Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Mescidle uğraşanlar yorulur



İnkâr edilse de Türkiye’de bir ‘mescid sorunu’ yaşanıyor. Buna, ‘mescid açma yasağı’ da diyebiliriz.

Demokrasi yolunda atılan adımlara karşı çıkan ‘engelleyiciler’in ileri sürdüğü bahaneyi hatırlamak lâzım. Bunlar, “Türkiye’nin kendine has/özel şartları var. ‘Demokrasi’ bize uymaz!” anlamına gelecek beyanlarda bulunurlar.

Aslında Türkiye’ye has/özel şartlar var, ama bunlar demokrasi yolunda atılan adımlara engel olan ya da olması gereken şartlar değildir. Aksine, “Müslüman Türkiye” gerçeğini kabullenmeyenlerin dayatmaya çalıştıkları ‘şartlar’dır. Meselâ bir yerde ‘mescid’ açılması talebi, bu ‘dayatmacılar’ tarafından ‘Bize uymaz’ diye reddedilir. Oysa asıl, talebin reddedilmesi “Türkiye gerçekleri”ne uymayan bir tavırdır.

Türkiye’de bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Formula 1 yarışı organizasyonunda da “mescid” krizi yaşandığı iddia edildi. (Sabah, 28 Ağustos 2006)

İlgili habere göre, Türkiye’de düzenlenen yarışın son hazırlıklarını yürüten organizasyon komitesi ‘ilginç bir istekle’ karşı karşıya kalmış. Formula 1 yarış alanında bir adet “mescit” açılması istenmiş. İstek karşısında ‘şaşıran’ organizasyon komitesi, durumu Formula 1 yarışları merkezi yetkililerine iletmiş. Ancak Formula 1 tarihinde kilise, sinagog ya da cami açılması gibi bir uygulamanın şimdiye kadar hiç yapılmadığını ileri süren yetkililer önce bu isteğe karşı çıkmış. Israrlar karşısında organizasyon komitesi “Park İstanbul”da mescit açılmasını kabul etmiş.

Aslında bu talebin ‘ilginç’ karşılanması ve komitenin ‘şaşırmış’ olması da “Türkiye gerçekleri”ne uymaz. Aksine, bu talebe şaşıranların hayat anlayışına şaşırmak lâzım. Çünkü mescid, ihtiyaç duyulan her yerde açılabilir ve açılmalıdır. Evet her yerde.

Türkiye’de ‘mescid’ tartışması bu şekilde yapılırken ‘muasır medeniyet seviyesi’ne ulaşan ülkelerde neler oluyor, bir de ona bakalım: Bizde F1 yarışlarının yapıldığı mekânda mescid açılması bazılarınca ‘suç’ görülürken, Danimarka üniversitelerinde ard arda mescid açılıyor.

İlgili haber şöyle: “Danimarka’nın önde gelen üniversite ve liseleri artan Müslüman öğrenci sayısını dikkate alarak mescid açmaya başladı. Kopenhag Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi ile Amager Kampüsü ve Roskilde Üniversitesi’nin ardından Güney Danimarka Üniversitesi’nde de (SDU) mescit açıldı. (...) Özellikle Müslüman öğrencilerin kendilerine müracaat ederek ibadet yeri istediğini belirten SDU Rektörü Jens Oddershede, ‘Müslüman öğrencilerin uygun olmayan yerlerde ibadet etmesini doğru bulmadığımız için mescid açmaya karar verdik’ açıklamasını yaptı. (...) Arhus Üniversitesi de yakın bir zamanda Müslümanlar için mescid açacağını duyurdu. Danimarka’da bazı liselerde de mescid bulunuyor, okullarda Cuma namazı kılınmasına izin veriliyor.” (Zaman, 29 Ağustos 2006)

Bugün için Türkiye’deki üniversitelerde mescid açılmasını istemek belki ‘suç’ addedilir, ama üniversite dahil ihtiyaç duyulan her yerde mescid açılmalıdır ve inşaallah açılacaktır. Bundan, ‘suların tersine akamayacağı’ kadar eminiz.

Bugün değilse yarın, ama Allah’ın izniyle mutlaka...

31.08.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (30.08.2006) - ‘Yol’suzluk çok kötü

  (26.08.2006) - ‘Düşman’lık daha mı kolay?

  (22.08.2006) - ‘Ailenin temeli’ni koruyalım

  (18.08.2006) - Bosna’dan bir çığlık

  (17.08.2006) - Vatikan örnek olsun

  (16.08.2006) - Eve dönüş yolu

  (15.08.2006) - Güçlü iman, başarı kaynağı

  (14.08.2006) - Sol niçin iktidar olamaz?

  (13.08.2006) - ‘Sol’dan ‘sol’a eleştiri

  (12.08.2006) - Varlık da dert, yokluk da

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004