Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Müslümanlar Avrupa’nın bir parçası

Almanya Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, Müslümanların Avrupa’nın ve geleceklerinin bir parçası olduğunu söyledi. Schaeuble, düzenlenen İslâm Konferansı ile ilgili olarak, dün Federal Meclis’te düzenlenen oturumda yaptığı konuşmada, Almanya’da yaklaşık 3,5 milyon Müslümanın yaşadığına işaret ederek, ‘’Müslümanlar, Almanya, Avrupa ve geleceğimizin bir parçası’’ dedi.

Müslümanların ülkeyi ileriye götüreceklerini, ancak birlikte hayat için mevcut sorunların çözülmesi gerektiğini ifade eden Schaeuble, Alman halkının terörden dolayı endişe duyduğunu, Müslümanların da topluca zan altında tutuldukları gibi yanlış bir düşünceye sahip olduklarını söyledi.

Din dersi, başörtüsü ve imam eğitimi gibi konulara çözüm getirilmesi gerektiğini belirten Schaeuble, bu nedenle böyle bir konferansın açılışını yaptığını ve yaklaşık 2 yıl sürmesi beklenen konferans sonrası süreç içinde birlikte yaşamla ilgili sorunları, Müslümanlarla birlikte çözmek istediklerini söyledi. Müslümanların haklı olarak, Hristiyanlık ya da Yahudilik gibi yasal açıdan tanınmak istediklerini ifade eden Schaeuble, ‘’Müslümanlar ülkemizde artık yabancı değil, toplumumuzun bir parçası’’ diye konuştu. Schaeuble, Müslümanların dinî ve kültürel adetlerini korumaları, diğer yandan da demokratik anayasal düzene uymaları gerektiğini kaydederek, anayasanın tartışılamayacağını vurguladı. İslâm Konferansı’nda farklı görüşlerin dile getirildiğini, ancak katılımcılardan hiçbirinin anayasaya karşı olduğunu söylemediğini belirten Schaeuble, önlerinde zorlu bir yol olduğunu, ancak iyi bir başlangıç yaptıklarını söyledi. Schaeuble, konferansa katılan Müslüman kuruluşların, Almanya’da yaşayan Müslümanların en fazla 3’te 1’inin temsil ettiği için, kuruluş üyesi olmayan Müslümanları da toplantıya davet ettiğini kaydetti. İslam dersi için bir muhataba da ihtiyaçları olduğunu ifade eden Schaeuble, halkın endişeleri olduğu için, radikal dinci tehdidi de ele alacaklarını, radikal insanların dini istismar etmelerine izin veremeyeceklerini sözlerine ekledi. Birlik 90/Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Eşbaşkanı Renate Künast da Schaeuble’yi, düzenlediği konferanstan dolayı tebrik etti ve şöyle konuştu: ‘’Müslümanların Avrupa’nın geçmişi ve geleceği olduğunu söylediniz. Birlik partili bir bakan bunları söyleyebiliyorsa toplumumuzda ilerleme sağlamışız demektir. Bu şu anlama da geliyor; geleceğimiz için Türkiye ile AB üyeliği konusunda müzakereler yapmamız da yanlış değil.’’ Künast ayrıca, Schaeuble’nin Müslümanlarla, yabancılar yasasında ve vatandaşlık yasasında yenilikler yapılması konusunda da görüşmesi gerektiğini kaydetti.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Lale Akgün de Müslümanların topluma uyum sağlamadıkları şeklindeki görüşlere katılmadığını belirterek, Müslümanların büyük bölümünün Alman toplumuna çok iyi uyum sağladığını ve anayasaya bağlı olduğunu söyledi.

/ BERLİN

29.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Müslümanlar Avrupa’nın bir parçası

  ONLAR DA OKUYABİLMELİ

  Rakı reklamları durduruldu

  Psikolojik harekât yetersiz

  Asker özgürlükler için de eylem yapsın

  Kutsal emanetler bugün ziyarete açılıyor

  Ağar: İktidar verdiği sözlerin altında kaldı

  Dokunulmazlıklar kaldırılsın

  Sağlık karnesi yerine kimlik

  Olli Rehn Ankara’ya geliyor

  Babacan, AB ülkeleri turunda

  Her eve internet ve bilgisayar müjdesi

  Eğitime destek sürüyor

  Ramazan fırsatları

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004