Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Ahmedinejad: Nükleer silâh peşinde değiliz

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Tahran yönetimini nükleer planından vazgeçirmek amacıyla sunulan tavsiye paketini ‘’ileriye atılan bir adım’’ olarak değerlendirdi. Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesine katılmak için geldiği Çin’in Şanghay şehrinde basın toplantısı düzenleyen Ahmedinejad, ilgililere paketi dikkatlice incelemeleri talimatı verdiğini ve uygun bir zamanda cevap vereceklerini belirtti.

İran lideri, Çin Cumhurbaşkanı Hu Cintao ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmeler hakkında detaylı bilgi veremeyeceğini, ancak birçok konuda bu ülkelerle benzer, hatta aynı görüşleri savunduklarını kaydetti. BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri olan Çin ve Rusya, nükleer sorunda İran’a yaptırım uygulanması yerine sorunun diyalog yoluyla çözülmesinde ısrar ediyorlar.

YAPTIRIMI LİTERATÜRDEN ÇIKARMALIYIZ

Mahmud Ahmedinejad, bir ülkeye baskı yapmak için yaptırım uygulanmaması gerektiğini savunarak, ‘’ülkelere baskı yapmak veya bir sonuç almanın yolunun yaptırım olmaması gerektiğini’’ ifade etti. İran lideri, ‘’yaptırım kelimesini literatürden çıkarmamız gerektiğine inanıyorum’’ diye konuştu. Ahmedinejad, dayatılan ve ayrımcılığa dayalı olan bir barışın kalıcı olamayacağını belirtti. Mahmud Ahmedinejad, İsrail’in nükleer kapasitesiyle ilgili soru üzerine, İran’ın kendini savunacak güce sahip olduğunu söyleyerek, ‘’İran İslâm Cumhuriyeti, gücünü kendini savunmak için geliştiriyor’’ diye konuştu. Soykırımla ilgili bir soru üzerine de Ahmedinejad, ‘’Yahudiler, Hıristiyanlar ve Müslümanlar arasında bir fark olmadığını’’ ifade ederek, ‘’Hepsinin saygınlığı ve saygı görme hakkı vardır’’ dedi.

/ ŞANGHAY

17.06.2006


 

Gazze katliâmından İsrail ordusu sorumlu

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), 9 Haziran’da Gazze sahilinde piknik yapan sivillerin ölümüne yol açan bombalama operasyonunu kimin yaptığı sorusuna, “İsrail ordusu” yanıtını verdi.

İsrail Ordusu, 7 sivilin öldüğü olay sonrasında kendi içinde bir araştırma komitesi kurmuş ve araştırma sonrasında olayla İsrail Ordusu’nun attığı füzelerin ilgisi olmadığı öne sürmüştü. İsrail Ordusu o gün 6 tane füze atıldığını, ancak bunların olayla aynı saatte patlamadığını ileri sürmüştü. Olayı araştıran İnsan Hakları İzleme Örgütü ise tam aksini söylüyor. Örgüte göre, olaydan yüzde yüz İsrail ordusu sorumlu ve iddia edildiği gibi zamanlama hatası da yok. Örgüt bugün yayınladığı raporda, ordunun kullandığı füzelerin patlama saatleriyle olayın aynı anda olduğunu belirtiyor. Yaşanan olay sonrasında Hamas, 16 aylık ateşkesi sona erdirerek İsrail’e Kassam füzeleri atmaya başlamıştı. Saldırı sonrasında İsrail, Hamas liderlerine tehditler yollayarak saldırıları biran evvel durdurmalarını istemiş, aksi takdirde liderlere yönelik suikast eylemleri düzenleneceğini açıklamıştı. Tüm bu gerginliğin ortasında Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas da, Hamas ile İsrail’in tanınması konusunda anlaşmaya varmaya çalışıyor. Abbas, 26 Temmuz’da yapılacağını açıkladığı referandum öncesinde siyasi partileri bir çatı altında anlaştırma çabası içinde.

