Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

İlâçta israf arttı

Ankara Ticaret Odası (ATO), Türkiye’de her yıl 500 milyon dolarlık ilâcın çöpe gittiğini bildirdi. ATO’nun hazırladığı ‘’İlâçta İsraf’’ raporuna göre, eczahanelerdeki ilâçların ortalama yüzde 7’si kullanım süresi dolduğu için çöpe atılıyor.

. Evlerde ise ilâçların yüzde 60’ının kutusu dahi açılmadan, kullanım tarihi sona eriyor.

Türkiye’de en fazla ilâç israfı antibiyotiklerde yaşanıyor. Antibiyotiklerin yüzde 44’ü çöpe gidiyor. Reçetesiz ilâç kullanımının yaygın olduğu ülkemizde, grip olanlar dahi antibiyotiğe sarılıyor. Antibiyotiğin yanlış kullanımı da, hem sağlığı tehdit ediyor hem de ekonomiye zarar veriyor.

ATO’nun raporuna göre, Türkiye’de devletin sağlığa ayırdığı bütçenin yüzde 80’ini, toplam sağlık giderlerinin de yarısını ilâç harcamaları oluşturuyor. Türkiye’de kişi başına ilâç tüketimi de hızla artıyor. 2003’te 60 dolar, 2004’te 79 dolar olan kişi başına yıllık ilâç tüketimi, 2005 yılında 93 dolara yükseldi.

2004 yılında üretici fiyatlarıyla 6 milyar YTL olan ilâç pazarının, 2005 yılında 9 milyar YTL’ye çıktığı da belirtilen rapora göre, eczahane pazarının tüketici fiyatlarıyla toplam cirosu ise 12 milyar YTL’ye ulaşıyor. Hastahanelerin ilâç harcamaları da, bu rakamın içinde yer almıyor. Tıp Kurumu, toplam ilâç harcamalarının, içinde bulunduğumuz yıl daha da artmasını bekliyor. Ülkemizde, en fazla antibiyotik, romatizma ilâcı ve ağrı kesicilere başvuruluyor. ATO Başkanı Sinan Aygün, rapora ilişkin değerlendirmesinde, ülkemizde ilâç tüketimiyle birlikte israfın da her geçen yıl arttığını belirtti.

/ ANKARA

04.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ekonomi test ediliyor

  Babacan: Yıl sonu enflasyonu belli değil

  Enflasyon hedeften sapıyor

  İlâçta israf arttı

  Tüzmen: 12 aylık ihracat 76,4 milyar dolara ulaştı

  MB Başkan Yardımcısı Yörükoğlu oldu

  Nema ödemeleri 8 Haziran’da

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004