Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Öğrenciler gelecekten kaygılı

Bağımsız Eğitimciler Sendikası’nın Eğitim Bileşenleri Araştırma Raporu’na göre, öğrenciler Türkiye’deki hayat kalitesinden memnun değil ve geleceklerini yurtdışında görüyorlar.

Sendikanın AR-GE Kurulunca, Ankara’da bin 855 ilköğretim, lise, üniversite öğrencisi ve üniversite mezununun katıldığı bir anket çalışması yapıldı. Araştırmaya katılanların yüzde 15’ini ilköğretim 5, 6, 7, 8. sınıf öğrencileri, yüzde 20’sini lise, yüzde 41’ini üniversite öğrencisi, yüzde 24’ünü de üniversite mezunları oluşturdu. Sendikanın yapılan bu anket çalışmasından elde ettiği verileri baz alarak hazırladığı öğrencilerin beklentilerini içeren rapora göre, araştırmaya katılan öğrencilerin büyük bir çoğunluğu Türkiye’deki hayat kalitesini düşük buluyor ve geleceklerini yurtdışında görüyor. Öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ülkelerin başında ise Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve ABD geliyor. Rapora göre, öğrencilerin yurtdışında yaşamak istemelerinin nedenlerinin başında, ekonomide yaşanan belirsizlik, gelir dağılımındaki uçurum, düşük ücret uygulaması, işsizlik, gelecek kaygısı, bürokratik uygulamalar ile devlete ve geleceklerine yönelik güvensizlik gibi faktörler yer aldı. Araştırmaya katılanların yüzde 55’i yurtdışında yaşamak isterken, yüzde 31’i ev, araba alacak ve iş kuracak kadar para kazanıp geri dönmek istediğini bildirdi. Yüzde 14’ü ise bu konuda kararsız olduğunu belirtti.

Araştırmaya katılanların yüzde 91’i yurtdışında yaşayan arkadaşlarının bu ülkeler hakkında anlattıkları, yüzde 93’ü çok daha özgür bir şekilde yaşama fırsatı bulabileceği düşüncesi, yüzde 74’ü, yurtdışı eğitiminin, Türkiye’ye geri dönülse dahi iş bulmayı kolaylaştıracağı düşüncesi, yüzde 68’i kendi ayaklarının üzerinde durma isteği, yüzde 89’u yaşam kalitesinin yüksek olması, yüzde 41’i eğitimde fırsat eşitliğinin olması, yüzde 35’i de yüksek öğrenimin sınavsız olması sebeplerinden dolayı yurtdışında yaşamak istediklerini bildirdiler. Bir bölümü ise yurtdışına gitme isteğini bir an önce iş hayatına atılma fırsatına bağladı. Bunların dışında yüzde 89’u gelecek kaygısından kurtulmak, yüzde

61’i yüksek ücretle iş bulmak, yüzde 57’si eğitim aldığı alanla ilgili iş bulmak, yüzde 52’si ekonomik istikrarsızlıktan ve krizlerden kurtulmak, yüzde 46’sı gelir dağılımındaki uçurumun verdiği rahatsızlıktan kurtulmak gibi sebepleri gerekçe gösterdi.

Rapora göre, sosyal ve bürokratik alanda yaşanan zorluklar da öğrencilerin çareyi yurtdışında aramalarına neden oluyor. Raporda, devletine güven duymayan gençliğin sayısının bir an önce önlem alınmasını gerektirecek düzeyde artığı ileri sürüldü.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, konuyla ilgili, ‘’Ülkemizin yarınlarını teslim etmek istediğimiz öğrencilerimizin ve gençlerimizin geleceklerini nerede aradıklarına ilişkin soruya verdikleri cevaplar ve gerekçeleri, yetkilileri bir an önce önlem alma doğrultusunda harekete geçirecek düzeydedir’’ dedi.

/ ANKARA

11.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Müzakereler sıkıntılı geçecek

  Avusturya: Rum engeli aşılacak

  Sorunlar olabilir, ama biz dostuz

  Gül: Ege, barış denizi olacak

  Yasağa karşı 60 hafta

  Darbelere çizgi darbesi

  Yetimler Yeni Asya’da

  Öğrenciler gelecekten kaygılı

  Mecburî hizmette mağduriyet yok

  Çetelerle kaosa sürükleniyoruz

  Arınç, Arnavutluk yolcusu

  Anketlerde parayı veren düdüğü çalıyor

  İki terörist ölü ele geçirildi

  Ağar, güvence verdi

  Din eğitiminin içi boşaltılıyor

  34 gazeteciye “Altın Yıl” ödülü

  Belediyeden turiste yardım

  Hakkari’de deprem paniği

  Öğrencilere hediye

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004