.

/ ANKARA

09.08.2006


 

2 köy daha kuduz sebebiyle karantinada

İstanbul Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Adnan Tepe, Eyüp ilçesinin Göktürk beldesinden sonra Ağaçlı ve Akpınar köylerinde de kuduz vakalarına rastlandığını belirterek, köylerin 6 ay süreyle karantina altına alındığını bildirdi.

Tepe, yaptığı açıklamada, Eyüp ilçesine bağlı Ağaçlıve Akpınar köylerinde, köpeklere saldıran iki köpeğin köylülerce Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderildiğini anlattı.

Yapılan inceleme sonucunda saldıran köpeklerin kuduz olduğunun anlaşıldığını belirten Tepe, ‘’Göktürk beldesinden sonra Eyüp ilçesinebağlı Ağaçlı ve Akpınar köylerinde de kuduz vakalarına rastlandı’’ dedi.

Adnan Tepe, İlçe Tarım Müdürlüğü, Eyüp Belediye Başkanlığı ve köy ihtiyar heyetlerinin aldığı karar uyarınca, Ağaçlı köyünün 2 Ağustosta, Akpınar köyünün de 3 Ağustosta 6 ay süreyle karantina altına alındığını bildirdi.İki köyle birlikte İstanbul’da karantina uygulanan bölge sayısı 8 oldu.

/ İSTANBUL

09.08.2006


 

Emniyet, 9 bin 500 polis memuru alacak

Emniyet Teşkilatının polis memuru ihtiyacını karşılamak üzere, 2007 yılı içerisinde 8 bin 950’si erkek, 550’si kadın toplam 9 bin 500 polis memuru adayı alacağı bildirildi.

Bursa Emniyet Müdürlüğünün internet sitesinde yayınlanan duyuruda, 2007 yılında 9 bin 500 polis memuru adayının, iki dönem halinde 6 aylık polis meslek eğitimine alınacağı belirtildi.

Bu amaçla yapılacak sınav için, 2005 veya 2006 yılı Kamu Personeli Seçme sınavlarının birinden ‘’KPSSP3’’ puan türünde 60 ve üzerinde puan alan, en az 4 yıllık yüksek öğretim kurumları veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumu lisans mezunlarının müracaat edebileceğine işaret edilen duyuruda, adayların başvurularını 14-25 Ağustos tarihleri arasında İl Emniyet Müdürlükleri Eğitim Şube Müdürlüklerine yapmaları gerektiği kaydedildi.

/ BURSA

09.08.2006


 

Batman’ın gönüllü doktoru

Atanan uzman doktorların istifa ettiği Sason ilçesinde gönüllü olarak sağlık muayenesine giden Op. Dr. Zeynep Ercan yüz otuz hastayı ücretsiz muayene etti.

Sason Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nde hasta muayenesi yapan Kadın Hastalıları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ercan ilçeden Batman’a gitmekte zorluk çeken maddî durumu düşük hastaları tek tek ultrason ile muayene ederek ilaç yazdı. Daha önce de bazı ilçelere giderek ücretsiz hasta muayenesi yapan Ercan, amacının kırsal kesimlerde, maddi durumları düşük hastalara ulaşıp onların teşhis ve tedavilerine yardımcı olmak olduğunu belirtti. Ercan, “Batman’a bağlı ilçelerde özellikle kırsal kesimlerde maddî durumu düşük olduğu için il merkezine gelemeyen hastalar var. Biz de imkanlarımız ölçüsünde bu yerleşim yerlerine giderek programlı bir şekilde hastaları muayene ederek ilaçlarını vermeye, reçete yazmaya, teşhis ve tedavilerine yardımcı olmaya çalışıyoruz” diyerek yaptıklarını anlattı.

Metin ÖZMEN / BATMAN

09.08.2006


 

Şiddete dâvet etmeyen düşünce yasaklanamaz

MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Mustafa Ercan Terörle Mücadele Kanunu yeni maddeleri uyarınca Özgür Gündem gazetesinin 15 gün süreyle kapatılmasını “Hiçbir düşünce şiddete davet etmedikçe yasaklanamaz” sözleriyle eleştirdi.

Türkiye genelinde yayın yapan siyasi gazete Özgür Gündem’in Terörle Mücadele Kanunu kapsamında on beş gün kapatılmasıyla ilgili yazılı bir açıklamada bulunan Ercan, “Kamuoyunun bildiği üzere gerek derneğimiz ve gerek ise sivil toplum örgütleri, akademik çevre ve siyasal yapıların itirazlarına karşın Terörle Mücadele Kanunu hakkında değişiklik yapılmasına ilişkin yasa TBMM tarafından kabul edilmiş ve yasalaşma süreci tamamlanmıştır. Sayın Cumhurbaşkanının yasayı veto etmek yerine Anayasa Mahkemesine gitmesi her şeye rağmen olumlu bir gelişme olarak kabul edilmelidir” dedi.

