Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

“Kurumsal Atatürk”

Türkiye gibi ülkelerde bir sorun çözülse, çözüm bekleyen sayısız sorun gündeme gelir. Ama bu sorunlardan (İç ve dış güvenlik dışında) hiçbiri, askerin görev ve yetki alanına giren sorunlar değildir.

O zaman neden hala geçmiş darbeler hatırlanıp, hala generallerin konuşmaları, farklı siyasi endişeler içinde izleniyor? Veya komuta kademesindeki bir değişiklik, ülkede sanki siyasi kadrolardaki değişiklikmiş gibi algılanıyor?

Bunu geleneksel devlet yapısındaki dengelere bakarak anlamaya çalışırsanız, yeni başbakan olan Celal Bayar’ın “ Benim yetkilerim ne “ sorusuna Atatürk’ün verdiği cevapta belki bulursunuz:

-Komutanların terfilerine tayinlerine ben karar veririm. Orduya karışma. Büyükelçileri ben belirlerim. Dış politikaya karışma. Valileri, polis müdürlerini ben tayin ederim. İçişlerine karışma. Gerisini bildiğin gibi yap.

Bu sorunun sorulduğu 1937’de Atatürk “ Kişi “ olarak vardı. Bugün ise bazıları “ Kurumsal Atatürk “ü mü temsil ediyor? Bu durumda seçilmiş siyasetçiler, bazı alanlarda yetkileri olan “ Politik taşeronlar “ konumunda mı? Veya gerginliğin temelinde “ Cumhurbaşkanını biz belirleriz. Gerisini sen bildiğin gibi yap “ söylemi mi var?

Sabah, 4.10.2006

Mehmet BARLAS

05.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan “AB yolu”na geri dönmeli

  Asıl kavga iktidar kavgası

  Komutan konuşmaları

  “Kurumsal Atatürk”

  Türkiye’de irtica var!

  Prof. Şengör neyin uzmanı?

  İlke ve inkılâplar doğrultusunda

  Komutanları değil, 301’i sordular

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004