Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Hüseyin GÜLTEKİN

Günahlar ciddiye alınmalı



Ehl-i din olarak, önemli ve öncelikle vazifemiz günahlardan kaçınmaktır şüphesiz. Yani her mü’min, dinî yaşantısında ilk önce günahlardan kaçınmayı prensip edinmeli, daha sonra sevap ve hasenatları kazanmanın çabasında olmalı. Bediüzzaman bu önemli kaideyi; “Def-i şer, celb-i nef’a racihtir” diyerek çok veciz bir şekilde ifade etmiştir.

Her tarafımızdan bizi kuşatma altında tutan günahlardan sakınmak bu asırda elbette hiç de kolay değil. Fakat bir nevî menfî ibadet olarak adlandırılan günahlara girmeme hususundaki mü’minin bu gayret ve çabasının sonucunda kazanmış olduğu hasenatı ve sevabı düşündüğümüzde bunun hiç de küçümsenmeyecek bir ibadet olduğu kesin.

Malûmu ilâm kabilinden olan şu söylediklerimizden, sözü bu konuda benim dikkatimi çeken bir hususa getirmek istiyorum:

Bu asrın dehşetinden olmalı ki, manevî hayattan uzak bir yaşantının içinde bulunan insanların ötesinde bir çok ehl-i dinin dahi günahlara girmeme hususundaki hassasiyetleri maalesef zaafa uğramış durumda.

Dinî vecibelerini yerine getirmekte olan bir çok ehl-i dinin, haramlardan sakınmakta, günahlara girmemekte gerekli hassasiyeti göstermediklerini görüyoruz. Meselâ namazında, orucunda ve sair dinî vecibelerinde oldukça müttakî gibi görünen bir çok ehli-i dinin hiç çekinmeden faize bulaştıklarını veya alış verişte helâl-haram sınırını çiğnediklerini çokca görmekteyiz.

Bazı büyük günahlara karşı hassas olan bazı mü’minlerin, diğer bazı büyük günahlara karşı aynı titizliği ve hassasiyeti göstermedikleri de, ehl-i dinin diğer bir garabet hali olsa gerek. Meselâ mü’minlerin büyük çoğunluğu büyük günahlardan sayılan şirkten, katlden, içkiden sakınır. Ama bir çok ehl-i din kebîre (büyük günah) olduğu kesin olan ana babaya isyan, yalan, gıybet, dedikodu, harama bakmak gibi büyük günahlardan çekinmede gerekli dikkat ve hassasiyeti gösterebilme basiretini gösteremiyor maalesef.

Üzülerek ifade etmeye çalıştığım şu durumlar keşke gerçek dışı tesbitler olsaydı, keşke hiç değilse ehl-i dinin gündeminde olmasaydı şu tesbitlerim. Ama gelin görün ki toplumumuz, şu veya bu sebeplerden bu durumlara düştü veya düşürüldü. Dünyevîleştikçe dinden ve mânevî değerlerden her gün biraz daha uzaklaşan insanımızın büyük günahlara karşı hassasiyetleri zaafa uğradı ve artık bir çok mü’min dahi bu ciddî tehlikeyle iç içe bir hayatı yaşamaya alıştı.

Köşe başlarında dilenmek zorunda bırakılan, huzurevlerinin veya hastahane odalarının bir köşesinde inim inim inleyen gözü yaşlı anne babaların evlâtlarının vicdanları rahat olmalı ki bu durumu içlerine sindirebiliyorlar. Basit meselelerden dolayı anne babayı azarlayan, onlarla kırgın, dargın olmayı erkeklik sayan delikanlılarımız büyük bir kebîreyi işlediklerinin farkındalar mı acaba?

Ve yine başkalarına su-i zanda bulunmamayı ve arkalarından konuşmama duyarlılığını gösterebilen mü’minler elbette vardır. Velâkin tecrübe ve tesbitlerimin bana gösterdiği, bu noktada da ehl-i dinin durumu hiç de iç açıcı değil gibi.

Ve yine bu meyanda şakadan yalanın da yalan sayıldığını, ayrıca riya ve dalkavukluğu çağrıştıran söz ve davranışların da kesin yalandan sayıldığını hesaba kattığımızda kebîreden sayılan yalandan sakınan insanlarımızın oranının oldukça düşük olduğunu görüyoruz.

Bediüzzaman’ın “bedbaht asır, dehşetli asır, fitne asrı” gibi isimlerle vasıflandırdığı bu asrın, bu özelliklerinin bir sonucu olarak ehl-i din de payına düşeni almış olmalı ki, bizim açımızdan bu hiç de hoş olmayan sonucu doğurdu.

Saadeti, huzuru maddede arama garabetine giren mü’minler dünyevîleştikçe, manevî değerlerle olan mesafe açıldı ve bunun tabiî bir sonucu olarak yüce Yaratıcımıza karşı olan kulluk vazifemizde bir gevşeme oldu ve haramlardan sakınmalardaki hassasiyetlerimiz maalesef zaafa uğradı.

Yeniden kendimize gelmemiz temennisiyle…

25.06.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.06.2006) - Şahsî hizmetler sınırlıdır

  (11.06.2006) - Başarı ittifaktadır

  (04.06.2006) - Tehlike büyük

  (28.05.2006) - Bir darbe dönemi hatırası

  (21.05.2006) - Darbe ile örtüşen bir mahkeme heyeti

  (14.05.2006) - Takva ve amel-i sâlihe talip olmalı

  (07.05.2006) - Damak tadı hatırına kaybettiklerimiz

  (30.04.2006) - Hizmete kendimizden başlamalı

  (23.04.2006) - Anne baba ile alâka kesilir mi?

  (16.04.2006) - Anneler-babalar evlerine dönmeli

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004