Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

El san’atları Taksim Gezi Parkında

Kaybolmakta olan el san'atlarımızın üretimini teşvik etmek, üreticiyle tüketiciyi buluşturmak amacıyla başlatılan El Sanatları Festivali’nin dördüncüsü İstanbul’da yapılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Beyoğlu Belediye Başkanlığı’nın işbirliğinde düzenlenen Festival, 10 Ağustos’ta saat 20.00’de Taksim Gezi Parkı’nda açılacak.

El san'atları üreticilerinin, geleneksel mimariye uygun düzenlenmiş mekânlarda, geleneksel tekniklerle üretecekleri el san'atı ürünleri, üreticiler tarafından satışa sunulacak.

Festivalde ahşap işçiliği, bakırcılık, bastonculuk, giysili bebek yapımcılı-

ğı, bıçakçılık, cam işçiliği, çömlekçi-

lik, dericilik, dokumacılık, gümüşçülük, işlemecilik, kaşıkçılık, köşkerlik, minyatür alet yapımcılığı, müzik aletleri yapımcılığı, saraçlık, sedefkârlık, semercilik, sepetçilik, seramik/çini işçiliği, tezhip, hat, minyatür, ebru, yazmacılık gibi geleneksel Türk El Sanatlarından örnekler geleneksel yapım şekilleriyle yer alacak.

Festivalde ayrıca; Kütahya’dan getirilecek geleneksel kadın giysileri ile gelenekselden esinlenerek keçeden hazırlanmış giysi tasarımları da sergilenecek ve bir defileyle halka sunulacak.

Bu yıl dördüncüsü yapılacak olan ve önümüzdeki yıllarda daha da yaygınlaştırılarak sürdürülmesi planlanan El Sanatları Festivali’nde, Kültür Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’nce kayıt altına alınmakta olan el san'atları üreticilerini teşvik etmek ve hızla kaybolmakta olan geleneksel el san'atı üretim tekniklerinin kamuoyuna tanıtımı amaçlanıyor.

20 Ağustos 2006 tarihine kadar devam edecek olan festivalde yer alan faaliyetler ücretsiz olarak izlenebilecek.

09.08.2006


 

Ağca Baba türbesi restore edildi

Adana’nın Kozan İlçesi’nde bulunan Ağca Baba Türbesi restore edildi. Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, yaptığı açıklamada, Mevlânâ Halid-i Bağdadî’nin oğlu olan ve bölgede yapılan bir savaşta şehit olduğu rivayet edilen Hasan Esad Bağdadî’nin Çukobirlik mevkiinde bulunan türbesinin çevre düzenlemesi ile birlikte bakım ve onarımını yaptıklarını hatırlattı.

Virane haldeki Ağca Baba Türbesi’ni de restore ettiklerini belirten Özgan, “Türbelerin bakım onarım işleri Kültür ve Turizm Müdürlükleri’nin sorumluluk alanına giriyor. Ancak belediye olarak, Kozan halkı adına manevî şahsiyetler ve onların mekânlarına saygı gösteriyoruz. Bu saygının bir neticesi olarak öncelikli görevimiz olmadığı halde türbelerin restorasyonunu da yapıyoruz” dedi.

09.08.2006


 

Osman Polat Resim Sempozyumu

Kemer Belediyesi’nce düzenlenen 1. Üniversitelerarası Osman Polat Resim Sempozyumu başladı. Gezi Yolu’ndaki sempozyumun açılışında konuşan Kemer Belediye Başkanı Hasan Şeker, organizasyonun oluşturulmasına destek olan kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Daha sonra, Belediye Başkanı Hasan Şeker, yağlı boyayla küçük bir ağaç figürü çizdi.

Çeşitli üniversitelerden 40 kişinin katılımıyla gerçekleşen sempozyumun, 18 Ağustos tarihine kadar süreceği bildirildi.

09.08.2006


 

Fatih Dökümhanesi kazılıyor

Kırklareli’nin Demirköy ilçesinde, İstanbul’un fethinde kullanılan topların güllelerinin döküldüğü tarihi Fatih Dökümhanesi’nde kazı çalışmalarına başlandı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müzeler Şubesi Müdürü arkeolog Zülküf Yılmaz’ın başkanlık ettiği kazı çalışmaları, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü, Marmara Üniversitesi Eczacılık Bölümü, Anadolu Üniversitesi ve Almanya’dan Bochum Madencilik Müzesinin desteğiyle yürütülüyor.

Zülküf Yılmaz, Fatih Dökümhanesi’nde kazı çalışmalarının 2001’de başladığını, bu yılki kazıya öğretim görevlileri, 29 öğrenci ve 16 işçiyle devam edildiğini ifade etti.

Dökümhanenin 1950’li yıllara kadar çoğu ünitesinin ayakta olduğunu belirten Yılmaz, daha sonraları dökümhanenin ciddî boyutlarda tahribata uğradığını bildirdi.

Dökümhane ve müstakil fırınlara ait kalıntıların günümüze kadar ulaştığını belirten Yılmaz, Fatih Dökümhanesi kazısı sonuçlarına göre, dökümhanenin restorasyon projelerinin hazırlanarak, kalıntıların açık hava teknoloji müzesine dönüştürüleceğini kaydetti.

Fatih Dökümhanesi’nde kazı çalışmaları 1 ay sürecek.

09.08.2006


 

6 bin yıllık tarih gün ışığına çıkarılıyor

Urla’da 1992 yılından bu yana karada ve sualtında yürütülen kazı çalışmalarıyla, 6 bin yıllık tarih gün ışığına çıkartılıyor. İzmir’in Urla ilçesinin İskele Mahallesindeki Limantepe’de her yıl yaz aylarında yürütülen kazılara Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal başkanlık yapıyor.

