Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

‘Karapara’ya OECD denetimi

Türkiye, bugünden itibaren Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilâtının (OECD) karapara aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele denetimine giriyor. Alınan bilgiye göre, OECD’de karapara aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadeleyi üstlenen Malî Eylem Görev Grubu (FATF), üye ülkeler nezdinde yürütülen 3. tur ülke değerlendirmeleri kapsamında Türkiye’yi de büyüteç altına aldı.

Geçen yıl Türkiye’yi denetlenecek ülke olarak belirleyen FATF, bu süreçte incelemeye dönük bir dizi hazırlık çalışmasında bulundu. Ülkemizde karapara aklama ile mücadeleyi yürüten Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) ile koordineli yürütülen bu çalışmalar sırasında, Türkiye’ye karapara aklama ve terörizmin finansmanı konularında OECD kriterlerine göre hazırlanan ve sualname olarak nitelenen 251 soru da yöneltildi.

Karapara ile mücadelenin uluslar arası sözleşmelere ve OECD normlarına uygun yapılıp yapılmadığı, ülke yasalarında terörizmin finansmanının ayrı bir suç sayılıp sayılmadığı, karapara aklama suçunun doğrudan ya da dolaylı suç gelirini temsil eden bütün varlıkları kapsayıp kapsamadığı, malî kuruluşların isimsiz ya da hayali isimlere ait hesaplar tutmasının önüne geçilip geçilmediği, mali istihbarat birimlerinin yeterli düzeyde özerk olup olmadığı gibi çeşitli hususların yer aldığı bu sorular, MASAK tarafından ilgili kamu kuruluşlarına da iletildi. Bu kuruluşlardan gelen yanıtlar da, MASAK’ça değerlendirilerek, 251 yanıt halinde, 10 Temmuz 2006’da FATF Sekretaryasına gönderildi.

FATF denetiminin ikinci ayağını da, yerinde inceleme ve değerlendirme raporu oluşturacak. Bu amaçla OECD Malî Eylem Görev Grubundan 6 kişilik bir heyet, görüşmelerde bulunmak üzere ülkemize geliyor. FATF heyetinin yarın başlayacak Türkiye incelemesi, 16 Eylül’e kadar devam edecek. Bu süre içinde FATF heyeti önce Ankara, ardından da İstanbul’da temaslarda bulunacak. Bu kapsamda, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankalar Birliği ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsasının (İMKB) de içinde yer aldığı 37 kamu ve özel sektör kurumu yetkilileri ile görüşmeler yapılacak.

FATF Heyeti, incelemelerinin ardından Türkiye Karşılıklı Değerlendirme Taslak Raporunu hazırlayacak. Söz konusu rapor, 17 Kasım’da Türkiye’ye de gönderilecek ve bu defa rapor hakkında müzakerelere başlanacak. Türkiye’ye ilişkin Ülke Değerlendirme Raporu, FATF’ın 2007 yılının Şubat ayında gerçekleştirilecek Genel Kurul toplantısında görüşülerek, sonuca bağlanacak.

BUGÜNE KADAR 10 ÜLKE DEĞERLENDİRİLDİ

OECD bünyesinde 1989 yılında karaparanın aklanması ile mücadele amacıyla kurulmuş olan Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force- FATF) bu kapsamdaki standart koyucu misyonunu 1990 ve 1996 yılında yayınladığı 40 tavsiye kararı ile üye ülkelere duyurmuştu. OECD Mali Eylem Grubunun ülke değerlendirmeleri, hem OECD hem de uluslar arası kuruluşlar açısından büyük önem taşıyor. Ülke Değerlendirme Raporlarının yayınlanmasından sonra düzenlemeleri yeterli görülmeyen ülkeler için 22 aylık bir takip süreci başlatılıyor. Bu süreçte FATF, söz konusu ülkeden raporda belirtilen eksikleri gidermesini ve gerekli yasal ve uygulamaya dönük düzenlemeleri yapmasını talep ediyor. İlgili ülke, bu süreç içinde yeterli ilerlemeyi göstermezse, FATF, bu ülkeye yaptırım hükümlerinin uygulanmasına dönük bildiri yayınlayabiliyor. Daha ileri aşamalarda ise ülkenin FATF üyeliği askıya alınabiliyor, son aşamada da FATF, ülkeyi üyelikten çıkarabiliyor. FATF’ya Türkiye’nin 1991 yılında üye oldu.

/ ANKARA

04.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ‘Karapara’ya OECD denetimi

  Yatırımda aslan payı büyük illerin oldu

  İşadamlarına Kazakistan’da iş fırsatı

  Göcek tüneli 10 Eylül’de açılıyor

  TOBB’dan firmalara yurtdışı desteği

  İnternetten alışverişlerde tüketici şikâyeti artıyor

  Barajların doluluk oranı geçen yıla göre azaldı

  TPAO da uyduya çıkıyor

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004