Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Çeçenistan'daki işkenceyi yazdırmadılar

Moskova’da önceki gün öldürülen muhalif kadın gazeteci Anna Politkovskaya, son olarak Çeçenistan’daki işkence konusunu yazacaktı. Politkovskaya’nın çalıştığı Novaya Gazeta’nın başyazar yardımcısı Vitali Yaroşevski, “Anna pazartesi baskısı için yazı getirecekti” dedi.Başyazar Dimitri Muratov da kadın gazetecinin Çeçenistan’daki işkenceyi gösteren çok önemli fotoğraflarının olduğunu belirtti.

Başyazar, Politkovskaya’nın makalesinin bitmiş halinin ellerinde olmadığını da belirterek, “Makalenin bazı bölümlerine sahibiz, bunları elbet yayınlayacağız” diye konuştu. Çeçenistan savaşını sert dille eleştiren gazetecinin mermilerle delik deşik cansız bedeni dün bulunmuştu. Politkovskaya, Çeçenistan ile ilgili birkaç kitaba imza atmış ve yurt dışında ödüller kazanmıştı.

Bu arada, Rusya’nın önde gelen gazetecilerinden Anna Politkovskaya’nın öldürülmesi üzerine Avrupa Konseyi, cinayetin hızla ve ikna edici biçimde soruşturulması çağrısı yaptı.2003 AGİT basın ve demokrasi ödülünü alması dahil, gazetecilik alanında bir çok başarıya imza atmış olan Politkovskaya’nın öldürülmesiyle ilgili olarak bir açıklama yapan Avrupa Konseyi genel sekreteri Terry Davis, demokrasinin güçlü bir sesinin kaybedilmiş olduğunu söyledi. Rusya gazeteciler birliği başkanı Oleg Panfilov da açıklamasında, ‘’Rusya’da dürüst gazetecilikten bahsedildiğinde her zaman aklıma ilk olarak Politkovskaya’nın ismi gelirdi’’ dedi. Panfilov, Politkovskaya’nın sık sık tehdit aldığını kaydetti. New York merkezli Gazetecilerin Korunması Komitesi başkanı Joel Simon da açıklamasında, Politkovskaya için, ‘’o, bu mesleğin içindeki bir çoğumuz için bir kahramandı’’ dedi.

Öte yandan, Uluslararası Af Örgütü, akşam saatlerinde öldürüldüğü açıklanan Rus muhalif gazeteci Anna Politkovskaya’nın, yaptığı iş sebebiyle öldürüldüğünü açıkladı. Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan bir bildiride, Rusya’nın Çeçenistan savaşını takip eden ve Rus yönetimine ağır eleştiriler yönelten dünyaca ünlü gazeteci Anna Politkovskaya’nın (40) işi dolayısıyla öldürülmüş olabileceğine inandıklarını açıkladı. Örgütün bildirisinde, olaydan büyük üzüntü duyulduğu, Rus yönetiminden tarafsız bir yaklaşımla olayın faillerinin bulunmasını ve uluslararası hukuka uygun biçimde yargılanmalarının sağlanması istendi. Bildiride Uluslararası Af Örgütü Orta Asya Direktörü Nicola Duckworth Politkovskaya’dan, “Rusya, cesur ve kendini insan haklarına adamış, haksızlığa ve şiddete karşı gelen büyük bir gazetecisini kaybetmiştir” cümleleriyle bahsetti.

/ MOSKOVA

09.10.2006


 

Irak ceset kaynıyor

Irak’ın güneyindeki Divaniye şehrinde 20 Şii militanın öldürüldüğü bildirildi. Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, kentte yoğun çatışmaların çıktığı ve bu sırada 20 militanın, Amerikan ve Irak askerlerince öldürüldüğü belirtildi.

Açıklamada, çatışmanın, operasyon düzenlemek üzere kente giren Amerikalı askerlere bomba atar tüfeklerle saldırılması üzerine çıktığı kaydedildi.

Kentte sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Divaniye’de, radikal Şii lideri Mukteda Essadr’a bağlı Mehdi Ordusu hakim konumda.

Bu arada, Bağdat’ta dün 51 ceset bulunduğu bildirildi. Irak İçişleri Bakanlığından bir yetkili, AFP muhabirine, “Başkentin çeşitli mahallelerinde dün güvenlik güçleri, mermiyle delik deşik olmuş 51 ceset buldu” dedi. Bağdat sokakları, gittikçe artan şiddet hadiselerine sahne oluyor. Şiddet olaylarının arkasında, rakip “ölüm mangaları” bulunuyor. Bunların bazıları Sünni direnişçilere, bazıları da Şii milislere bağlı.Bağdat’ta güvenlik ve asayişi sağlayabilmek için 50 bin Irak ve Amerikan askeri konuşlandırıldı. Ancak bu da şiddeti önleyemiyor.

/ DİVANİYE

09.10.2006


 

Blair’in yardımcısından başörtüsüne destek

İngiltere’de son günlerdeki tesettür tartışmasına Başbakan Yardımcısı John Prescott da katıldı ve tesettürlü kadınlara destek verdi.

