Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Yıkılacak duvara tuğla koymak!



İsrail’in Filistinlilere yaptığı zulmün haddi hesabı yok. Hemen her gün Filistinli çocuklar öldürülürken, İsrail; dünyayı karşısına alma pahası ‘baskınlar, öldürmeler, bombalamalar devam edecek’ şeklinde açıklamalar yapabiliyor.

Hafta içinde Türkiye’de de bir konser veren İngiliz rock grubu Pink Floyd’un kurucusu Roger Waters, bir ilki gerçekleştirerek Filistin ve İsraillileri aynı konserde buluşturmuş. Konser öncesi Batı Şeria’da, İsrail’in ‘güvenlik duvarı’ diye adlandırdığı ‘zulüm duvarı’nı da ziyaret eden Waters, duvara ‘Duvarı yıkın’ diye önemli bir ‘not’ yazmış.

Aynı gün, internette dolaşan ilginç bir karikatürle de karşılaşınca, İsrail’in Filistinlilere yaptığı haksızlığı bir defa daha idrak ettik. Karikatürde iki çocuğun karşılıklı konuşması anlatılıyor. İsrailli çocuk, Filistinli çocuğa hitaben, “Babam dedi ki; siz Araplar şeytansınız, teröristsiniz, hayvansınız” diyor. Buna karşılık Filistinli çocuk da, “Babam bana hiçbir şey diyemedi, çünkü babamı sizinkiler öldürmüş” cevabını veriyor... Filistin’de yaşanan zulmü, dramı, katliamı gözler önüne seren onlarca karikatürden biri bu olsa gerek...

Konser öncesi Beytüllahim’i daha sonra da ‘duvarı’ ziyaret eden Roger Waters’ın, Çin seddi gibi kıvrılarak uzayan ‘zulüm duvarı’nın üzerine kırmızı sprey boyasıyla ‘Duvarı yıkın’ yazması, aslında İsrail’e atılan bir ‘atom bombası’ mahiyetindedir. Duvara dünyanın bir çok yerinden gelen eylemcilerin yazdığı sloganları da okuyan Waters, “Bu duvarı yıkmak biraz zaman alabilir. Ancak sonunda yıkılmalı. Yoksa insan olmanın anlamı kalmaz” demiş. (Yeni Şafak, 23 Haziran 2006)

Filistin’deki ‘zulüm duvarı’ yapılmaya başlandığı ilk günlerde pek çok kişi gibi biz de bu kanaati ifade etmiş ve “Yıkılmak için duvar yapıyorlar” demiştik. Waters da aynı kanaatte. Çünkü böyle bir duvarın inşa edilmesi ‘insan’lığa sığmaz. ‘Fıtrat’a aykırı her iş gibi, İsrail’in Filistin’de yaptığı bu duvar da —belki de tam olarak tamamlanıp ‘hizmet’e açılmadan— yıkılmaya mahkûmdur.

Waters Filistin’de verdiği konserde seslendirdiği şarkılarla İsrail ve Filistin arasındaki ‘sorun’un sona erdirilmesini de istedi. Filistinliler, Waters’in ünlü ‘The Wall’ şarkısındaki “eğitiminizi istemiyoruz” sözlerini, “işgal istemiyoruz” şeklinde söylemişler. Waters’in iki yıl önce de duvarın inşa edilmesine karşı çıkan gösterilerde yer aldığı hatırlatılıyor.

‘İnsanlık’ bu ‘utanç duvarı’nın yapılmasına karşı çıktıkça, ne kadar sağlam ve büyük de olsa yapılan ‘duvar’ın yıkılacağını söylemek hayal değil. Nihayetinde, gönüllerde ve kalplerde ‘duvar’ kurmaya güçleri yetmediğine göre ‘beton’ duvarlar bir gün mutlaka yıkılır... Dünya, uzun yıllar Berlin’i ikiye bölen ‘Utanç duvarı’nın yıkıldığına da şahit olduğumuza göre, İsrail’in Filistin’i ‘boğmak’ için canhiraş bir gayretle yapmaya devam ettiği duvar da yıkılır inşallah...

25.06.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.06.2006) - Neticesi hayrolsun

  (23.06.2006) - MÜSİAD’ın raporu

  (22.06.2006) - CHP’nin işleri

  (21.06.2006) - Senfoni arası namaz

  (20.06.2006) - Sıfır faiz

  (19.06.2006) - “İşte o hadisler!”

  (18.06.2006) - AB yolunda ilerlerken

  (17.06.2006) - Medyaya suçüstü!

  (16.06.2006) - Tanıyalım ve dinleyelim

  (15.06.2006) - Yasak kalkar, ‘sorun’ biter

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004