Yasanın uygulanmaya başlanmasının ardından ilk olarak İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Özgür Gündem Gazetesi’nin on beş gün süreyle kapatılmasına karar verildiğini hatırlatan Ercan açıklamasında, “Hiçbir düşünce şiddete davet etmedikçe yasaklanamaz. Bir düşüncenin ifadesinde şiddete açıkça davet olup olmadığı, objektif, makul ölçütlerle saptanmadan salt muhalif olması onun afaki gerekçelerle yasaklanmasını haklı göstermez” ifadelerine yer verdi. Ercan ayrıca, yargı mensuplarının, hukukun evrensel kurallarını dikkate alarak yasaları hak ve özgürlükler lehine yorumlayarak uygulamaları gerektiğini hatırlattı.

YENİ ASYA / İSTANBUL

09.08.2006


 

İstanbul sağlıklı şehir olacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yürüttüğü “Sağlıklı Şehirler Projesi”ne üye olma yolunda çalışmalarını sürdürüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde 22 Kasım 2005 tarihinde oluşturulan “Sağlıklı Şehirler Ofisi” ilk toplantısını yaparak yönetim kurulunu oluşturdu.

WHO tarafından 1987 yılında başlatılan projenin 2003 - 2008 döneminde 70 şehirde hayata geçirilmesi planlanıyor. Proje, şehirde yaşayanlara kaliteli hayat ortamlarının sağlanması, halk sağlığı alanında mevcut durumun tesbiti ve değerlendirilmesi, önceliklerin belirlenmesi, kontrolü ve geliştirilmesi, sağlık ve refah bilincinin arttırılması, sürdürülebilir kalkınmaya yerel düzeyde katkı sağlanması, uluslar arası turizm hareketinin artması, dış kaynaklara başvurularda referans olması, şehirde yaşayanların yönetici ve karar vericilerle ortaklık, katılım, paylaşım ve kararlılık yeteneği kazanmasına da yardımcı olacak.

“Sağlıklı Şehirler Projesi”ne üyelik sürecini koordine etmek üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından Sağlık Daire Başkanlığı bünyesinde 2005 yılında oluşturulan Sağlıklı Şehirler Ofisi ilk toplantısını Büyükşehir Belediyesi toplantı salonunda yaptı. Projede yer alacağını taahhüt eden kurum temsilcilerinin katıldığı toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Muammer Erol başkanlık etti.

YENİ ASYA / İSTANBUL

09.08.2006


 

MEB’de e-burs dönemi

Millî Eğitim Bakanlığı, genel müdürlüklerle daire başkanlıklarına bağlı kurumlarda uygulamaya koyduğu “e-devlet” uygulamasına bir yenisini daha ekleyip “e-burs” sistemine geçiyor.

Artık Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı sonucunda başarı gösteren öğrencilerin okullara kayıt ve kabulleri, elektronik ortamda yapılacak. İlköğretim ve ortaöğretim kurum müdürlükleriyle İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’ne 15 Ağustos 2006 tarihinden itibaren “e-burs” modülüne girişlerini sağlayan şifreler verilerek, işlemler elektronik ortamda ve belgesiz gerçekleştirilecek. Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, burs ve bursluluk işlemlerine ilişkin yayınladığı genelgede, “e-burs” sistemi hakkında yapılacaklarını sıralarken, bakanlıkça bursluluğu onaylanan öğrencilerin 1 Ekim 2006 tarihinden itibaren burs almaya hak kazanacaklarını açıkladı. Çelik ayrıca, gerçekleştirilecek işlemlere dair açıklamanın e-burs modülü üzerindeki “e-Burs Programı Kullanım Kılavuzu”nda ve “http://obydb.meb.gov.tr” sitesindeki “Duyurulur” linkinde yer alacağını kaydetti.

/ ANKARA

09.08.2006


 

Tarihî yaya metroları bakımda

Mardin’de, tarihi dokuz yüz kırk yıl önceye dayanan abbaralar (yaya metroları) bakıma alınıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, kültürel varlıkların korunması projesi kapsamında tadilatına bu yıl başlanacak abbaraların yıkılma tehlikesinden kurtulup daha yıllarca vatandaşların ulaşımına hizmet vereceği açıklandı. Denizden bin 85 rakımlı Kartal kale eteklerine yayılan yerleşim alanı ile dünyanın önemli inanç ve kültür merkezlerinden biri olma unvanına sahip olduğu bildirilen Mardin’de, yüz adetten fazla abbara (yaya metrosu) olduğu belirtildi. Üç ile yirmi metre arasındaki uzunlukları ile farklılık arz eden tarihî abbaraların geçmişi dokuz yüz kırk yıl önceki Artuklu mimarisine dayanıyor.

/ MARDİN

09.08.2006


 

Hac kesin kayıtları başladı

2006-2007 Hac organizasyonu için kesin kayıtlar dün başladı. Türkiye’ye bu sene ayrılan 70 bin kişilik hac kontenjanı içerisinde yer alan hacı adayları, 18 Ağustos’a kadar il müftülükleri ile ilgili seyahat bürolarına kayıtlarını yaptırabilecekler.

