Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İran taviz verse 70’li yıllara dönülür

İran ve Amerika arasında aşk-nefret ilişkisi olduğunu ifade eden Yazar Cihan Aktaş, “Amerikalılar bölgede ilişki açısından her zaman İran’ı Türkiye’ye yeğlerler” dedi. Hatemi’nin Batı ile ilişkilerde bütün iyi niyetini ortaya koyduğunu söyleyen Aktaş, “Batı, Hatemi’nin girişimlerinin çok da kıymetini bilemedi. Bunun cevabı da bir bakıma Ahmedinecad oldu” şeklinde konuştu.

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu tarafından düzenlenen “İran’ı Konuşuyoruz” başlıklı toplantıda konuşan Yazar Cihan Aktaş, İran için az gelişmişlik tanımının açıklayıcı olmadığını vurgulayarak, “Amerika’nın da İran’a yönelişte amacı ilkel bir toplumu medenileştirmek değil. Aralarındaki ilişkiyi bir yerde aşk ve nefret ilişkisi olarak değerlendirmiştim. Bence İran taviz vermesi, Amerikayla bir işbirliğine yanaştığı durumda çok rahatlıkla aradaki yirmi beş sene hiç yaşanmamış gibi ilişkiler tekrar 70’li yıllara döndürülebilir. Amerikalılar da bölgede ilişki açısından her zaman İran’ı Türkiye’ye yeğlerler” dedi.

BATI, HATEMİ’NİN

GİRİŞİMLERİNİ DEĞERLENDİREMEDİ

Hatemi’nin Batı ile ilişkilerde bütün iyi niyetini ortaya koyduğunu söyleyen Aktaş, “Batı, Hatemi’nin girişimlerinin çok da kıymetini bilemedi. Bunun cevabı da bir bakıma Ahmedinecad oldu” dedi. Konuşmasında İran devrimine de yer veren Aktaş, “Savaş olmasaydı devrimin doğal seyri belki de İslâmiyetin Batı ile ya da modernizm ile o özel karşılaşmasında ortaya çıkacak olan tartışmaların daha geniş ve verimli bir şekilde uygulamaya dökülmesini sağlayarak dünyaya ve insanlığa, insanlık kültürüne çok büyük yardımda bulunmuş olabilirdi” şeklinde konuştu.

İRAN’IN YUMUŞAK KARNI; KADIN

Türkiye Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirilen toplantıda kadın konusuna da değinen Aktaş, kadın meselesinin İran’ın yumuşak karnı olduğunu, bununla birlikte İran’da kadınların saygın bir insan olarak anılmasına çok yatkın bir yapı olduğunu ifade etti. Aktaş, başörtüsü zorunluluğuyla ilgili olarak da şunları ifade etti: “Başörtüsü konusunda insanlar suçlanmaktan endişe ettikleri için çok açık tartışamıyorlar. Bununla ilgili kanunun iptali yönünde kimse adım atamıyor. Ama giderek daha özgürlükçü yaklaşımın gelişeceğini düşünüyorum.”

İHTİYATLI DAVRANMALIYIZ

“İran’da İslâmî rejim kabul edilebilir mi konusu sonsuza kadar tarşılabilir ama bunun, emperyal politikaların İran’ı hedef almasıyla hiçbir alâkası olmamalı” diyen Gazeteci Nuray Mert de, toplumlar üzerinde bu yöndeki propagandaların etkili olabildiğini söyledi. İran’ın hedeflendiği bir saldırı veya tehdit politikasının Türkiye’de de mayalanmasına çok müsait bir zemin olduğunu söyleyen Mert, rejimi bahane ederek bir ülkenin işgal edilmesi ve hegemonik tarafta olma noktasında ihtiyatlı davranmamız gerektiğini belirtti.

ÖNCE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ OLMALI

Doğu Konferansı ekibiyle önceki yıllarda İran’a gerçekleştirdikleri seyahatten bahseden Gazeteci İpek Çalışlar da, “İran’da attığımız her adım kendi gerçeğimizi kavrama konusunda da önemli birşey oldu” dedi. Konuşmasında İran’daki basının durumundan bahseden Çalışlar, Sınır Tanımayan Gazetecilerin 2005 raporuna göre İran’ın basın özgürlüğü konusunda 166 ülkeden 158. sırada olduğuna dikkat çekti. Çalışlar, tehdit altındaki bir ülkenin insanlarının öncelikle basın yayın, ifade özgürlüğü gibi haklara sahip olması gerektiğini ifade etti.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

23.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Memurun beklediği af nihayet çıktı, ama...

  MGSB ilk kez yargılanıyor

  İşkencelerin faturası millete

  TMK tasarısı MGK öncesi komisyondan geçti

  Ağar: Bu misyon kaybolmaz

  Arınç: Türkiye, AB sürecinde kararlı

  Baykal’dan muhalefete sansür

  İran taviz verse 70’li yıllara dönülür

  Talat: AB hatasını anlıyor

  Şemdinli örtbas edilmesin

  ‘Akıllı ajanda’ ile demokrasi dersi

  Şemdinli dâvâsı kararına itiraz

  Sınır kapılarında gurbetçiye hazırlık

  ‘Risâle-i Nur ve talebeleri beni çok etkiledi’

  Dudullu trafiği nefes alacak

  Kapkaççılar 8 aylık hamile kadını sürükledi

  Pertevniyalliler buluştu

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004