Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Sosyetik dayak



Güneydoğu’daki bazı illerimiz, intihar ve ‘töre cinayetleri’yle gündeme geliyor ya da getiriliyor. Medyada yer alan ‘töre cinayeti’yle ilgili haberlerde, özellikle İslâm dini ‘suçlu’ gösterilmek isteniyor ki, bu kadar yanlış bir değerlendirmeyi ancak ‘gerçeklere gözünü kapayan medya’ yapabilir.

Hatta bazı yazarlar, ‘din âlimleri’ ve ‘duyarlı medya’yı bu konuda ‘suskunluk’la suçluyor. Onlara göre bu konuda ‘susmak’ bir çelişki.

Önce bir ‘ortak nokta’da anlaşmak gerekecek: Bu ve benzeri problemlerin ‘çare’si nedir? Bize göre cemiyeti kemiren dertlerin çaresi “İslâmın ter-ü taze iman esasları”ndadır. Doğru İslâm ve İslâmiyete lâyık doğruluk hayatımıza hükmetse, ‘töre cinayetleri’ de yaşanmaz. Çünkü İslâmiyet, problemi ‘kökten’ halleder. ‘Töre cinayetleri’nde açıklanan en büyük sebep, genellikle ‘zina’ değil midir? Öyle ise, ‘zina’ yolunu kapatmadan ‘töre cinayetleri’nin önünü almak mümkün olabilir mi? “Zina olsun, cinayet olmasın” demek; gerçeklere göz yummak anlamı taşır. Kimse, bu beyanlardan; ‘töre cinayetine gizli destek’ mesajı çıkarmaya çalışmasın. Dediğimiz şudur: Zina da olmasın, cinayet de olmasın! Yoksa ‘ateş ile barut’u yan yana getirmeyi savunup, sonra da ‘yangın çıkmasın’ demek ‘fıtrat/yaradılış’ kanunlarına ters olur, bu da bilinsin.

“Töre cinayetleri” üzerinden İslâma hücum etmeye çalışan ‘bır kısım medya’; nedense ‘sosyete’de yaşanan ‘dayak’ hadiselerine ‘magazin malzemesi’ olarak yaklaşıyor. Soruyoruz: Sosyetede boşanmalara sebep olan ‘dayak’ hadiselerinde ‘suç’ kimde?

“Töre cinayetleri” daha fazla gündeme taşınsa da, asıl çirkinlikler ‘sosyete’de yaşanıyor. Gazete manşetlerine taşınanlar ise sadece ünlülerin arasında yaşanan ‘dayak’ ve ‘şiddet’ hadiseleri oluyor. Bir de medya gündemine gelmeyenleri düşünelim...

Yıllar önce, Kuruçeşme’deki ‘Mülkiyeliler Birliği’ salonunda konuşan Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, sosyetede yaşanan ‘iki yüzlülük’e isyan edip şu anlamda sözler söylemişti: “Sosyetik hayat yaşayan aydın erkekler, lütfen dışarda/ sokakta/ işte başka hanımlara gösterdiğiniz saygı, güleryüz ve hoşgörüyü evdeki kendi hanımlarınıza da gösterin!”

Bu beyan, sosyetenin içten içe çöktüğünü ve ‘sırça köşkler’de kavgalar, şiddet ve dayak hadiselerinin yaşandığını ima etmiyor mu? Nitekim, duyulunca kamuoyunun ‘şok’ olduğu ‘ünlü dayak’ hadiseleri yaşanıyor. Bazı profesör ve zengin işadamlarının hanımlarına şiddet uyguladığı, hakaret ettiği ve dövdüğü duyuluyor. Pek çok hadise mahkemeye aksediyor ve neticede—maalesef—eşler boşanma yolunu tercih ediyor.

Medyanın gündeminde yine ‘sosyetik dayak’ hadisesi var. Buna göre, eşinin boşanma dâvâsı açtığı ‘sosyete emlakçısı’ eşine şiddet uyguladığını kabul etmiş ve bunu da ‘sevgide aşırı tepki’ olarak açıklamış. Gazetenin, ‘sosyete emlakçısı’ olarak tarif ettiği kişi, şiddetin sebebini de, eşinin 2 yıldır çocuk istememesi olarak açıklamış. (Sabah, 1 Temmuz 2006)

Gerek ‘töre cinayetleri’ ve gerekse ‘sosyete dayak’larına son vermek için “doğru İslâm”a sarılmaktan başka çare yok. Yanlışta ısrar edip, “var” diyenlerin geldiği nokta, gazete manşetlerini süslüyor...

02.07.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (01.07.2006) - Her şeyin bir bedeli var

  (30.06.2006) - Kökten işgalci

  (29.06.2006) - 'Yeni oluşum'lar bitmez

  (28.06.2006) - Namazla uğraşanlar kaybeder

  (27.06.2006) - Ah bürokrat, vah bürokrat

  (26.06.2006) - Suçluyu yanlış yerde aramak

  (25.06.2006) - Yıkılacak duvara tuğla koymak!

  (24.06.2006) - Neticesi hayrolsun

  (23.06.2006) - MÜSİAD’ın raporu

  (22.06.2006) - CHP’nin işleri

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004