Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Memurun beklediği af nihayet çıktı, ama...

Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin disiplin cezalarının affedilmesini öngören tasarı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek kanunlaştı. Ancak kanunun, 23 Nisan 1999 tarihinden önce işlenmiş fiilleri kapsamaması, “devlete karşı işlenen suçlar”ı ve YAŞzedeleri hariç tutması, mağdurlarda hayal kırıklığına yol açtı.

KİMLER YARARLANAMAYACAK?

Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla basit veya nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlar veya istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçları sebebiyle görevleriyle sürekli olarak ilişik kesilmesi sonucunu doğuran disiplin cezalarıyla 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununa göre verilen yer değiştirme ve meslekten çıkarma cezaları; emniyet hizmetleri sınıfına dahil personel ile çarşı ve mahalle bekçileri hakkında verilen meslekten çıkarma cezaları, af kapsamı dışında bırakılıyor.

KİMLER YARARLANACAK?

Bu cezalar dışında yasa, tüzük ve yönetmelikler gereğince memurlar ve diğer kamu görevlileriyle bu görevlerde bulunmuş olanlar hakkında, 23 Nisan 1999 tarihinden 14 Şubat 2005 tarihine kadar işlenen fiillerden dolayı verilen disiplin cezaları bütün sonuçlarıyla affedilecek.

Bu tarihler arasında işlenen ve af kapsamına giren disiplin cezalarının verilmesini gerektiren fiillerden dolayı ilgililer hakkında disiplin soruşturma ve kovuşturması yapılamayacak. Devam eden disiplin soruşturma ve kovuşturmaları işlemden kaldırılacak; kesinleşen disiplin cezaları uygulanmayacak. Disiplin cezaları affedilenlerin sicil dosyalarındaki bu disiplin cezalarına ilişkin kayıtlar, ilgililerin başvurusu aranmaksızın hükümsüz kalacak ve dosyalarından çıkarılacak. Disiplin cezalarının affı, ilgililere geçmiş süreler için özlük hakları ve parasal yönden herhangi bir istemde bulunma hakkı vermeyecek.

YARGIDA OLANLAR

Af kapsamına giren disiplin cezalarına karşı daha önce idari yargıya başvuranlardan, yürürlük tarihinden sonraki 30 gün içinde dâvâya devam etmek istediklerini yargı makamlarına bildirmeyenlerin dâvâları hakkında, karar verilmesine gerek olmadığına ve tarafların yaptıkları masrafların üzerlerinde bırakılmasına karar verilecek. Bu kararı; görülmekte olan dâvâlarda dâvâyı gören mahkeme, karar temyiz edilmişse Danıştay verecek. dâvâya devam etmek istediklerini bildirenlerin dâvâlarının görülmesine ise devam edilecek. Ancak, dâvânın dâvâcının aleyhine sonuçlanması durumunda tasarı ile getirilen af hükümleri uygulanacak.

Yasa, af hükümlerinin Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Yasası, Uzman Jandarma Yasası, Uzman Erbaş Yasası ile Askeri Hakimler Yasası’na tabi personel hakkında uygulanmamasını da öngörüyor. YARBAY: DEVLETE KARŞI SUÇLAR AFFEDİLMELİ AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, Meclisten çıkan af yasalarında devlete karşı suçların hariç tutulduğunu belirterek, ‘’Oysa devlete karşı suçlar affedilmeli. Başkalarına karşı işlenen suçları affetmek marifet değil. Çıkardığımız aflarla devlete ne kadar katkı sağladık ya da zararı ne oldu, bunun sorgulanması lâzım’’ dedi.

Fatih KARAGÖZ / ANKARA

23.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Memurun beklediği af nihayet çıktı, ama...

  MGSB ilk kez yargılanıyor

  İşkencelerin faturası millete

  TMK tasarısı MGK öncesi komisyondan geçti

  Ağar: Bu misyon kaybolmaz

  Arınç: Türkiye, AB sürecinde kararlı

  Baykal’dan muhalefete sansür

  İran taviz verse 70’li yıllara dönülür

  Talat: AB hatasını anlıyor

  Şemdinli örtbas edilmesin

  ‘Akıllı ajanda’ ile demokrasi dersi

  Şemdinli dâvâsı kararına itiraz

  Sınır kapılarında gurbetçiye hazırlık

  ‘Risâle-i Nur ve talebeleri beni çok etkiledi’

  Dudullu trafiği nefes alacak

  Kapkaççılar 8 aylık hamile kadını sürükledi

  Pertevniyalliler buluştu

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004