Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

MGSB ilk kez yargılanıyor

Millî Güvenlik Siyaset Belgesinin iptali için Danıştay’da dâvâ açan İnsan Hakları Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı yöneticileri, başvuruyu değerlendiren 10. Daire’nin talebi işleme koymasından memnun. MGSB ve bu belgeyi onaylayan Bakanlar Kurulu kararına karşı ilk kez bir dâvâ açıldığını vurgulayan İHD Başkanı Yusuf Alataş, Danıştay’ın bu talebi işleme koymasını “Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı yönünde önemli bir gelişme” olarak değerlendirdi.

Kamuoyunda “Gizli Anayasa” olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin (MGSB) iptali için Danıştay’a başvuran İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Yusuf Alataş ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, 10. Daire’nin talebi işleme koymasından memnun. Alataş, Danıştay’dan iptal kararının çıkmasıyla sivil siyaset üzerinde etkinin azalacağını belitirken, Bakkalcı ise “Demokratik zihniyet için fırsat” dedi.

İHD Genel Başkanı Alataş, MGSB’nin yürürlüğe girmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının iptali için başvurdukları Danıştay 10. Daire’nin talebi işleme koymasını değerlendirirken, şunları söyledi:

“Bakanlar Kurulu’nun Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin kabul edilmesine ilişkin kararının Danıştay’da iptal edilmesi özellikle askerin sivil siyaset üzerindeki etkisini bir parça azaltacaktır. Bundan sonra da asker müdahalesinde de yargı sürecinin devreye girebileceği de göz önünde bulundurulacaktır. Bu da genel anlamda demokrasi ve insan hakları alanında olumlu etkileri olacaktır.”

Danıştay’a 25 Nisan 2006’da yaptıkları başvurunun ulusal ve uluslararası hukuk dayandırdıklarını belirten Alataş, Danıştay’ın bu talebi işleme koymasının “Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı yönünde önemli bir gelişme” olarak değerlendirdi. Alataş, “İnsan hakları örgütü olarak görevimizi yaptık ve sonucu ne olursa olsun yargı sürecinin sonuna kadar takipçisi olacağız. Ümit ediyoruz ki, yüksek mahkeme itirazımız kabule der, belgeyi iptal edip Türkiye demokrasisini bir ayıptan kurtarmış olur” diye konuştu.

Alataş, “yargı denetimi sürecinin bir şekilde başlamış olması” bile bir kazanım olacağını söyledi.

Bakkalcı: Yargı süreci demokratik

zihniyet için bir fırsat

İHD ile birlikte mahkemeye başvuran bir diğer insan hakları örgütü olan TİHV’in Genel Sekreteri Bakkalcı da yargı sürecinin müdahalesiz ve kendi tabiî akışından sürmesini de önemli buluyor ve MGSB etrafındaki tartışmaların Türkiye’deki demokratik hayata son derece zarar verici bir etkisi olduğu yönünde bir kanaat oluşturduğunu düşünüyor. Bakkalcı, “Her açıdan zarar verici sonuçları ortaya çıktığı için bu bir imkandır. Bütün problemleri kategorik olarak asker-sivil gerilimi üzerinden açıklamak da doğru değil. Sivil ve asker bütün toplum açısından sorun, demokratik zihniyeti ve bu zihniyetin gündelik hayatta uygulanması sorunudur” şeklinde konuştu.

Yeni MGSB, 24 Ekim 2005’te Milli Güvenlik Kurulu’nca (MGK) görüşülerek Bakanlar Kurulu’na “tavsiye” edilmişti. Bakanlar Kurulu da 20 Mart 2006 tarihli toplantısında MGSB’yi kabul etmiş ve metin “yüksek gizlilik” derecesi nedeniyle Resmi Gazete’de yayımlanmaksızın yürürlüğe girmişti.

/ ANKARA

23.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Memurun beklediği af nihayet çıktı, ama...

  MGSB ilk kez yargılanıyor

  İşkencelerin faturası millete

  TMK tasarısı MGK öncesi komisyondan geçti

  Ağar: Bu misyon kaybolmaz

  Arınç: Türkiye, AB sürecinde kararlı

  Baykal’dan muhalefete sansür

  İran taviz verse 70’li yıllara dönülür

  Talat: AB hatasını anlıyor

  Şemdinli örtbas edilmesin

  ‘Akıllı ajanda’ ile demokrasi dersi

  Şemdinli dâvâsı kararına itiraz

  Sınır kapılarında gurbetçiye hazırlık

  ‘Risâle-i Nur ve talebeleri beni çok etkiledi’

  Dudullu trafiği nefes alacak

  Kapkaççılar 8 aylık hamile kadını sürükledi

  Pertevniyalliler buluştu

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004