Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Türkiye’nin işlemcisi Pardus 2007 karşınızda

Türkiye’nin işletim sistemi Pardus’un son kararlı sürümü olan Pardus 2007, bugün saat 11:00 itibariyle www.pardus.org.tr adresinden ücretsiz olarak indirilebilecek.

Pardus, 2003 yılı sonlarında başlatılan bir proje kapsamında TÜBİTAK UEKAE (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) bünyesinde geliştiriliyor. 15 kişilik deneyimli ve yetkin bir ekip eliyle geliştirilen Pardus’a destek veren çok sayıda gönüllü katkıcıdan oluşan bir topluluk da oluştu.

Pardus, Linux çekirdeği etrafında ve genellikle GPL (Genel Kamu Lisansı) ile özgürce dağıtılan uygulama yazılımlarından oluşan açık kaynak kodlu bir işletim sistemi. GPL’e göre Pardus’u dilediğiniz gibi istediğiniz sayıda makinede çalıştırabiliyor, kaynak koduna göz atıp, isterseniz özgürce değiştirebiliyor ve GPL lisansını değiştirmeden yeniden dağıtılabiliyor.

Özgür yazılımın kapalı kaynak kodlu yazılımlara göre birçok üstünlüğü bulunuyor. Bunların başında güvenlik geliyor. Açık kaynak kodlu yazılımlar, yapısı gereği geliştirilme sürecinden kullanılma aşamasına kadar on binlerce göz tarafından denetleniyor. Kötü niyetli bir programcı ya da kuruluş tarafından yerleştirilebilecek bir kod parçasının böyle bir ortamda gizlenmesi mümkün değil. Ayrıca, kaynağın açık olması sebebiyle muhtemel güvenlik açıkları hızla yamanabiliyor. Linux platformunun bir diğer üstünlüğü ise, bu ortamda virüs, truva atı, solucan, casus yazılım gibi tehlikelerin “yok denecek kadar” az olması...

Kaynak kodunun isteğe ve ihtiyaca göre özgürce değiştirilip, yeni amaçlara hizmet edecek şekilde uyarlanması da, yazılıma benzersiz bir esneklik kazandırıyor. Küresel Linux camiasıyla birlikte üretilen işletim sistemi, gerek lisanslama yöntemi ve gerekse bakım ve yönetim kolaylığı ile toplam sahip olma maliyetinde önemli tasarruf sağlıyor.

Pardus 2007: Tam

Pardus tek bir CD üzerinde geliyor, ortalama 25-30 dk. içerisinde bilgisayarınıza kuruluyor ve bir masaüstü kullanıcısının ihtiyaç duyacağı her türlü yazılımı da içeriyor. Bir diğer işletim sisteminde “ayrıca para ödeyerek” satın almak zorunda kalacağınız ofis, internet, çokluortam, oyun ve grafik uygulamalarının özgür alternatiflerini Pardus 2007 içinde barındırıyor. Pardus’u yüklediğinizde sisteminizde CD/DVD yazıcı, gelişmiş grafik/resim düzenleme aracı, görüntü/ses oynatıcıları ve çok sayıda oyun kurulu geliyor. Tüm bu yazılımlara ek olarak, Pardus depolarında bulunan ve sayıları her geçen gün artan 1300 kadar yazılım, kullanıcılara geniş bir uygulama yelpazesi sunuyor.

Pardus 2007: Yeni ve Yenilikçi

Pardus 2007, bir önceki Pardus 1.0 sürümüne göre çok sayıda yenilik içeriyor. Bunların bir kısmı küresel özgür yazılım camiası tarafından üretilen yazılımların güncellenmiş sürümleri. Bunun yanında Pardus proje ekibi tarafından geliştirilmiş Pardus teknolojileri de sistemi daha kolay ve kullanışlı hale getirmek için kullanılıyor.

Pardus’un yapılandırma çerçevesi ÇOMAR kullanılarak geliştirilen açılış sistemi sayesinde, Pardus yüklü ortalama bir bilgisayar, diğer işletim sistemlerine kıyasla “yarı zamanda” açılıyor. Yine ÇOMAR üzerine yapılanan ağ yöneticisi ile özellikle mobil ortamlarda ağ ayarlarınızı hızla ve kolay gerçekleştirilebiliyor.

