Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

CIA’nın küresel örümcek ağı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından yayımlanan raporda, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA) terör zanlılarının yasa dışı transferi ve gözaltında tutulmaları için ‘’küresel örümcek ağı’’ kurduğu görüşü savunuldu.

AKPM’nin konuyu araştırmakla görevlendirdiği İsviçreli senatör Dick Marty tarafından hazırlanan ve dün Paris’te kamuoyuna açıklanacak raporda, ‘’CIA’nın bu konudaki insan hakları ihlallerinde, Avrupa Konseyi’nin 14 üye ülkesinin de çeşitli derecelerde sorumlu tutulabileceği’’ ifade edildi.

Raportöre göre, operasyonlara bir şekilde bulaşmış ülkelerin yer aldığı listede Türkiye ile birlikte, İsviçre, Bosna-Hersek, İngiltere, İtalya, Makedonya, Almanya, Polonya, Romanya, İspanya, Kıbrıs Rum kesimi, İrlanda, Portekiz, Yunanistan bulunuyor.

AKPM Hukuk İşleri Komisyonu toplantısında tartışılacak 67 sayfalık rapor, 27 Haziran tarihinde Strasbourg’da yapılacak genel kurul oturumunda ele alınacak. Romanya ve Polonya’da terör zanlılarının, daha sonra başka yerlere sevk edilmek için hava yoluyla getirildiği merkezlerin olabileceği ifade edilen raporda, bu konuda elde kesin delil bulunmamasına rağmen, eldeki bulguların bu şüpheleri ciddi biçimde desteklediği kaydedildi.

Romanya ve Polonya’da gizli gözaltı merkezleri olabileceği belirtilen raporda, Almanya, Türkiye, İspanya ve Kıbrıs Rum kesiminde terör zanlılarının yasadışı yollardan transferinde kullanılan uçakların uçuşuna izin verilmiş olabileceği savunuldu. İrlanda, İngiltere, Portekiz, Yunanistan ve İtalya’da ise bu operasyonlarda aktarma yapılmış olabileceği belirtildi.

Raporda, ‘’Bazı Avrupa ülkelerinin bu yasa dışı eylemlere katıldığı, bazılarının ise göz yumduğu açık’’ ifadesi kullanıldı. Marty, Avrupa ülkelerindeki hava trafik kontrolörlerini ve aralarında ABD’nin de bulunduğu bazı ülkelerdeki gizli servis çalışanlarının görüşlerini raporuna kaynak olarak gösterdi.

İsviçreli parlamenter, daha önceki raporlarında da ABD’yi gizli CIA operasyonları dolayısıyla sert biçimde eleştirmişti.

/ PARİS

08.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  CIA’nın küresel örümcek ağı

  CIA’nın suçuna Türkiye de ortak

  İsrail: Türkiye müttefikimiz

  Hamas: Tuzağa düşmeyiz

  Bush İran’dan memnun

  İtalya, Irak’ı terkediyor

  Somali, Afganistan ve Irak’a benzedi

  Lübnan'dan vize kolaylığı

  Bağdat morgunda 6 bin ceset

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004