Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Mezarda emeklilik yürürlükte

‘’Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’’, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlandı. 1 Ocak 2007’den sonra sigortalı olan kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 9 bin gün prim ödemiş olmaları şartıyla yaşlılık aylığından yararlanabilecek. Emeklilik yaşı 2048’de kadın ve erkek için 65 olacak.

Yürürlük tarihi 1 Ocak 2007 olarak belirlenen yasaya göre, yüksek öğrenim görmüş 25 yaşından büyük kız çocukları, kendisine bakmakla yükümlü kişinin sağlık sigortasından yararlanamayacak. Çalışanlar, köy mahalle muhtarları, kendi hesabına bağımsız çalışanlar, kamu idarelerinde çalışanlar sigortalı sayılacak. Polislerin, akademide geçen başarılı eğitim süreleri, sigortalılık süresine eklenecek.

Kişiler, adına prim ödensin veya ödenmesin 18 yaşına kadar sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanabilecek. Sigortalıların tescili ve diğer işlemlerinde, sigorta sicil numarası olarak TC kimlik numarası kullanılacak. Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması sebebiyle sigortalı erkeğe, çocuğun yaşaması şartıyla doğumdan sonraki 6 ay süresince her ay, doğum tarihinde geçerli asgari ücretin üçte biri tutarında emzirme yardımı verilecek. Çalışma gücünün en az yüzde 60’ını iş kazası veya meslek hastalığı sonucu kaybettiği tespit edilen sigortalı, malullük sigortası bakımından malul sayılacak. Ancak sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün yüzde 60’ını kaybettiği tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya arızası sebebiyle malullük aylığından yararlanamayacak.

Malullük aylığı bağlanabilmesi için sigortalının en az 10 yıldan beri sigortalı olması, 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin bildirilmiş olması gerekecek. Malullük aylığı, prim ödeme gün sayısı 9 bin günden az olan sigortalılar için 9 bin gün üzerinden, 9 bin gün ve daha fazla olanlar için ise toplam prim ödeme gün sayısı üzerinden hesaplanacak. Sigortalı, başka birinin sürekli bakımına muhtaçsa, tespit edilen aylık bağlama oranı 10 puan artırılacak. Kanun yürürlüğe girdikten sonra sigortalı sayılacak olanlar, kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 9 bin günlük malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmaları şartıyla yaşlılık aylığından yararlanabilecek.

Sezer Anayasa Mahkemesine başvuracak

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, veto etmesine karşın ikinci kez çıkarıldığı için onaylamak zorunda kaldığı yasanın bazı maddelerininin iptali için iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağını açıkladı.

/ ANKARA

17.06.2006


 

82 bin emekliye ek ödeme

Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü, 5473 Sayılı Kanun uyarınca MİT ve Emniyet Hizmetleri ile çarşı ve mahalle bekçisi kadrolarından emekli aylığı alanlara, 100 YTL ek ödemede bulunuyor.

Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Kanun uyarınca, Sandıktan MİT ve Emniyet hizmetleri ile bekçi kadrosu unvanıyla emekli aylığı alanlara 1 Nisan 2004 tarihinden itibaren aylıklarıyla birlikte 100 YTL ilâve ödeme yapılmaya başlandı. Bunlardan ölenlerin aylığa müstahak dul ve yetimlerine de, 100 YTL’nin aylık bağlama oranına isabet eden miktarı kadar ayrıca ödemede bulunuluyor. Halen sosyal güvenlik destek primi ödemek suretiyle çalışanlar dahil, herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi çalışanlar, bu ödemeden yararlanamıyor.

Emekli Sandığı, Kanun kapsamına giren 82 bin kişinin adreslerine konuyla ilgili bir yazı ve beyanname göndererek, bu kişilerin durumlarına ilişkin beyanda bulunmalarını istedi. Bugüne kadar ek ödeme için beyanda bulunan 17 bin 836 kişinin işlemleri de tamamlandı.

/ ANKARA

17.06.2006


 

Neden en fazla biz etkilendik?

İstanbul Sanayi Forumu ismiyle düzenlenen, Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nın açılışında konuşan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük yaşanan küresel dalgalanmada en fazla değer kaybının YTL’de ortaya çıktağının gözden kaçırılmaması gerektiğini belirterek “Neden en çok bizim ekonomimizin etkilendiğini, nerede, neyin eksik olduğunu mutlaka sorgulamak zorundayız” dedi.

Yaşananları sadece dış etkilere bağlamanın çözüm sağlamayacağını da belirten Küçük, “Son gelişmeler, yüksek cari açığın ne gibi riskler barındırdığını, global rüzgarlar tersine döndüğü anda ekonomiye ne gibi yükler getirebilecegini göstermiştir” değerlendirmesini yaptı.

/ İSTANBUL

17.06.2006


 

Çevirmeli internette yüzde 15 indirim

Türk Telekom, dial up (çevirmeli) internet bağlantı ücretlerinde yüzde 15 oranında indirim yaptı. İndirim önceki günde itibaren geçerli olacak.

