Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Guantanamo’da intihar skandalı

ABD’de yayımlanan New York Times gazetesindeki habere göre, Amerikan deniz piyadesi Robert Durand, ‘’Tutuklulardan biri, yatağını, hala uyuyormuş izlenimini verecek şekle getirmiş ve tavana kurutmak için astığı çarşafın arkasında intihar etmiş. Diğer ikisi de boyunlarını düğümlediklerini gardiyanlardan gizlemeye çalışmış’’ dedi.

Guantanamo’daki düzenlemeye göre, askeri gardiyanların her iki dakikada bir tutukluları kontrol ettiği hatırlatılan haberde, intihar olayından sonra, tutukluların nasıl bu kontrolden kurtulup intihar edebildikleri ve gardiyanların denetime rağmen cesetleri sebep bu kadar geç bulduğu konularının gündeme geldiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı, intihar eden iki Suudi Arabistanlı tutsağın Mani Şaman Türki El Habardi El Uteybi ve Yaser Telal El Zehrani olduğunu bildirdi. İntihar eden diğer kişinin adının Ali Abdullah Ahmed olduğu belirtilen açıklamada, bu kişinin milliyetine ilişkin bilgi verilmemişti, ancak Amerikan ordusu daha önce Guantanamo’da iki Suudi ve bir Yemenlinin intihar ettiğini açıklamıştı.

DERHAL KAPATILSIN

İsveç, ABD’nin terör zanlılarını tuttuğu Guantanamo Körfezi’ndeki tutukevi kampındaki 3 kişinin intiharının, burasının kapatılması, zanlıların yargı önüne çıkarılmaları ya da serbest bırakılmaları gerektiğini gösterdiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Jan Eliasson, Guantanamo’daki ölümleri trajik bir gelişme olarak niteleyerek, olayın Guantanamo tutsaklarının yargı önüne çıkarılmaları ya da serbest kalmalarına izin verilmesinin önemini ortaya koyduğunu kaydetti.

Eliasson, ABD’nin yüzlerce terör zanlısını haklarında resmî suçlama olmadan ve yargılamadan tuttuğu Guantanamo’daki tesisinin kapatılması gerektiğinin, aynı zamanda AB’nin ortak görüşü olduğunu da belirtti.

ESİRLER: UMUT YOK

Bu arada, daha önce Guantanamo’da tutulan eski 3 İngiliz tutsak da AP ajansına yaptığı açıklamada, Guantanamo’daki umudunu yitirmiş tutsakların, umutsuz olarak gördükleri durumdan kurtulmanın bir yolu olarak kendilerini öldürmeye çalıştıklarını, şehit olma arayışında olmadıklarını söyledi. Guantanamo’dayken dövülmesini protesto etmek için açlık grevi yapan eski tutsak Şefik Rasul (29), ‘’Guantanamo’da umut yok. Günden güne aklınızdan geçen tek şey, nasıl adalete kavuşacağınız ya da nasıl kendinizi öldüreceksiniz. Bu sizi tüketen umutsuzluk, şehit olma düşüncesi değil’’ diye konuştu.

KIZILHAÇ EKİP GÖNDERİYOR

ABD’nin Küba’daki üssü Guantanamo’da bulunan tutukevinde 3 kişinin intihar etmesinin ardından Uluslararası Kızılhaç Örgütü, ekip göndereceğini açıkladı. Kızılhaç sözcüsü Vincent Lusser, ‘’Ekibimiz bu hafta Guantanamo’yu ziyaret edecek’’ dedi ve ziyaretin geçmişte yaptıklarına benzer normal bir prosedür dahilinde yer aldığını, ölüm nedenlerini araştırmak için resmi soruşturmanın söz konusunu olmadığını kaydetti. İntiharlardan Cumartesi günü haberdar edildiklerini ifade eden sözcü, iki Suudi ve bir Yemenlinin ailelerinin olayın intihar olduğuna inanmadığını belirtti.

Lusser, ‘’Ölümlere üzüldük ve Amerikalı yetkililere bu ölümlerden ve Guantanamo’daki tutukluların içinde bulundukları belirsizlikten ciddi kaygı duyduğumuzu ilettik. İnsanların kendilerini neyin beklediğini bilmemeleri daha fazla strese neden oluyor’’ dedi.

/ WASHINGTON

13.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Guantanamo’da intihar skandalı

  Kosova görüşmeleri bir ay sonra

  İsrail halkı açlık grevinde

  İsrail’e 7 füze fırlatıldı

  Filistin meclisi acilen toplanıyor

  Bağdat’ta bombalı saldırı

  Irak’taki asker sayısı azalacak

  Haniye-Abbas yine görüştü

  Olmert, destek için İngiltere’de

  Bakuba’da intihar saldırısı 8 ölü

  Saddam'ın kardeşi duruşmadan atıldı

  Terörle mücadele tehlikeli şaşırtmaca

  AB’ye İsrail’in insan haklarını ihlâlini inceleme çağrısı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004