Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Fransa’dan tarih ayıbı, tarihî ayıp

Fransa Meclisi genel kurulunda, Sosyalist Parti’nin sunduğu sözde Ermeni soykırımını reddetmenin suç sayılmasını öngören yasa teklifiyle ilgili görüşmeleri izleyen CHP heyeti, teklifin kabul edilmesine sert tepki gösterdi.

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, teklifin kabulünden sonra AA’ya yaptığı açıklamada, ‘’Dinleyici locasında hayatımın en zor bir buçuk saatini geçirdim. Kendimi itiraz etmemek için zor tuttum. Yüzyıllık kin kusuldu. Tarihin bu kadar tek taraflı ve tek yanlı yansıtıldığı bir ortamı hiçbir yerde görmedim’’ dedi.

Heyette yer alan milletvekillerinden Gülsüm Bilgehan Toker de, ‘’Bu oturum Lozan’dan bu yana nereye geldiğimizi gösteriyor. Burada bir Osmanlı tarihi yargılandı. Hükümet mutlaka gerekli tepkiyi ortaya koymalı ve bunu karşılıksız bırakmamalı’’ dedi.

Milletvekili Şükrü Elekdağ ise genel kurul görüşmeleri sırasında konuşanların hiçbirinin ‘’Türkiye ile dostluğu bozabileceklerini, incitebileceklerini düşünmeden konuştuklarını’’ belirterek, ‘’Bunun nedeni zaten Türkiye’den bir tepki görmeyeceklerini düşünmeleridir. Bize karşı, ‘sıfır bedelli’ bir politika izleyebileceklerini düşünüyorlar’’ dedi.

Bu arada, oylama öncesinde Fransız meclisi genel kurulunda, iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) milletvekili Patrik Deveciyan’ın sözde Ermeni soykırımını reddetmenin suç sayılmasını öngören yasa teklifine ilişkin olarak verdiği, bilim adamları ve tarihçilerin çalışmalarının yasanın yaptırımlarından muaf tutulmasına ilişkin değişiklik önergesi reddedildi.

Öte yandan, Fransa Meclisi genel kurulunda, sözde Ermeni soykırımının inkarının suç sayılmasına ilişkin yasa teklifinin tartışılması sırasında hükümet adına konuşan Avrupa işlerinden sorumlu Bakan Catherine Colona, yasa teklifine karşı çıktı.

“Tarihi tarihçiler yazsın” diyen Colona, “Ermeniler Fransa’da toplumun önemli parçası, acılarını anlıyoruz, bu tarihi gerçeği inkâr etmiyoruz. Türk-Fransız dostluğuna önem veriyoruz” dedi. Colona, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın bu konudaki açıklamasına atıfta bulunarak, “Hükümet olarak yasaya karşıyız” dedi.

Fransa’da iktidardaki Halk Birliği Partisi (UMP) milletvekili Pierre Lequiller, sözde Ermeni soykırımı inkarının suç sayılmasına ilişkin yasa teklifinin reddedilmesini istedi. Lequiller, genel kurul oturumundaki konuşmasında, yasa teklifinin anayasaya aykırı olacağını savundu.

Tarihin tarihçilere bırakılması gerektiğini söyleyen Lequiller, bu yasa teklifini tehlikeli bulduğunu da ifade etti.

Genel kurul oturumundaki konuşmacılar arasında 9. sırada yer alan ve teklife karşı çıkan ilk milletvekili olan Piron, ‘’Hiçbir özgür ülkede tarihi parlamentolar ve yargı yazamaz’’ diye konuştu.

/ PARİS

13.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Fransa’dan tarih ayıbı, tarihî ayıp

  ‘Fransa sömürgeci geçmişine baksın’

  Güney Kore de domino etkisinde

  Meşal: İsrail takas istemiyor

  Olmert, İran nükleer programını görüştü

  Bağdat’ta bir ayda 2660 sivil öldürüldü

  Kadima Lübnan mağlubu

  Irak hükümeti: Ölü sayısı o kadar değil

  Birleşik Kıbrıs için görüşmeler devam etmeli

  Ankara’nın mesajları bize ümit vermiyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004