Erkanal, Karantina Adası Karşısında yer alan kazı alanındaki çalışmalara 1992 yılında karada başlandığını, 2000 yılıyla birlikte çalışmaların hem karada hem de denizaltında sürdüğünü kaydetti.

Erkanal, özellikle su altı çalışmaları konusunda uzman olmadığı için 2000 yılında Hayfa Üniversitesi ile ortak çalışmaya başlandığını da hatırlatarak, altı yıllık süre, 40 kazı elemanının içinde su altı kazılarına yönelik bilgi ve deneyim kazandığını ve bunun kendileri için memnun edici bir gelişme olduğunu söyledi.

09.08.2006


 

Türk festivaline İngiliz ilgisi

Londra’da düzenlenen Türk Festivali, özellikle yabancıların akınına uğradı. Türk kültürüne ait geleneksel dans gösterimi ve tarihî eserlerin de sergilendiği festival, vatandaşların oldukça ilgisini çekti. Londra’da yaşayan yoğun Türk nüfusuna bağlı olarak çok sayıda özel Türk günleri düzenlenmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde kutlanan Türk Günü özel kutlamasının ardından Londra’da bulunun meşhur en büyük sergi salonlarından biri olan Victoria-Albert Müzesi’nde düzenlenen Türk Festivali de büyük ilgi çekti.

Ziyaretçilerinin çoğunluğunun İngiliz ve yabancı turistlerin olduğu festivalde geleneksel Türk kültürüne ait dans gösterisi sunumu yapıldı. Dans gösterisinin yanı sıra yabancılara büyük ilgi çeken darbuka ve def çalma dersleri de verildi. Festivalde ayrıca, Türk mutfağına ait yemekler yer aldı. Paralı olan yemeklere de yabancıların yoğun ilgisi vardı. Geleneksel Türk kıyafetlerinin sergilendiği festivalde, 16,17.18 yüzyıllardan kalan Türk-İslam kültürüne ait parçalar sergilendi. Daha sonra müze içerisinde vatandaşların çevrelediği yerde, bayan mankenler eski Türk kıyafetlerinin tanıtımını yaptı. Mankenlerin, eski Türk kıyafetleri giyerek sahneye çıktıkları sırada yerli yabancı vatandaşlardan büyük alkış aldı.

Festivalin organizatörlerinden Nihat Ak, her yıl Türk kültürünü tanıtmak amacıyla çeşitli faaliyetler düzenlediklerini belirterek, festivalle ilgili şu görüşleri dile getirdi:

“Her yıl Türk müziği, sufi san'atı ile ilgili farklı aktiviteler düzenliyoruz. Kiliselerde ney ve darbuka dersleri de veriyoruz. Önümüzdeki günlerde ‘Def Festivali’ düzenleyeceğiz, bu festivale de yoğun ilgi var, özellikle Almanya’da Def Festivali büyük ilgi çekiyor. Ancak İngiltere’de böyle bir festival hiç yapılmadı, ilk kez bir Def Festivali düzenlenecek.”

Yabancıların oldukça ilgi gösterdiklerini de anlatan Nihat Ak, bu ilgiyi daha fazla reklâm yaparak arttırmak istediklerini söyledi. İngiliz okullarında darbuka dersleri verme projelerinin de olduğunu söyleyen Nihat Ak, gelen vatandaşların çoğunluğunun yabancı olduğunu belirtti.

Türklerden uzun yıllar darbuka ve ney dersi aldıktan sonra, Türk meslektaşlarıyla birlikte ders vermeye başlayan Bangladeş asıllı Halid Hakim ise daha önce davul çaldığını belirterek, “Kendimi daha sonra def ile birlikte darbuka da çalmak zorunda hissettim. Türk meslektaşlarım ile birlikte öğrendim bunu. Bizim daha önce davul ve darbuka işlerini yaptığımız bir çalışma yerimiz oldu.” diye konuştu.

İnsanların ilgi duyduklarını vurgulayan Halid Hakim, “İnsanlar, hangi seviyede olurlarsa olsunlar öğrenmeye geliyorlar. Çok sayıda kişi gelip öğrendi. Ancak en dikkat çekici olanı ise, gelenlerin çoğunun kadın olması” şeklinde konuştu.

09.08.2006


 

“Barış, kültürümüz olsun”

Ana teması ‘’Barış, Kültürümüz Olsun’’ olarak belirlenen Çanakkale Uluslararası 43. Troia Festivali, bugün başlıyor. Belediye Başkanlığı binası ile Cumhuriyet Meydanı arasında kortej yürüyüşüyle başlayacak festivalde, Anatole Sokak Oyuncuları’nın, ‘’Curcunabazlar’’ adlı oyunu sahneleyecek.

Festival faaliyetleri kapsamında, 10 Ağustosta Troia Antik Kenti’nde festivalin resmî açılışı yapılacak.

Slovakya, Gürcistan, Romanya, Ekvator, Bulgaristan, Polonya, Macaristan, Bosna Hersek, Hırvatistan ve Rusya’dan katılan halk oyunları ekiplerinin gösterilerinin yer alacağı festivalde, Zuhal Olcay-Bülent Ortaçgil, Sertab Erener de konser verecek.

Çeşitli sergilerin açılacağı ve tiyatro gösterilerinin sunulacağı festival, 16 Ağustosta sona erecek.

09.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004