/ KUDÜS

17.06.2006


 

Talat: Gelen ağam, giden paşam değil

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye’de olası iktidar değişikliğinde, kendisinin politika değişikliğine zorlanması ve esnekliğinin sınırının aşılması halinde ‘’bu işte olmayacağını’’ söyledi.

Cumhurbaşkanı Talat, ‘’Ben prensipsiz, ilkesiz bir politika gütmem. Benim politikam budur. Bu politikayı değiştirmeye zorlanırsam o zaman esnekliğimin sınırını aştığı anda ben bu işte olmam. ‘Gelen ağam, giden paşam’ gibi bir politika gütmem ben. Ama böyle bir ihtimal de görmüyorum’’ dedi.

Bayrak Televizyonu’nda (BRT) katıldığı programda soruları cevaplandıran Talat, ‘’Türkiye’de olası iktidar değişikliğinde Avrupa Birliği (AB) ve Kıbrıs konularında vizyon değişikliği olması halinde tavrınız ne olur?’’ sorusuna karşılık özetle şunları söyledi:

‘’Ne olacağını görmek lâzım. Türkiye’nin AB dışında bir vizyonu olabileceğini düşünmüyorum. Geçmişte ona uygun davranmamış olsa bile, Türkiye’nin geçmişteki vizyonu da AB idi. Türkiye hiçbir zaman AB’den vazgeçmedi. Türkiye’nin bir vizyon değişikliğine gideceğin öngörmüyorum, öyle bir şey mümkün değil, boşuna nefes tüketmeye de gerek yok.’’ Cumhurbaşkanı Talat, ‘’(Türkiye’de) İktidarlar değişse bile ben o iktidarla bu vizyon çerçevesinde çalışırım noktasında mısınız?’’ sorusuna ise şu karşılığı verdi: ‘’Bilmiyorum, öyle bir iddiam yok. Ben prensipsiz, ilkesiz bir politika gütmem. Benim politikam budur. Bu politikayı değiştirmeye zorlanırsam o zaman esnekliğimin sınırını aştığı anda ben bu işte olmam. ‘Gelen ağam, giden paşam’ gibi bir politika gütmem ben. Ama böyle bir ihtimal de görmüyorum.’’ Talat, Türk hükümeti ile diyalog içinde olduklarını dile getirdi.‘’Kıbrıs sorunu devam ettiği sürece Türkiye’nin AB süreci sorunlu olacaktır’’ diyen Talat, Türkiye’nin AB sürecinde Kıbrıs sorununun engel olmaması için, sorunun çözümü yönünde mutlaka diyaloğun başlaması gerektiğini kaydetti.

/ LEFKOŞA

17.06.2006


 

Gecekondulaşma dünyanın sorunu

Gerekli önlemler alınmazsa dünya genelinde gecekonduda yaşayanların sayısının 2020 yılında yaklaşık 1,4 milyarı bulacağı bildirildi.

BM İnsan Yerleşimleri Programı (UNHABİTAT)’nın yayınladığı 204 sayfalık raporda, dünyada şu anda 1 milyar kişinin gecekondularda yaşadığı, şehirlerin nüfusu hızla arttığı için gecekonduda yaşayanların sayısının da gelişmekte olan ülkelerin tümünde artmasının beklendiği belirtildi. Raporda, dünyada gecekonduda yaşayanların nüfusunun 2020’ye kadar her yıl 27 milyon artacağı da kaydedildi.İnsanlık tarihinde ilk kez gelecek yıl dünya nüfusunun yarısının şehirlerde yaşıyor olacağı kaydedilen raporda, bu nedenle gecekonduda yaşayanların sayısının daha da önemli hale geldiği belirtildi.

/ CENEVRE

17.06.2006


 

İşgalin süresi uzadı

BM Güvenlik Konseyi, yeni kurulan Irak hükümetinin isteği üzerine, ABD liderliğindeki uluslar arası koalisyon askerlerinin Irak’ta kalma sürelerini yıl sonuna kadar uzattı.

BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan toplantıda, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ABD’nin BM Büyükelçisi John Bolton ve BM Genel Sekreter Yardımcısı Angela Kane’in konuşmalarından sonra, yabancı askerlerin yıl sonuna kadar Irak’ta kalmasına karar verildi. Konsey Kasım 2005’de, yabancı askerlerin Irak’ta kalma süresini 2006 sonuna kadar uzatmaya karar vermiş, ancak kararın 15 Haziran’da gözden geçirilmesini istemişti.

Konsey Kasım’da aldığı kararda, Irak hükümetinin istemesi durumunda, yabancı askerlerin Irak’taki görev sürelerinin Konsey karafından her an bitirilebileceğine işaret etmişti.

/ NEW YORK

17.06.2006


 

Beyaz Saray’da 2 bin 500 şoku

Beyaz Saray, Irak’ta işgalin başladığı tarihten bu yana ölen Amerikan askerlerinin sayısının 2 bin 500’e ulaşmasının “üzücü bir çıta noktası’’ olduğunu bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow, ABD Başkanı George Bush’un bu askerlerin “bir hiç uğruna ölmediklerini’’ düşündüğünü belirtti. Bu arada, Temsilciler Meclisi’nde bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Irak’ta işgalin başladığı tarihten bu yana ölen Amerikan askerlerinin sayısının 2 bin 500’e ulaştığını, Irak’ta 2003 yılı Mart ayından beri 18 bin 490 Amerikan askerinin de yaralandığını açıklamıştı.

/ WASHINGTON

17.06.2006


 

İsrail uçakla vurdu

İsrail savaş uçağı, Gazze sınırına bomba koyan üç Filistinli direnişçiyi bomba atarak öldürdü.

İsrail ordusunca yapılan açıklamaya göre, Gazze’de Kissufim geçiş kapısına bomba yerleştirdikleri belirlenen Filistinli direşçilere operasyon düzenlendi. Operasyon, hava karardıktan sonra yapıldı.

/ KUDÜS

17.06.2006


 

Camide intihar: 10 ölü

Irak’ın başşehri Bağdat’ta bir Şiî camisine düzenlenen saldırıda ilk belirlemelere göre 10 kişinin öldüğü, 25’inin yaralandığı bildirildi.

Polis, saldırının Buratha camisinin içinde, Cuma namazından önce düzenlendiğini açıkladı.

Bağdat’ın kuzeyindeki Buratha camisinde 7 Nisanda kadın kılığında 3 intihar eylemcisi tarafından düzenlenen saldırıda 70 dolayında kişi hayatını kaybetmişti.

/ BAĞDAT

17.06.2006


 

Hamaslı vekilin aracına silâhlı saldırı

Batı Şeria’nın Cenin şehrinde silâhlı Filistinliler, Hamaslı bir milletvekilinin aracını delik deşik etti. Milletvekili Halid Said, uykudayken gece yarısından sonra silâh seslerini duyduğunu, ne olduğunu anlamak için dışarı çıktığında aracında 12 kurşun deliği bulduğunu söyledi.

Said, derhal polisi ve güvenlik güçlerini çağırdığını, ancak hiç kimsenin gelmediğini belirtti. Saldırının sorumluluğunuysa üslenen olmadı, ancak Hamas ve rakibi El Fetih’in iktidar mücadelesi son haftalarda şiddet olaylarına dönüşmüştü. Cenin de El Fetih yanlısı El Aksa Şehitleri Tugayı’nın kalesi olarak biliniyor.

/ CENİN

17.06.2006


 

Afganistan’da kanlı çatışma: 40 ölü

Afganistan’da koalisyon güçleri terörist hedeflere yönelik operasyon düzenledi.

ABD liderliğindeki koalisyon gücü tarafından dağlık alanlarda yapılan hava destekli operasyonda en az 40 kişinin öldüğü bildirildi. Paktika bölgesinde başlayan çatışmalarda, teröristlerin büyük kayıp vermesine rağmen, koalisyon gücünden sadece 1 kişinin yaralandığı belirtilirken, kara kuvvetlerinde görev yapan yaralının ilk hücum sırasında vurulduğu açıklandı.

/ KABİL

17.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004