Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

TMK yetmez, PSK da verelim!

Hafta boyunca İran’da idim. Buradan ayrılırken TMK’yı konuşuyorduk, döndük Polis Selahiyet Kanunu yasa taslağı ile ilgili bilgi notunu buldum masamda.

AB’ye insan hakları konusunda iyileştirme sözü ver, gel bunları yap!

Olacak şey değil. Birileri bu iktidarla mı dalga geçiyor, yoksa iktidar bizimle mi dalga geçiyor?

Tam da, bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu örneğine benziyor..

Bu nasıl bir insan hakları aşkı, bu nasıl faşist bir siyaset anlayışı?.

“Tavşana kaç, tazıya tut” politikası. Bana “özgürsün, konuş,” polise “sustur, yakala, bastır” emri.

Görünen o ki, bir merkez, yeni TCK’da kaybettiği mevzileri geri kazanmak için kapsamlı bir çalışma yapmış. Hatta bu vesile ile daha fazlasını elde etmek isteyen bir tertip içinde bir dizi çalışma yapmış.

TCK değişti, TMK buna uydurulacak ya, TCK’da kaşıkla verileni, kepçeyle geri alacaklar. O da yetmez, bu taleplerinin bir bölümünü de polis ve jandarmanın yetkilerini artıran yeni düzenlemeye koyacaklar. O da yetmez; “iç hizmet yönetmeliği” ile, tüzüklerle, genelgeler, kararnamelerle bu işi bitirecekler..

Peki iktidar bu oyunun neresinde? işte onu anlamak zor.

İktidar, bürokratik oligarşinin oyununa geliyor olabilir mi?

Bu mümkün! Peki o zaman iktidar, her fırsatta şikâyet ettiği bürokratik oligarşinin, oligarkların önlerine koydukları teklifleri, tasarıları, niçin ince eleyip, sık dokumadan Meclis’e sevk ediyor? Niye o çevrelerin oyununa âlet oluyor, kazdıkları tuzaklara düşüyor? işte bunu anlamak mümkün değil.

Bu işi Bakanlar Kuruluna gelmeden önce, ya da Bakanlar Kurulunda ciddi bir şekilde çözebilirler, iş Meclise intikal edince, hem toplumda gerginlik oluşuyor, hem muhalefetin eline koz verilmiş oluyor.

Hükümetin bu siyaset yapma, yasa çıkartma işini anlamış değilim. Hem kendilerini zor durumda bırakıyorlar, hem parlamentonun saygınlığına gölge düşürülmüş oluyor.

Ankara taktik savaşlarına teslim olmuş durumda. Mevzi kapacaklar, oyuna getirecekler, zaman kazanacaklar.. İktidar, öyle anlaşılıyor ki, TMK konusunu Meclis tatilinden sonra ele almakta kararlı. Ama bu erteleme için CHP üzerinden bir siyaset yürütüyor. Meclis’in tatile girmesini erteleme taktiğine başvuruyor. Güya AKP çalışalım diyor da, CHP destek vermemiş olacak. O zaman da CHP’nin TMK konusunda ne kadar samimi olduğu ortaya çıkacak!

Türkiye’de siyaset işte böyle yapılıyor..

Düşünebiliyor musunuz; TMK’yı çıkartacaklar, sonra da Ekim’e kadar insan haklarında iyileştirme için yeni bir paketi Meclis’e sevk edecekler ve şimdi yaptıkları düzenlemeleri bir daha değiştirecekler.

Yeni yasaya göre açılacak davalar daha sonuçlanmadan yasalar bir daha değişecek.. Ardından Anayasa Mahkemesi’ne gidecek birçok dava. Türkiye ağır tazminatlar ödemeye mahkûm olacak.. Ya da AİHM’e, yeniden yargılama.. Bu arada içeride yatanların açacakları tazminat davaları.. Yeniden yasa değişikliği...

Yasama, yürütme, yargı bu kadar oyuncak edilmez ki. Vatandaş perişan olacakmış kimin umurunda! İktidar ve muhalefeti ile siyaset saygınlığını yitirmez mi, bu durumda? •

Keşke Meclis hemen tatile girse.. Keşke bazı işleri bu kadar aceleye getirmeseler..

Evet, biliyorum; bazı şeylerin bir dakika bile ertelenmeye tahammülü yok, ama aceleye degetirilmemeli. O zaman, ertelemeden kaynaklanan durumdan daha vahim durumlarla karşı karşıya kalıyoruz..

İktidar böyle yaparsa bürokrasi ne yapmaz ki?

İktidarın, işin ciddiyetine ve inandırıcılığına gölge düşürecek davranışlardan kaçınması gerek.. Bu işlerin kolay olmadığını biliyorum. Denge siyasetinin önemini de... Ama bu tür taktik savaşları, bazan keskin sirke misali küpüne zarar verir. Beklenen faydayı sağlamak yerine riski artırır.. Kolaylaştırmaz, zorlaştırır. En azından stres artırıcı, kuşku doğurucu, güven zedeleyici davranışlardan kaçınılması gerek.

Avrupa’ya gidip öyle deyip, burada gelip böyle yapmak olmaz.. Bu, halkı kendi politikacılarına karşı AB’nin kucağına itmek anlamına gelir.. Sanki, neredeyse bu iktidarın yaptığı bazı iyileştirmeleri istemeyerek AB’nin zoru ile, gönülsüz şekilde yaptığı gibi bir anlam çıkacak..

Lütfen dikkat! Fazla naz aşık usandırır.

Vakit, 16 Haziran 2006

Abdurrahman DİLİPAK

17.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  AKP’de AB isteksizliği

  Zerkavi, Hadisa katliamını örten bir örtü mü?

  TMK yetmez, PSK da verelim!

  Terör rantı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004