Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Bir İstanbul masalı

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, “Masal Masal İstanbul, 23 Masal 23 Eser” Projesini hayata geçirdi. İstanbul’da yaşayan, fakat yaşadığı şehri belki de hiç tanımayan çocuklara İstanbul’u tanıtmak ve yaşatmak amacıyla gerçekleştirilen “Masal Masal İstanbul, 23 Masal, 23 Eser” projesinin tanıtımı için Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda coşkulu bir program düzenlendi.

Programa Büyük Şehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey ile çevre okulların öğretmen ve öğrencileri katıldı.

‘Bu masal burada bitmiyor’

Programa katılan İl Millî Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, projede emeği geçenlere teşekkür ederek, çocuklara şöyle seslendi: “Bu masal kitaplarıyla sizler İstanbul’u tanıyacaksınız. İstanbul’un masallarıyla büyük rüyalar göreceksiniz, büyük düşünüp, büyük hayaller kuracak, bu hayallerinizi gerçekleştireceksiniz. Bu masal burda bitmiyor.”

23 masal da İstanbul’a dair

“Masal Masal İstanbul, 23 Masal, 23 Eser” Projesi’nin mimarı Büyük Şehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, İstanbul’un 2010’da Avrupa Kültür Başşehri olacağını hatırlatarak, bu çervede yapılan kültür altyapı çalışmalarından biri olan projenin, çocukların yaşadıkları şehri, sahip oldukları kültürü ve değerleri daha iyi tanımaları ve sevmeleri açısından önemine dikkati çekti. Topbaş şöyle konuştu: “İstanbul birçok sanatçıya ilham verdi. Binlerce yıldır doğuyu ve batıyı buluşturdu. Ancak bu kentin içinde yaşayan birçoğumuz bu değerlerin farkında değiliz. Bunun için İstanbul’da doğmuş, büyümüş bu şehirde yaşayan insanlarımız ve çocuklarımız bu şehri daha iyi tanısınlar istedik. Bu şehrin özellikleri, 23 masala sığmayacak kadar çok. Ama en azından çok önemli 23 eserimizi “Masal Masal İstanbul” içine sokmaya çalıştık.”

‘Masalı olmayanın geleceği olmaz’

“Masallarımız hayallerimizi, ufuklarımızı genişleten önemli olgulardır. Masalı olmayanın geleceği olmaz” diyen Topbaş, bu projeyle sahip olduğumuz 2010 Avrupa Kültür Başşehri İstanbul’un değerlerinin hafızlara yerleşmesini amaçlayarak, 23 eserimizi sizlere masal tadında anlatmaya çalıştık. Bu konuda yapılacak çalışmalar için tüm müdür ve öğretmenlerimizden yardım bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“Masal Masal İstanbul, 23 Masal, 23 Eser” Projesi’nde yer alan masallardan ilki, Ahmet Tezcan’ın kaleme aldığı “Kız Kulesi.” İlk eser düzenlenen proje tanıtım toplantısında çocuklara dağıtıldı. Kitabın illüstrasyonları M. Faruk Kutlu’ya ait.

İstanbul’u eğlenceli, anlamlı ve öğretici bir şekilde masallaştırarak anlatmayı hedefleyen projede yer alacak diğer eserler ise: “Adalar, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Fenerler, Topkapı Sarayı, Camiler, Ünlü Çeşmeler, Galata Köprüsü, Hisarlar, Beyazıt Kulesi, Çemberlitaş, Dolmabahçe Sarayı, Galata Kulesi, Sultanahmet Meydanı, Beyoğlu-Tünel, İstiklal Caddesi, Yerebatan Sarnıcı, Sirkeci ve Haydarpaşa Garları, Kapalı Çarşı ve Mısır Çarşısı.

Kitaplar, 2006-2007 Eğitim Öğretim Yılı başlangıcında ilköğretim okullarının tüm sınıflarına dağıtılacak. Masal kitaplarından oluşan sette ayrıca, oyun bilgi kartları, projeye ait yapboz, projenin kahramanına ait poster, haritalar ve Kız Kulesi’ne ait biblolar da olacak.

İstanbullu çocukların artık kulübü var

Çocuklar proje kapsamında, www.masalmasalistanbul.com internet sitesine girerek oyun oynayabilecek, masallarda verilen bilgileri bulabilecekler. Ayrıca çocukların sosyal aktivitelerini arttırabilmeleri, yeni arkadaşlıklar kurup bilgi paylaşımında bulunabilmeleri için “İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Çocuk Kulübü’ kuruldu. Bütün çocuklar bu kulübe üye olabilirler.

Canan KARAKAŞ / İSTANBUL

17.06.2006


 

Radyo Onbeş’ten “Ustalara Saygı”

Radyo Onbeş’in “Ustalara Saygı” gecesi Cevahir Otel’de gerçekleştirildi. Gecede konuşan Semerkant Şirketler Topluluğu Başkanı Feyzullah Akben, ulusal radyolar arasında ilk beşte olduklarını kaydederek, “Ustalara saygı ile büyüdük” dedi.

Gecede ödül alan Ahmet Özhan ise, 40 yıla yakın Türk musıkisinin içinde olduğunu hatırlattı ve “En büyük şeref, tasavvuf musıkisinin yine gündem olabilmesidir” diye konuştu.

Gecede bir ödül de Zara’ya gitti. Zara’ya ödülünü veren Ferdi Tayfur, “Zara’yı gönüllerimle kutluyorum” derken, Zara ise “İlle edep, ille edep” diye edebin önemine vurgu yaptı.

Gecede, “Dönülmez akşamın ufkundayız” ve “Uzun ince bir yoldayım” canlı olarak icra edilerek, keyifli dakikalar yaşatıldı.

17.06.2006


 

Eminönü Sempozyumu başlıyor

Uluslararası Eminönü Sempozyumu, “Avrupa Kültür Başkenti” ünvanını taşıma yolunda İstanbul için büyük bir kazanım olarak görülüyor.

17-18-19 Haziran tarihleri arasında İstanbul Ticaret Odası Meclis Salonu’nda devam edecek olan sempozyumun konsept danışmanı Prof. Dr. İlber Ortaylı. Dünyanın dört bir yanından katılacak bilim adamları ve uzmanları sempozyumda; “İstanbul 2010 Kültür Başkenti, Eminönü’nde Bizans Dönemi Eserleri, Eminönü-St. Petersburg Karşılaştırması, Turizm Açısından Yaşama Kültürü, Eminönü Dokusuna Mimar Sinan Katkısı” gibi çok farklı başlıklar ele alınacak. Amaç; hem tarihi dokunun korunması, hem de Eminönü’nün en iyi şekilde tanıtılması ve kullanımı.

17.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004