BBC radyosunda konuşan Prescott, “Bir kadın tesettüre girmek istiyorsa, bunu niçin yapamasın? Bu, onun tercihi. Kültürel bir fark bu, ama neticede bir tercih” dedi. Prescott, “Herhangi biri başörtüsü, siyah gözlük ya da kasketle büroma gelse, onları çıkarmasını istemem. O kimseyle iletişim kurulabileceğini düşünüyorum” diye konuştu. Eski dışişleri bakanlarından Jack Straw, seçim bölgesinde tesettürlü kadınların sayısının artmasının endişe verici olduğunu söyleyerek tartışmanın fitilini ateşlemişti. Straw, yüzünü görmediği biriyle konuşmanın rahatsız edici olduğunu söylemiş, İngiltere’deki Müslüman cemaatten Straw’un sözlerine tepki gelmişti.

/ LONDRA

09.10.2006


 

Sarkozy Türkiye’ye yine karşı çıktı

Fransa İçişleri Bakanı ve cumhurbaşkanlığı seçiminde sağın favori adayı Nicolas Sarkozy, Avrupa Birliği (AB) olarak genişlemeye karar vermeden önce kimin Avrupalı olduğu sorusuna cevap bulmaları ve birliğin reform yapıp genişlemeye sınırlama getirmesi gerektiğini savundu.

Türkiye’ye tam üyelik verilmemesi gerektiğini de iddia eden Sarkozy’nin Europe’s World adlı derginin sonbahar sayısı için yazdığı makale, Sunday Telegraph tarafından özet olarak yayımlandı. Avrupa projesinin hızını yitirdiğini, AB vatandaşlarının AB’nin hedefleri konusunda kuşkuya düştüğünü ve gelecekle ilgili ortak umudunu yitirdiğini ifade eden Sarkozy, birliğin bir reform ihtiyacı içinde olduğunu kaydetti.

Reform belgesinin Avrupa’nın sınırlarını yeniden belirlemesi, ortak politikasını yeniden tarif etmesi gerektiğini belirten Sarkozy, bunun zaman gerektiren bir reform olacağını, birliğin ise fazla zamanı kalmadığını öne sürdü.Birliğin yapısıyla ilgili reform önerilerini sıralayan Sarkozy, bunların yanı sıra Avrupa’nın sınırlarının belirlenmesi konusunun da büyük önem taşıdığını yazdı. Sarkozy, AB için yeni bir coğrafi ve siyasi sınır belirlenmesi gerektiğini öne sürerken, yeni sınırların, birliğin yeni üyeleri “hazmetme kapasitesi” dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini savundu.

/ LONDRA

09.10.2006


 

Japon-Çin zirvesi

Senelerdir ilişkileri gergin olan Japonya ve Çin arasında 5 senedir ilk kez zirve toplantısı gerçekleşiyor.

Zirve, Japonya’nın yeni Başbakanı Şinzo Abe’yle Çinli meslektaşı Wen Jiabao arasında Pekin’de yapılıyor. Toplantı için dün sabah uçakla Pekin’e gelen Abe, daha sonra Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ve ülkenin önde gelen milletvekili Wu Bangguo’yla görüşecek. Böylece Abe, Çin’in en üst 3 siyasi yetkilisiyle görüşmüş olacak. Çin’le ilişkileri düzeltmek isteyen Abe, 26 Eylül’de göreve gelmesinden sonra ilk resmi yurt dışı ziyareti için Çin’i seçti. Abe bugün de yine ilişkilerin gergin olduğu Güney Kore’yi ziyaret edecek. Japonya’yla Çin arasında ilişkiler, Japon yetkililerin tartışmalı bir savaş anıtını ziyaret etmeleriyle gerilmişti.

/ PEKİN

09.10.2006


 

Tayland’da 3 Müslüman öldürüldü

Tayland’ın problemli güney bölgesinde 3 Müslüman’la bir Budist öldürüldü. Polis, Patani bölgesinde dün bir Müslüman çiftçinin öldürüldüğünü bildirdi.

Önceki gün, yine Patani’de bir Müslüman polisin, Yala’da da orduya muhbirlik yapmakla suçlanan bir Müslüman köylünün öldürüldüğü ifade edildi. Polis, Narathiwat bölgesinde de motosikletli saldırganların açtığı ateş sonucu 65 yaşındaki Budist bir köylünün öldüğünü bildirdi. Ülkenin güneyinde 2004 senesinde şiddet olaylarının patlak vermesinden bu yana bin 500’den fazla kişi hayatını kaybetti.

/ YALA

09.10.2006


 

Kurnaz’ın iddiaları doğrulandı

Alman ‘’Bild am Sonntag’’ gazetesi, “ABD’nin Küba’daki Guantanamo üssünde yaklaşık 5 yıl tutulduktan sonra serbest bırakılan Murat Kurnaz’ın, daha önce Afganistan’da tutulduğu sırada Alman özel timi (KSK) üyeleriyle teması olduğunu” yazdı.

‘’Bremenli Taliban KSK Askerleriyle Karşılaştı’’ başlığını kullanan gazete, muhabirlerinin yaptığı araştırmalar sonucunda, Amerikan ve Kanada birliklerini terörizme karşı mücadele kapsamında desteklemek amacıyla Umman’dan Afganistan’a giden KSK askerlerinin burada Kurnaz ile temaslarının olduğunun ortaya çıktığını öne sürdü.

/ BERLİN

09.10.2006


 

Amerika’da Demokratlar yükselişte

Amerikalıların yüzde 51’i, bugün seçim yapılsa Demokratlara oy verecek. Newsweek dergisinde yayınlanan kamuoyu nabız yoklamasına göre, Amerikan halkının sadece yüzde 35’i cumhuriyetçilerin hem Temsilciler Meclisi, hem de Senato’da çoğunluğu muhafaza etmesinden yana.

09.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004