Pardus paket sistemi PiSi sayesinde sistem güncellemeleriniz çok daha az yer kaplıyor ve sistem güncellemeleri internet üzerinden çok daha hızla indirilebiliyor. Güncelleme işini otomatikleştirmek için kullanışlı ve sevimli grafik arayüzü ile PiSi paket yöneticisi kullanılabiliyor.

Pardus’u diğer işletim sistemlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri Zemberek yazılımı ile gelen Türkçe yazım denetimi desteği. Ofis uygulamaları yanında masaüstünde yer alan hemen her uygulamada (internette gezinirken, e-posta yazarken, sohbet ederken...) Türkçe denetimi yapılabiliyor.

Pardus 2007: Türkçe ve Küresel

Pardus teknolojileri ve görsel arayüzleri ile Türkiye sınırlarını aşıp küresel Linux ve özgür yazılım camiasından da olumlu tepkiler alıyor. Türkçe’ye ek olarak İngilizce, Almanca, Hollandaca ve İspanyolca kurulabilen Pardus 2007, 60’ın üzerinde dili sorunsuz kullanabiliyor.

Pardus 2007 iş başında

Pardus 2007 masaüstünde bireysel kullanıcı için geliştirilmiş olmanın yanında kurumsal kullanıcılar için de son derece cazip bir alternatif. İlk ve şimdilik en önemli kurumsal kullanıcı olan MSB Askeralma Dairesi ve şubelerinde 2007 yılından başlayarak işletim sistemi olarak Pardus 2007 kullanılacak. Millî Savunma Bakanlığı tarafından geçen aylarda açılan ihalede kullanılacak “ana işletim sistemi” Pardus 2007 olarak belirlendi. Geçen haftalarda sözleşmesi imzalanan proje, 2007 yılı başında hayata geçecek.

ASAL, Ankara’daki merkezi ve Türkiye çapında tüm daire ve şubeleri için toplam 625 adet sunucu ve 4 bin 500 adet istemci bilgisayar alacak. ASAL sisteminde Pardus ekibi sürekli sahada olacak ve sistem kurulum ve desteği konusunda entegratör firma ve ASAL ile birlikte çalışacak. Bu uygulamadan elde edilen sonuçlar ASAL’ı izleyecek kamu kuruluşları ve şirketler için gerek kavramsal ve gerekse uygulama bazında bilgiler derlenmiş olacak.

Pardus sunucu pek yakında

ASAL projesinde de kullanılacak olan Pardus 2007 Sunucu sürümü için çalışmalar da son aşamaya gelmiş durumda. Özellikle kurumsal kullanıcılara hitap edecek sunucu sürümü 2007 yılının ilk çeyreğinde yayımlanacak. Pardus 2007 Sunucu sürümünün farklı sunucu platformlarında ve yazılım ürünleri ile sorunsuz çalışabilmesi için HP ve IBM gibi dünya devlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda firma ile ortak çalışmalar yürütülüyor.

18.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hürriyet’ten 28 Şubat haberciliğine devam

  Din şiddeti ve kötü davranışı önlüyor

  Talat: İngiltere söylüyor, ama yapmıyor

  Cumhurbaşkanı muhafazakâr olacak

  Yıldırım: ‘Askı’ ulaşım politikasını etkilemez

  Tehdit söylemleri en büyük tehdit

  Yabancı sermayeye Atatürk’lü savunma

  Bütçe maratonuna devam

  Jandarmanın helikopterlerini ASELSAN modernize edecek

  Diyanet, misyon ve vizyon yeniliyor

  Sezer, Mevlânâ’yı da ‘gönenç’le andı

  Emniyetin lojmanı TOKİ’den

  Kosovalı hacı adayları mukaddes yolculukta

  Siyasiler doğru bildiklerini cesurca savunabilmeli

  Türkiye’nin işlemcisi Pardus 2007 karşınızda

  Hayvanlar sıcaktan kaçıyor


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004