Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

TSK hükümetin kontrolünde olmalı

TESEV tarafından hazırlanan “Almanak: Türkiye Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim” adlı çalışma kamuoyuna açıklandı. “Sivilleşme ve demokratikleşme yolunda bir “ilk” olarak tanıtılan çalışmada özellikle Türkiye’deki sivil-asker ilişkisine değiniliyor.

Toplantının açış konuşmasını yapan Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Kretschmer, sivil-asker ilişkisinin Türkiye’nin geleceği ve AB ile ilişkilerinde temel bileşenlerden en önemli kriter olduğunu söyledi.

Tüm kamu kurumlarının hesap vermesinin de temel bileşenlerden biri olduğunu ifade eden Kretschmer, “Türkiye bu konuda yeterli değil. TSK’nın hesap vermesi ve bir hizmet verici olması yeterli değil. Sivil hükümetin kararlarını yerine getirmelidir. TBMM etkin ve cesur olmalıdır. Tehdit olmadan işlevini yerine getirebilmelidir” dedi.

Çalışmanın editörlüğünü yapan Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Cizre, de son yıllarda AB uyum sürecinde yapılan kanuni düzenlemelerin olumlu ancak yetersiz olduğunu söyledi.

Almanak ile ilgili değerlendirmede bulunan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve Antalya Milletvekili Mehmet Dülger, “sivil irade güvenlik konusunda mutlak söz sahibi olmalıdır” dedi. 65 yaşında olduğunu ve bugüne kadar 3 ihtilal gördüğünü hatırlatan Dülger, “Bir kurumun her türlü yetkisi olmasına rağmen hesap vermemesi demokrasilerde kabul edilecek bir durum değildir” şeklinde konuştu.

Savunma bütçesinin şeffaf olmadığını belirten Dülger, “Meclis’te Milli eğitim veya diğer bakanlıkların bütçesi geldiğinde muhalif veya taraftar bu konuda her türlü eleştiri ve hesap sorma hakkına sahiptir. Bunun için gırtlak gırtlağa bile geliriz. Ama savunma bütçesi geldiği gibi gider. TSK’yı denetleyecek bir organ yoktur. Denetlemeyi kendi içinde yapar. Bu nedenle TSK ayrıcalıklı bir kurumdur” dedi.

Kemal BENEK / ANKARA

23.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Uyum paketini bekleyen AB, bunalım istemiyor

  Bu madde kaldırılmalı

  Atatürk’ü Koruma Kanunu da değişmeli

  TSK hükümetin kontrolünde olmalı

  İlk teravih, ilk sahur

  Ağar: Müslümanım demekten çekinmeyiz

  İrfan Çadırı 11. yılında

  Selimiye de Ramazan’a hazır

  Erdoğan: Sahil yolu bu yıl sonunda büyük ölçekte bitmiş olacak

  Sabit Soyer: KKTC’de hükümet krizi aşıldı

  AKP'li Yazıcı: Kafalar değişmeli

  Üniversite için ikinci şans

  Arınç'tan Lübnan ve İsrail'e mektup

  Ramazan huzur veriyor

  İnternette yirminciyiz

  Camiler gül suyuyla yıkandı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004