Bakanlıklar arası Hac ve Umre Kurulu’nca belirlenen hac takvimine göre, hac mevsimi, 01 Kasım 2006-04 Şubat 2007 tarihleri arası olarak tesbit edildi. Bu kapsamda hac çıkışları, 22 Kasım-25 Aralık 2006; dönüşleri ise 04 Ocak-04 şubat 2007 tarihleri arasında yapılacak. Geçen yıldan bekleyen 190 bin kişinin hac ibadetini gerçekleştirebilmesi için bu sene yeni başvuru alınmadı. Yetkililer, sırada bekleyenlerin ardından yeni başvuruların alınacağını belirttiler.

/ ANKARA

09.08.2006


 

Kandilli’ye Prof. Altay atandı

Prof. Gülay Barborosoğlu’nun istifasının ardından, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne Prof. Gülay Altay atandı.

/ İSTANBUL

09.08.2006


 

Doktorlar’dan “İsrail’i durdurun” kokartı

Gaziantep’te doktorlar, göğüslerine üzerinde “İsrail’i durdurun” yazılı kokart takarak hizmet verecek.

Gaziantep-Kilis Tabip Odası’ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Ortadoğu’da büyük bir savaşa sebep olabilecek akıl almaz saldırılarını sürdürdüğüne dikkat çekildi. Herkesin ortak akıl çerçevesinde birlikte hareket etmesiyle insanlık ayıbı olan saldırıların durdurulabileceğinin ifade edildiği açıklamada, Gaziantep’te görev yapan doktorların, ortak hareket edebilme gücü oluşturana kadar göğüslerine “İsrail’i durdurun” yazılı kokartlar takarak görev yapacakları bildirildi.

/ GAZİANTEP

09.08.2006


 

Radyoda İsrail karşıtı yayın

Adana’da yayın yapan ve internetten de dinlenebilen Radyo Hayat isimli radyo kanalı, İsrail’in Filistin ve Lübnan’da gerçekleştirdiği katliamlara dikkat çekmek amacıyla 94 saat 5 dakika boyunca kesintisiz İsrail karşıtı yayın başlattı.

İsrail’in yaklaşık bir ay önce katliam başlattığını ve çoluk çocuk demeden herkesi öldürdüğünü söyleyen Radyo Hayat Haber Müdürü Yusuf Koçak, “Biz de buna karşı çıkmak için medyanın gücünü kullanacağız. 94 saat 5 dakika yapacağımız yayınlarda ‘İsrail’in zayıf erkekleri, zayıf kadınları ve çaresiz çocukları hedef almasının anlamı ne? Filistin nedir, ne değildir, Hamas’ın rolü nedir? Lübnan’a saldıran İsrail ne zaman duracak, Hizbullah’ın misyonu nedir? Dünya Müslümanları ne yapıyor? Türkiye-İsrail ilişkileri, Büyük Ortadoğu Projesi ve ABD’ gibi birçok konu detaylı şekilde analiz edilecek” dedi.

94 saat 5 dakikalık İsrail karşıtı yayın, Cuma günü saat 18.30’a kadar Adana’da FM 94.5’ten, ayrıca internet üzerinden www.radyohayat.com.tr adresinden takip edilebilecek.

/ ADANA

09.08.2006


 

Af Örgütü “ateşkes” dedi

Uluslararası Af Örgütü’nün “acil ve tam ateşkes” çağrısı kapsamında otuz iki ülkeyle birlikte Türkiye’de de eylemler yapıldı. İstanbul, İzmir ve Ankara’da birer basın açıklaması yapan Uluslararası Af Örgütü Türkiye temsilcileri masum insanların hayatlarına saygı gösterilmesini ve şiddete son verilmesini istedi.

İstanbul’da Galatasaray Lisesi önünde önceki akşam toplanan siyah giysili grup, İngilizce “ateşkes” yazılı pankart açtı. Yere yatarak Türkçe “ateşkes” kelimesini oluşturan grup adına basın açıklamasında bulunan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Kampanyalar Koordinatörü Erdem Vardar, İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmanın gaddarca bir yıkıma ve savaş suçlarına dönüştüğüne tanık olunduğunu ifade etti. “İsrail ve Hizbullah’ı masum insanların hayatlarına ve insan haklarına saygı göstermeye çağırıyoruz” diyen Vardar, dünyadaki diğer devletlerin de Lübnan ve İsrail halklarına yardım için araya girmelerini bu anlamsız şiddete son verilmesi çağrısına katılmalarını istedi.

Uluslararası Af Örgütü’nün, İsrail ve Lübnan’a “acil ve tam ateşkes” çağrısı kapsamında, Ankara’da ve İzmir’de de eylemler yapıldı. Ankara’da Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Heykeli önünde toplanan Uluslararası Af Örgütü-Türkiye Şubesi üyeleri bir basın açıklamasıyla tarafları ateşkese davet etti.

İzmir’de de Alsancak’taki Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde toplanan Uluslararası Af Örgütü üyeleri, ellerinde “ateşkes” yazan pankartı açtılar. Uluslararası Af Örgütü üyeleri, ateşkes çağrısını içeren basın açıklamasının ardından vatandaşlara ateşkes çağrısının yer aldığı bildiri ve barışı simgeleyen mumları dağıttı.

/ İSTANBUL

09.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004