Telekom Genel Müdürü Paul Doany, bu uygulamanın yeni tarifelerin bir başlangıcı olacağını vurguladı. Özelleştirme bedelinin erken ödenmesi konusundaki soruyu da cevaplayan Doany, “Şu andaki durum 3 ay öncekine göre biraz daha farklı. Tamamını ödeyebiliriz, kısmi de ödeme yapabiliriz. Görüşmeler devam ediyor’’ dedi.

/ ANKARA

17.06.2006


 

Gelir vergisine de ‘tek çatı’

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun TBMM’de yasalaşmasının ardından, Gelir Vergisi Kanunu’nun yeniden düzenlenmesine dönük çalışmalara da hız verildi.

Gelir ve kurumlar vergisinin, ‘’Kazanç vergisi’’ olarak tek çatı altında toplanması da değerlendiriliyor.

/ ANKARA

17.06.2006


 

Biçerdöverler İç Anadolu yolunda

Çukurova’da hububat hasadının büyük ölçüde tamamlanması sebebiyle biçerdöverler, hasada yeni başlanan İç Anadolu Bölgesi’ne götürülüyor.

Karayoluna çıkışları yasaklanan biçerdöverler, kamyonlara göre daha ucuz olan demiryolu ile sevkıyat için uzun kuyruklar oluştururken, Adana Garı’nda günlerce beklemek zorunda kaldıklarını ifade eden sürücüler ve işletmeciler, yetkililerin ilgi göstermediğini ileri sürüyorlar.

/ ADANA

17.06.2006


 

Mayıs’ta kapasite yüzde 82.7

Kapasite kullanım oranı Mayıs ayında beklentiler doğrultusunda yüzde 82.7 oldu. Kapasite kullanımı en yüksek sektör ise, yüzde 93,8 ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aylık İmalat Sanayi Eğilim Anketi Mayıs ayı sonuçlarını açıkladı. Buna göre, 2005 yılı Mayıs ayında yüzde 81,3 olan üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanım oranı, bu yılın Mayıs ayında yüzde 82,7 olarak hesaplandı. Kapasite kullanım oranı devlet sektöründe yüzde 90,4, özel sektörde ise yüzde 81,4 oldu. Geçen yılın aynı döneminde kapasite kullanım oranları kamuda yüzde 86,3, özel sektörde yüzde 80 olarak belirlenmişti. TUİK verilerine göre, Mayıs ayında, işyerlerinin, tam kapasite ile çalışmamasında talep yetersizliği ilk sırada yer aldı. Hammadde yetersizliği, malî imkânsızlıklar; işçilerle ilgili meseleler ve enerji yetersizliği diğer sebebler olarak sıralandı.

/ ANKARA

17.06.2006


 

Kredi kartı ödemesinde yorum farkı

Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nun geçici maddesi, kredi kartları asgari ödeme tutarının, yürürlük tarihinden itibaren “6 ay yüzde 10” uygulanmasını öngörürken, bazı bankaların oranları “kademeli” erken artırdığı gözleniyor.

1 Mart’ta çıkan yasa, kredi kartı asgari ödeme tutarının, dönem borcunun yüzde 20’sinden aşağı olamayacağını öngörüyor. Ancak geçici maddeyle bu oranın, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren “6 ay süreyle” yüzde 10 olarak uygulanması gerekiyor. Yasadaki bu hükme karşılık bazı bankalar, kredi kartı asgarî ödeme tutarını kademeli artırmaya başladılar.

Öte yandan bir diğer yorum farkı da, yürürlük tarihinde ortaya çıkıyor. Yasa 1 Mart 2006’da yürürlüğe girmesine karşılık, bir bankanın yüzde 20’lik orana geçiş tarihini 1 Eylül yerine 22 Ağustos olarak belirleyerek, yasanın TBMM’de kabul edildiği 23 Şubat tarihini dikkate aldığı gözleniyor.

/ ANKARA

17.06.2006


 

Bank Asya’dan 3 yeni şube

Bank Asya, Haziran ayında hizmete giren yeni şubeleriyle yurt genelindeki şube sayısını 80’e yükseltti.

Bank Asya’dan yapılan açıklamaya göre, banka, Karabük, Kavacık ve İstoç şubeleriyle birlikte şube sayısını 80’e çıkardı. Bank Asya Genel Müdürü Ünal Kabaca, son altı ayda 10 yeni şube açarak 2006’nın ilk yarısı için hedefledikleri şube sayısına ulaştıklarını belirtti. Bank Asya’nın onuncu kuruluş yılı olan 2006’da, halka arzlarını başarılı bir şekilde tamamladıklarını aktaran Ünal Kabaca, müşteri odaklı hizmet yaklaşımıyla bugünlere geldiklerini, kârlılık ve büyüklük anlamında belli bir seviyeye ulaştıklarını kaydetti. Kabaca, hedeflerinin hız ve kaliteyi daha da artırmak olduğunu belirterek, şubeleşme çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini bildirdi.

YENİ ASYA / İSTANBUL

17.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004